От къде тръгна всичко?

Всеки има в живота си мрачни периоди, изпълнени с горчивина и разочарования.

Докато преминаваш през деня, има много положителни и добри неща, които се случват с теб, но често не ги помниш и понякога дори не ги забелязваш. Черните очила, които слагаш, ти пречат да ги видиш добре.

Така сам убеждаваш себе си, че ти се случват само лоши неща, а нагласите ти стават по-негативни и подсъзнателно търсиш и очакваш неприятното.

В по-лека форма това е сивотата на ежедневието. Решаваш, че всичко е монотонно и очакваш вълнуващите светли мигове. А в това време ценни хора, изживявания и прозрения придобиват статут на дадености. И просто свикваме с тях. 

Благодарствен дневник

Ето защо воденето на благодарствен дневник може да бъде вдъхновяващо за хората в такива състояния.

Той ни кара да спрем и да забележим нещата, за които можем да бъдем благодарни. Просто и лесно е да се води, отнема само няколко минути от времето ни, но може да бъде толкова полезно! Идеята за този дневник не е нова и той е популярен инструмент в позитивната психология. 

За мен бе сработила много добре година по-рано, в лош етап от живота ми. Помогна ми да спя по-добре като успях да заспивам по-лесно.

И да се отърся от конкретни лоши мисли, като махна черните очила. 

Ползите от благодарствен дневник за теб

 Какви могат да бъдат те за теб? 

* Ще видиш хубавото около себе си.

Негативното се отпечатва в ума ни и често може да го обсеби. Затова потърси доброто! Дай си време да седнеш и да запишеш готините неща, които са се случили. Не само ще си ги припомниш, те ще излязат на преден план.

Това ще обучи съзнанието ти да дири добрите неща.

Само за няколко седмици твоето подсъзнание ще почне да търси позитивите и ще забележиш промяна в нагласите. Този благодарствен дневник е разработен да бъде попълван в продължение на 40-60 дни. Времето е напълно достатъчно да създадеш нов положителен навик при редовното му попълване.

Благодарствен дневник 2

* Ще повиши самочувствието и твоето възприятие за себе си.

Обикновено ние носим в себе си един суров вътрешен критик, който ни нашепва, че не правим достатъчно. Осъзнаването на постижения, връзки и чисто материални неща, за които можем да бъдем благодарни, ще заглуши този критик. И още по-важно – ще те извади от режим на сравнения и недоволство.

Оценявайки това, което имаш, ще ти позволи да го използваш, за да градиш на него. 

* Имайки по-добро самочувствие, това дава отражение на отношенията ни с другите.

 Благодарността ни кара да се доверяваме и да оценяваме другите хора и това ни прави по-сърдечни и по-харесвани. Представи си за миг човек, който ти се усмихва и ти е искрено благодарен за нещо. Как се чувстваш, имайки до себе си такъв човек? 

* И понеже споменах съня…

Както ще видиш и в указанието на дневника, препоръчвам да се попълва вечер, във времето преди лягане. Доказано е, че това, за което мислиш, преди да заспиш, ще повлияе на това, което сънуваш и върху качеството на съня като цяло. Изчезва спането на пресекулки.

А за мен допълнителната полза беше, че често се събуждах и с интересна нова идея. 

И сега… самият благодарствен дневник 

Можете да го свалиш от връзката в края на текста.

Разпечатай си го, за да ти бъде винаги под ръка. Или си го запази в телефона, където да ти служи като напомнячка. А мислите си можеш да записваш в тетрадка. Целта му е да ти напомни за всички онези прекрасни неща, които имаш.

И че животът сам по себе си е прекрасен, дори и от време на време да го забравяме.

p.s. Този благодарствен дневник е подарък за теб и се надявам да ти бъде полезен. Ще се радвам да споделиш с мен как работи за теб на мейл rosen@rosenrashkov.com. Твоята обратната връзка ще ми позволи да го направим още по-добър за всички, които тепърва ще открият силата на благодарността.

Изтегли от тук своя Благодарствен дневник

0 коментара

Подобни публикации