Един пролетен ден, в часа на небивало горещ залез… преди около 20 години, двама млади мъже пиеха бира някъде в Студентски град, за да отбележат вземането на ПОСЛЕДНИЯ изпит – в една и съща специалност, на един и същи университет.

И двамата бяха много сходни – добри студенти, над средното ниво, забавни, амбициозни и – както повечето хора, взели своя последен изпит – пълни с мечти и надежди за бъдещето.

Този уикенд, и заради празниците, и заради приближаващата годишнина от завършването, тези двама мъже, заедно с други техни състуденти, се събраха в курортно градче някъде в средата на България, за да открият, че…

И двамата все още са много сходни.

И двамата са щастливо женени, имат по две деца. И двамата изпълниха мечтата си да останат в София. Дори работят за една и съща фирма, от големите играчи в бранша.

Но има малка разлика. Единият от мъжете е директор в компанията. Другият е оперативен мениджър от средно ниво.

Причината за разликата?

Може би като мен сте се чудили, каква е причината за такава разлика в живота на хората? Тя не винаги е заради интелигентност, таланти и умения или количество упорита работа… Не е и в желанието за успех, който хората жадуват.

Разликата можем да открием, ако се вгледаме каква мотивация движи личността. Какво ускорява или забавя развитието?

Защото едва ли има „един-за-всички“ работещ принцип и всеки от нас, работил с хора (особено ако е УПРАВЛЯВАЛ хора), знае – вземи под внимание личността, ако искаш да мотивираш служителя!

Мотивацията е нещо простичко…

Ако днес потърсите „мотивация“ в Amazon, както направих аз, ще откриете „over 100 000 results“ – книги, видео уроци и аудио курсове.

Ако потърсите в изследванията на Gallup за мотивацията, както направих аз, ще видите – в последните десет години трайно растат нивата на немотивираните служители. Не само немотивирани, а и “actively disengaged.“

Какво, по дяволите, се случва на тези хора в компаниите?!! При толкова много знание за мотивацията по света…

Причината можем да открием, ако се вгледаме в мотивацията, движеща конкретния човек. Какво я прави по-силна или я убива – питам се, за втори път в рамките на статията. За какво си мисля?

За мотивацията по същество

Още от времето на Платон имало наблюдения за два водещи типа мотивация. Те са добре познати сред академичните психолози и изследователи.

Все още обаче изглежда не могат да достигнат до хората, които имат най-голяма нужда от тях – мениджърите, които търсят повече ефективност в работата си и да помагат на екипите си да достигнат пълния си потенциал и по-високо представяне.

Преди да продължа, представете си паста за зъби. Вашата, която ползвахте тази сутрин. Замислете се, защо избрахте точно нея сред десетки други в магазина?

И възможните варианти са:
– предпазва от плака и кариеси
ИЛИ
– прави зъбите ви бели и дъха свеж.

Това са двата подхода към мотивацията

Макар и широко използвани в маркетинга, в мениджмънта за тях се говори по-масово в последните малко повече от 10 години, най-вече заради работата на д-р Хайди Халворсон и професор Е. Тори Хигинс.

След множество изследвания, те извеждат два подхода към мотивацията ни. За да ги обясним, нека започнем с цел, която много от нас споделят: „да си свърша работата добре“.

За някои от нас, добре свършената работа означава създадени възможности за напредък, постижения и награди. Какво можем да спечелим, ако успеем. Ако сте (или работите с) човек, който вижда цели по този начин, имате това, което се нарича promotion focus.

За останалата част от нас, добрата работа е игра в защита. Опит за опазване на всичко, за което сме работили толкова усилено. Когато иаме prevention focus , искаме да избегнем опасността, да изпълним отговорностите си и да бъдете някой, на когото хората могат да разчитат. Искаш да поддържаш нещата вървящи гладко.

Двата фокуса на мотивацията
Да се върнем към героите от началото…

Представителите на двата типа фокус работят много по различен начин, за да постигнат една и съща цел. Те използват различни стратегии, имат различни силни страни и са склонни към различни видове грешки.

