TEDx Американски колеж - Росен Рашков

На 28.04.2018 сбъднах една мечта!

Родена през далечната 2009-та година от линк към участие на Тони Робинс на TED, а след това развита – Бари Шуорц, Крис Андерсън, Сет Годин. И стотици други вдъхновяващи личности, защото за мен Ted конференциите се превърнаха в Прекрасния нов свят, до който всеки идеЯлист мечтае да се докосне… 

Тази любов намери своето продължение в техните книги и онлайн изяви и в огромна степен идеитe на Хората от Тед допринесоха днес да бъда това, което съм – като знания, идеи и професия. И като личност… 

И тайно си мечтаех някой ден да застана пред света със своята идея от сцената на Ted… 

Събитието

Имах честта да съм избран за лектор в четвъртото издание на TEDx Американски колеж в град София. Няма думи, които да опишат вълнението от това да застанеш на една сцена с титани в своята област. А безспорно Максим Бехар, Иво Сиромахов, режисьорът Ники Илиев и волейболната супер звезда Владо Николов са такива.

И отвъд блясъка – много земни личности, обединени от голямата идея да направят света около себе си по-добър. Как? Като споделят своята идея за промяна и успех с младите хора от Американски колеж в София. 

Моята тема на TEDx Американски колеж

Представяйки коучинг като професия на събитието, аз говорих за практическата страна на моята работа. Конкретно – за експеримент, проведен миналия август. Насочен към положителна промяна и личностно обновяване, той се състои от две задачи. В първата част участниците се разделят със своя вещ, осъзнавайки какво им носи раздялата с нея в емоционален и рационален план. Във втората част фокусът е върху възстановяване на връзките с хора, с които сме прекъснали връзката си, увлечени от ежедневието. 

Основната идея на моя Ted talk – да преодолеем разочарованията и прегарянето не чрез вещи, а чрез човешко докосване. Да използваме вещите да създаваме и укрепваме мостовете към Човека срещу нас. Да осъзнаем, че живеем в забързан свят и често сме заети само със себе си. Въпреки това – да се огледаме около себе си – може би някой до нас има нужда от нашето внимание. Нека да не му го отказваме!

И… не очаквах толкова емоционална и топла обратна връзка! И в аплодисментите след самия talk, и в личните поздравления от организаторите и другите TED-стъри. Особеното чувство да видиш, че думите ти са докоснали хората. И надеждата, че именно твоите думи, могат да вдъхновят някой да бъде по-доброто си АЗ. 

Росен Рашков

И още веднъж благодаря на организаторите от Американски колеж за предоставената възможност. Не само да изложа идеята си. А и да бъда наистина щастлив, сбъдвайки мечтата си. Казват, че една снимка обяснява по-добре от 1000 думи. И затова вместо обобщение, Ви оставям със снимка, направена след финала. Вярвам, че усмивката ми казва всичко за TEDx Американски колеж в София. 

 

 

0 коментара

Подобни публикации