В първата част на статията говорихме за начините да насърчиш убедително получаването на обратна връзка. Започнахме с нуждата да си зададеш някои въпроси, както и да откриеш какво спира другата страна да комуникира с теб. Днес продължаваме с…

Фирмена култура и получаване на обратна връзка

Независимо колко либерален мениджърски стил имаш, ти играеш правилата на чужда игра.

Каква е фирмената култура по този въпрос? Ако организацията дава ясен знак, че обратната връзка не се търси и цени, защо да повярват на теб?

Кои мотиви ще представиш пред хората си?

С какво поведение ще подкрепиш посланието си?  Особено, когато си мениджър с по-директивен стил на работа! Проблемът, който трябва да преодолееш – често ще ти  казват каквото мислят, че искаш да чуеш. Това може да бъде много разочароващо.

Какво е за теб да получиш обратна връзка?

Какво ще даде реална възможност на екипа да говори?

Овластяването на другата страна да сподели мнение е излишно без твоето усилие да чуеш и разбереш. Когато то липсва, човекът отсреща решава да премълчи. Или да ти каже това, което си мисли, че очакваш да чуеш. Така че, би било добре да помислиш какво да въведеш в мениджърския си арсенал…

Например… 

В своята книга „Да обърнем курса!“ капитан Дейвид Маркет илюстрира чудесно сходна ситуация. В нея той се изправя срещу ветераните на своя кораб. 

„... те бяха във флота средно по петнайсет години и винаги е било така, при това на всички други подводници (моя вметка – опитните служители тип „ако знаеш колко шефове като тебе съм сменил“). Възможно ли е да има друг начин?

– Моряци, казваме, че мичманите движат нещата във флота. Така ли е на „Санта Фе“?
Отговориха автоматично:
-Да! Ъ-хъ. Разбира се…
– Наистина ли? 
– Ами… – дойде втора група отговори, като повечето мъже гледаха в пода. Явно твърдението не бе особено вярно що се отнася до нашия кораб.

Следващият ми въпрос стъпи върху основа, по която вече бяхме постигнали единодушие: мичманите не движат нещата на „Санта Фе“. Попитах:
– А искате ли да ги движите?
Автоматичен отговор:
– Да! Ъ-хъ. Разбира се…
– Наистина ли?
И сега започваме откровен разговор относно това какво именно означава мичманите да движат нещата на една подводница“. 

Сега те каня да замениш сцената на подводницата с твоя офис и моряците с екипа си. Е?

http://https://www.youtube.com/watch?v=wtl5UrrgU8c

Как те приемат хората ти? 

И какви етикети прилагаш към другите? Част от възприятията, които определят правилата за получаване на обратна връзка, са тези. Когато се срещаме с хората, ние ги етикетираме, съзнателно или не.

Искам feedback, но не желая да те слушам.

Например, той е  „Големия шеф“,  тя е “ оная HR-ка“, „новобранеца„, „секретарката“, „клоуна на офиса“  и тези етикети означават различни неща за теб в различни контексти.

А те неизменно присъстват в ситуацията.

Призмата, през която аз виждам теб и ти мен, управлява комуникацията. Кой може да говори и кой ще бъде чут?

Low performer си? Зает съм!

Sales manager? С идея за маркетинг активност? Виж си нещастните продажби, колега!

Но така и ти можеш да бъдеш „Онзи, който никога не слуша!“ И през тези филтри качественото получаване на обратна връзка става много, много трудно.

Тогава? Освободи се от филтрите. Не мисли за личността на човека срещу теб. Мисли за гледната точка на професионалиста срещу теб. Той вижда работата ти от друга гледна точка. И тя е ценна за теб. Как да взема максимума от обратната връзка, която получавам?

Поискай. Чуй. Приеми. Благодари. Реагирай. 

В заключение…

Какво конкретно трябва да направиш и да кажеш, за да позволиш на другите да говорят?

Това оставям на теб да решиш. Целта на тази статия е да провокира осъзнатост за наличието на проблема. Решаването му може да включва всичко: от периодични 1-1 срещи с човека до въвеждане на култура на работни срещи, в които не присъстваш директно. 

Най-важното – да не забравяш, че feedback работи най-добре, когато е win-win ситуация. Чувайки другия, получаваш ценна информация за състоянието на процесите в екипа. Да бъдеш чут и приет, от своя страна, е много силна мотивация, която повишава ангажираността на служителя.

По-добри условия за получаване на обратна връзка могат да бъдат изградени само ако дадеш своите честни  отговори на въпросите в двете статии.

И ако харесваш написаното, можеш да ме подкрепиш, като споделиш статията в социалните мрежи. Ще съм ти благодарен да споделиш своя опит за обратната връзка с мен на rosen@rosenrashkov.com или на https://www.facebook.com/RashkovCoaching/

                                                                                     Благодаря!

0 коментара

Подобни публикации