Единият ни герой е бил мотивиран от похвали и възможности, и това е трасирало поведенията и резултатите му. Promotion focus може да се преведе и като фокус на развитие. Има си и своите недостатъци – за хората от този тип често няма „plan B“ и действат импулсивно.

Като лидери могат да прегорят хората си с постоянното подбутване. И може да липсва способността за fail-learning, както и постоянство – в желанието си да направят следваща стъпка, се отказват твърде лесно от проекти, за които е нужно търпение, за да се развият.

И ако към този тип хора бъде използвана prevention мотивация, тя действа като кофа студена вода за техните амбиции. Блъксат се няколко пъти в стената и спират.

Prevention focus и мотивацията

Желанието да не допуска грешки води мъжа, останал на средно управленско ниво.

Цената, която е платил, са малко поети рискове. Обмислял е много подробно и бавно всичко, понякога е бил дори твърде търпелив – и не е спирал проекти, оказали се задънена улица.

Фокусът на превенцията е за създаване на зона на комфорт. Мотивацията е в сравнението. Добре сме в сигурността на Average-a.

Истинският импулс за действие би дошъл от изоставането и обратната връзка, която работи за него, е негативната – „Ако не направя…., ще се случи…… (беда)“ – докато при фокусираните към развитие личности е „Ако направя ……, ще спечеля…..“

И ако се опитаме да ги мотивираме с похвали, те могат… дори да се засегнат. И да се съпротивляват, ако усетят, че ги „влачиш“ извън зоната на комфорт.

Коучинг и моделиране на мотивацията

Двата модела са свързани, не изолирани.

В голяма част от времето лавираме между тях според контекста на ситуацията. И все пак всеки има преобладаващ фокус, който определя голямата част от действията ни.

Коя поговорка е по-скоро валидна за теб:
„Ела зло, че без теб по-зло.“
ИЛИ
„Всяко зло за добро.“

Когато „Георги“, както ще нарека мениджъра на средно ниво от нашата история, ми я разказа, помислихме заедно за причините в различните кариерни пътеки на двама толкова еднакви хора – като образование, способности и интереси.

Голямата полза от работата с коуч е да осъзнаеш кой е твоят водещ фокус.

И да се постареш да не го превръщаш в подсъзнателен автопилот, а да си създадеш ясен избор – какво съм на път да избера и какви са другите възможности.

Още 1 важно осъзнаване

Преместването на фокуса от измерване спрямо негативните последици към развитие на собствения потенциал в ситуацията променя посоката на постижения от запазване на статуквото към растеж.

Излизането от комфортната зона може да се улесни от доброто разбиране на личната мотивация. Окуражавам клиентите да експериментират с източниците на вдъхновение.

Prevention-focus се мотивира от разказването на истории. Promotion-focus се мотивира от следване на ролеви модели.

И ако клиентът е фокусиран върху избягване на негативни последици (историята), аз бих го предизвикал да осъзнае по-добре ролята си в нея. Така фокусът плавно би се изместил върху ролята на мениджъра в историята, която си разказва, за да развием потенциал

Без да нарушаваме водещият фокус на мотивация, въпросът би бил „Какво можеш да направиш, за да се отдалечиш още от ниските резултати?“ – измествайки спектъра към високите постижения.

В заключение…

В изследвания на Шели Гейбъл, Соня Любомирски и вече споменатите автори, доказателствата са в полза на promotion focus – особено в дългосрочен вариант.

Истината е, че и двата вида мотивация могат да ви донесат успех и всеки има своите капани в различен контекст.

Всеки носи нещо ценно – смели решения или внимание към детайла – за вас и екипа. Без баланс между мотивацията на двата фокуса -не е възможно развитието на личността и компанията – да ни движи напред, като същевременно запазва вече постигнатите позиции.

Какво бих искал да си вземете от статията?

Да не забравяте, че имате избор – и вместо автоматично да превключите на свойствения за вас модел, да оцените ситуацията и да извлечете максимума за себе си, като използвате мотивацията, която би ви донесла по-добрите резултати… И ако управлявате други хора, да помислите за техния фокус на мотивация, през който да смелите посланието си. Ще бъдете очаровани от резултата…

Двата фокуса на мотивацията и как те оформят живота ни
%d блогъра харесват това: