Какво е карта на живота? 

Картата на моя живот?

Може би си мислиш „Чакай, какво, по дяволите, е това“? Спокойно, обяснението идва… Може да има такава карта и тя е графично представяне на твоите желания и приоритети.

Това е коучинг инструмент, с който да да разбереш какво НАИСТИНА има значение за теб. Готин начин да размишляваш върху какво е най-важно за теб и къде искаш да стигнеш.

Едно от готините неща за създаването на карта на живота е, че е творчески начин да погледнеш към своите цели. Преди да си ги поставиш, тя може да ти помогне да създадеш визията си и да определиш какво наистина има значение за теб. Работи еднакво добре в краткосрочен и дългосрочен план. 

 Как да я създадеш?

Какво е нужно, за да имаш своята? Желание, желание, желание. Освен това? Лист хартия, няколко цветни молива (дори и един цвят е достатъчен за начало) и малко помощ от твоето въображение. Да, нужно е и малко спокойствие – колкото да си събереш мислите. Писането и рисуването винаги помагат за концентрацията по свой удивителен начин. 

Първо, започни с нещо значимо за теб в средата. Можеш да видиш пример от различни варианти – в изображенията към тази статия. В създадения от мен вариант при разработване на годишните ми цели, започнах с нещо по-малко. Все пак става дума само за една година. Аз в центъра и четири основни направления – работа, забавления, развитие, личен живот. 

Както виждате, те имат своите разклонения. Например, тръгвайки от идеята за удоволствия, се фокусирах върху най-голямото за мен – пътуванията. В направената карта на живота можеш да имаш ясно очертани приоритети, но има и въпроси, над които допълнително да помислиш. Например – за тази година съм наясно, че искам да посетя Италия. Но кога във времето и за колко дни е въпрос на допълнителна преценка. 

Създаването на картата е динамичен процес. С напредването му едно от интересните неща, които ще забележиш, е че се появяват фините връзки между областите. Например с кои приятели искам да пътувам? Как да съчетая работа и учене?

От къде да започнеш?

Моят съвет – започни с 3-5 важни за теб области в живота. След като погледнеш суровия вариант  на картата  и видиш кои неща са най-важни за теб, можеш да се задълбочиш в тях едно по едно. В началото ще имаш основно своите желания. Но картата ще ти помогне да развиеш стъпките, които имат значение за осъществяването им. 

Какви въпроси да си зададеш, правейки картата? Този процес е винаги индивидуален и свързан с избраните от теб области. Но аз ще ти дам за пример няколко, които да ти помогнат в началото. 

Какво искам от живота си най-много в този момент?
Какво искам от живота си след три/пет години?
Какво относно живота е важно за мен?
За коя своя мечта мога да започна работа още тази седмица?
Коя от възможностите пред мен е най-вдъхновяваща?

А сега е време да пристъпиш към създаването на своята лична карта.

0 коментара

Подобни публикации