Изследвайки причините за емоционално изтощение в моите клиенти, ето какво открих.

Винаги успяваме да маркираме физическите симптоми – главоболие, високо кръвно, стомашен дискомфорт.  Но много рядко си даваме сметка, че зад това не стои отпадналост или умора, а неизразена емоция, която сигнализира в тялото ни. Така опитваме да решим проблема с хапчета и малко повече сън… Само за да открием, че голям ефект от това няма.

Процесът

Стигаме до хронично състояние на емоционално изтощение, което произтича от претоварване със задачи и / или пренебрегнати лични нужди и постоянен стрес.

Апатия? Да.

Невъзможност да проявим адекватно чувства? Да.

Бягство от емоции? Да.  

С други думи – силно нарушено вътрешно равновесие.

Изследване на  Маслах свързва последиците от него с множество заболявания и разбиване на чувството за социална принадлежност.

И ако на лично ниво основният проблем е физическото и емоционално състояние, на ниво фирма прекъсването на връзките между членовете на екипа води до ниска продуктивност и намаляваща ангажираност . Изчерпаните служители показват не само по-ниско трудово представяне, но и повече отсъстват, като има по-голяма вероятност да напуснат.

Признак за емоционално изтощение е отчуждението от екипа, което започва неусетно, но накрая се превръща в ярко изразена офис самота.

Емоционално изтощение

Но естествената ни човешка реакция „Остави ме на мира!” не цели директно социална изолация. Тя е защитен механизъм на съзнанието, когато  емоционалният ни резервоар се изчерпва и ни предпазва от още по-сериозни последици.

Например – с развитие на прегарянето „обезценяваме” хората около нас и ги „демонизираме” –превръщаме ги  в извор на всички наши нещастия и неуспехи.

„Те не ми дават шанс!”

„Те никога не разбират!”

„Те нарочно ми пречат!“

Изнасяме отговорността за случващото се върху колеги или семейство, всички стават наши врагове. И губейки социалния контакт, запълваме вакуума с деструктивни поведения, ако не се уловим навреме. 

Как коучинг помага?

Да възстановиш баланса на емоциите е в пряка зависимост от способността да поемеш изцяло отговорността за себе си. Коучът ти помага да осъзнаеш кои поведения са непродуктивни за теб и защо. Намесата е важна, защото с някои неща свикваш толкова, че ги приемаш като част от теб. А те не са!

„Какво се случва с теб, няма значение; важно е как се чувстваш от него.“  Шанън Л. Алдер

Следващата стъпка в процеса е да откриеш нагласите зад тези поведения и да ги свържеш с емоциите, ги пораждат. Говоря за страх,тревожност, вина, гняв – които затваряш периодично в себе си и те дълбаят скрито. Най-малкото защото офис културата поощрява и очаква потискането на емоциите.

Но когато в теб има стаен страх, ти си очевидно нерешителен и пропускаш възможности. Когато вътре в себе си се тревожиш, не си креативен и това рефлектира върху решенията, които взимаш. Когато чувстваш вина за нещо, спада твоята самооценка и изкривява поведението ти – наведената глава, избягваш погледите, премисляш отново и отново сценарии, в които правиш минали неща различно. 

Връщаш назад процеса, който те е довел до емоционално изтощение и на всяка фаза от него работиш и за възстановяване, но и за създаване на бъдеща превенция.

А ето и техника, която ще споделя с теб сега. 

Как да обърнеш процеса на емоционално изтощение?

Едно изследване на Фредериксън и Лосада показва, че когато позитивните емоции превъзхождат негативните в съотношение  около 3 към 1 (точната цифра е 2,9013), общото ни благосъстояние се подобрява и ние сме много по-успешни. И напротив – хората под този коефициент тръгват надолу към прегарянето.

Не е ОК и вариант с твърде много позитивизъм. Личността изпада в състояние на нереален оптимизъм, където самозаблудите спират развитието. Умерена доза негативни емоции са нужни за коректив – кое работи за нас и кое не. Дават обратна връзка как да подобрим себе си.

Имайки всичко това предвид, какво да направим? Когато искаме мускули, правим упражнения. Когато искаме нова визия, купуваме си нови дрехи. Но когато искаме повече положителни емоции?

Можем да си ги създадем и да ги упражняваме съзнателно. Толкова просто…

Фредериксън определя десет водещи позитивни емоции – забавление, вдъхновение, благодарност, признателност,надежда, любопитство, радост, любов, гордост, възхищение. Запишете си ги и ги поставете в портфейла си или в офиса.Така ще си ги напомняте всеки ден.

 А после… си изберете „Емоция на деня” и потърсете начини да я упражнявате през целия ден.

Да я изразите сами е добре, а да я разпалите в хората около себе си зарежда дори повече.  Тук си мислите – „ В това може би има логика,  но нямам време да мисля и за това.” Разбира се, време има! Просто това е поредното оправдание, което сами поставяме пред възможностите за промяна пред нас.

Задайте си някой от тези въпроси:

  1. Как мога да се забавлявам, докато работя? С хората около мен? Тук добро решение за продължаващо забавление е създаването на екипни ритуали и традиции – нещата, които правим заедно дори извън офиса.
  2. Кое малко нещо днес може да ми донесе радост? Всеки има множество малки неща около себе си, които скипва в натоварен ден. Преди време, в обедната си почивка, един път седмично, отивах до някоя книжарница – разглеждах новите книги, прочитах по нещо интересно и преди да се върна на работа – кратък пасаж от книгите с хумор. А ето как веднъж усмихнах цял търговски екип…
    Росен Рашков за емоционалното изтощение в офиса
  3. Коя своя мечта мога да сбъдна тази година? Каква стъпка мога да направя към нея днес? Едно неотдавнашно американско изследване установило изключително високи емоционални нива в двойки, които съвместно планират отпуска или пътуване. Мислейки за своите мечти, ти отключваш въображението си и си представяш емоцията да си Там. Направи експеримент – покани колегата срещу теб да си представи място, където би искал да отиде, със затворени очи. И докато преброиш до 10, ще се усмихне. А с него и ти! 
  4. Кого обичам и какво хубаво мога да направя за него/нея днес? Все някога работният ден ще свърши и извън него те очакват любимите хора. Мисълта за хубавите мигове тогава със сигурно ще държи негативизма далеч от теб. 
  5. Кой колега ми е помогнал наскоро и мога да му благодаря, правейки му комплимент?Дори и искрен благодарствен мейл с конкретен повод може да свърши работа в офиса. 

Изрази с малки жестове положителната емоция и  отбележи как ще се почувстваш. След това още веднъж и още веднъж, докато стане добър личен навик. И ти гарантирам, че не само ще възстановиш своето равновесие, но ще имаш и най-добрата превантивна мярка срещу емоционалното изтощение.

Ако тази статия ти харесва, можеш да ме подкрепиш, като я споделиш – използвай бутоните под нея  – или ми сподели своя опит по темата на rosen@rosenrashkov.com

0 коментара

Подобни публикации