Първото издание на коучинг проект „Сътвори Търговище“ се превърна в надминал очакванията успех . Започна с приемането на идеята и широката подкрепа, която намери сред търговищенци. Над 10 000 гледания на материалите по темата в социалните мрежи и сайта, стотици коментари, споделяния и лайкове на поста помогнаха идеята да достигне до точните адресати. За тази опора, която ми бяхте в старта на инициативата – поклон, съграждани мои!  Защото напук на някои коментари, че се намираме в тунела, аз ви казвам – светлина има и ако отворите широко очи, ще я видите. 

Какво се случи?

А идеята, с някои малки корекции, наистина стигна там, където трябваше. Общо 9 кандидати, от които 4 достигнаха до директни интервюта. Учител, ветеринарен лекар, служител в обществена структура и кинезитерапевт са хората, които видяха в проекта стойност. Която да вземат и да умножат, използвайки я за благото на нашия град в борбата с ежедневните си предизвикателства.

Признавам си, бях удивен и поразен от срещите си с динамичните и вдъхновени хора. В четирите часа разговори с тях научих много за ежедневните им предизвикателства и енергията, с която ги преодоляват. Мотивацията дори и сам да правиш нещо, както и силата, която придобиваш, щом някой те подкрепи. 

И така, защо двама победители? Наистина, първоначалната идея бе за един човек. С какво толкова ме впечатлиха победителите? И какви критерии използвах, за да ги избера? Предполагам, важно е да се знае – за хората, които съберат смелост за следващото издание през април. 

Критериите

Първото нещо, което ми беше важно – осъзнатостта, че Търговище е тяхното място.  Тук отпадна един от кандидатите. Тъжно е да чуеш признанието, че търпението към определени поведения, незаинтересованост и безразличие на обществото са на път да я прогонят. В този смисъл – не искам участието в проекта да бъде оферта за задържане. Опитът ме е научил, че това винаги води до разочароващ резултат. 

Второ – как работата ти прави града по-добър. Тук втори кандидат отпадна. Целта на този коучинг проект е да доведе до изпълнение на цели. Не просто да разнообрази монотонния работен ден. Целта на коучинг е развитие. В този смисъл кандидат без ясни цели няма да бъде полезен първо на себе си. Ако не знаеш за какво работиш, как разбираш кога си успешен? Ако след една година искаш все още да си на същото място, какво казва това? Което ни води до… 

Целта на този коучинг проект

 Както беше формулирана, да подкрепи професии с обществен интерес. Тук ме спечелиха двамата кандидати, които вече са започнали работа по сериозните проблеми на нашия град. Всеки, със собствени усилия, търси решения за предизвикателство, което стои пред всички нас като общност. Едната тема е особено популярна и наболяла –  уличните кучета и цивилизования контрол на популацията им. Другият казус е дори още по-важен, защото е свързан със здравето на децата ни. И навременните действия ще доведат до превенция на сериозни проблеми в бъдеще… ако се даде гласност на проблема. И двамата ми шампиони имат идеите. ИМАТ ВИЗИЯТА – нещо, което много често липсва на хората, заели се професионално да решават проблемите ни. И все още НЯМАТ ограничаващите вярвания, че това ТУК не може да стане. 

И победителите са…

Георги Грозданов – ветеринарен лекар, завършил образованието си през 2015-та година, в Тракийски университет, Стара Загора. Причината за избор на професия е любовта му към животните, съчетана с професионалните му интереси към хирургия и дерматология. Георги се грижи не само за домашните ни любимци, които приемаме за част от семейството, но и за клетниците, които бродят по улиците на града. Той вярва, че има хуманно и добро решение за тях и с правилните действия на няколко институции, в близко бъдеще този проблем за града да бъде решен. 

Весела Кръстева е магистър кинезитерапевт, завършила е НСА. Пред възможността да продължи академичната си кариера в академията и да остане в София, Весела избира любовта към родния град и се завръща, за да помага на хората тук със своите знания и умения. Като своя мисия приема борбата с гръбначните изкривявания – проблем, който не е адекватно адресиран през последните години. За него не се говори много, а той тихо се разраства и обрича десетки животи на болка навсякъде около нас. Голямата и цел е да се справи с този казус, като фокусира усилията си сред децата на града. 

 

Пожелавам на Георги и Весела успех в рамките на проекта. Вярвам в тяхната кауза и съм щастлив, че имам хора като тях за съюзници в малката ни битка за по-добро Търговище. Вярвам, че малките ни стъпки могат да ни отведат далеч. И много ми се иска да вярвам, че по пътя към нас ще се присъединят още съмишленици. Можем! 

0 коментара

Подобни публикации