В статия миналата седмица разгледах принципите на умението да кажеш „НЕ” в офиса.  Днес ще споделя практическата страна на здравословния егоизъм в работата. И ще разкрия седем добри техники за защита на нашето време и енергия.

1. Отсрочка 

Практичен начин е да кажеш „не“, като просто дадеш отсрочка.

Например това е ситуацията, в която Иван винаги ще дойде първо при теб, за да му помогнеш с презентация. Обикновено „да помогнеш” на Иван се превръща в свършване на цялата му задача. Особено ако колегата погали егото ти – „никой не може толкова добре като теб.”

7 великолепни начина да кажеш „НЕ” в офиса

Photo by NeONBRAND

Знаейки това, лесно можеш да откажеш, без реално да отказваш и можеш да разтеглиш отказа според това реално какво желание имаш да поемеш ангажимента. „Ванка, работя по спешна задача от шефа. Мога да ти помогна най-рано” – и поставяш свой срок – който лесно може да бъде отвъд крайната дата, до която Иван трябва да предаде презентацията.

2. Подреди ми задачите!

Много подходяща техника за справяне със свръхделегиращ пряк ръководител. Когато шефът ти хвърли още задачи в последните часове от работния ден, може би искаш да го убиеш.

Вместо това, любезно го попитай по кой от проектите желае да работиш в оставащото време, тъй като очевидно не можеш по всички. Спестяваш си стреса и ще получиш разумен отговор… в повечето случаи.

7 техники от коуч Росен Рашков, с които да съхраним баланса си

3. Не бързай толкова!

Често се случва да получиш предложение, което изисква незабавен отговор. От участие в проект или работен екип до заемане на внезапно овакантена позиция, получаваш възможност, която е валидна „само сега.”

Въпреки това, най-доброто, което можеш да направиш, е да си дадеш пространство за обмисляне – от „нека да си погледна графика” до „искам да преспя с решението.”

Така ще си дадеш възможност да погледнеш ситуацията от всички гледни точки и да откриеш „подводните камъни.” В крайна сметка, ако наистина си най-ценната част от пъзела, едва ли някой би имал против да ти даде време за размисъл как ще ти се отрази лично и професионално.

4. Дай десет лева за подарък на Ванката

Любопитен феномен на фирмената култура е събирането на пари за рожденика. Особено в голям екип това се превръща в сериозен неформален данък, който много хора не харесват. Но поддържат, защото как да откажеш, когато пред целия отдел някой обяви, че Иван и Мария имат рождени дни и събираме по 20 лева, с които да им купим някакъв сувенирен спам.

7 начина да запазиш своя баланс работа-личен живот като кажеш „НЕ”

Photo by Eduardo Santos

И този неформален данък плащаш с все по-голямо нежелание.

Тогава? Следващият път, когато някой дойде и поиска 20 лева за Иван и Мария, можеш деликатно да отговориш, че знаеш за празника, за който ще се погрижиш да ги поздравиш лично. Така, без да изглеждаш стиснат, излизаш от ситуация – в крайна сметка кой може да каже какви са действителните ти отношения с човека?

5. Емпатичен начин да кажеш „НЕ”

Понякога да има ясен и категоричен отказ е важно и нужно. Особено при искащи серийно от теб колеги и шеф. Не е нужно да стигаш до грубост – понякога тези хора наистина имат нужда от съдействие и подкрепа. Понякога е всеки път и… 

Просто няма да ги получат от теб. 

Дълги години имах колега с финансови проблеми, породени от жаждата му за бурен живот. И няколко дни след заплата, той идваше с молба за заем. Всеки път – малко повече пари, всеки път закъсняващ още малко с връщането им. Което сериозно наруши равновесието на отношенията в екипа ни. Какво направих аз?

photo by Tim Gouw

„Знам, че не очакваш този отговор от мен, но в момента финансовото ми състояние не позволява да ти заема пари.” Факт – човекът не приема такъв отказ лесно, особено ако е свикнал често да получава услуга от теб. Затова е важно при продължаващи молби, без излишни обяснения, да бъде повторен отказът, отново емпатично.

 Излизайки от рамките на конкретния случай, техниката показва, че ние разбираме положението на човека, но все пак му отказваме. Не е нужно да обясняваме причината –  излишните обяснения могат да се превърнат в капан.

Важното е причината да е достатъчно основателна за нас самите.

6. и 7. Техники да кажеш „НЕ“ от любовните комедии 

Две разновидности на една позната от филмите техники. „Проблемът не е в теб, а в мен.” И обратният вариант – „проблемът не е в мен, а в теб.” Кога и как ги използваме?

Шефът се обажда с предложение да те включи в нова работна група или обучение. Това обаче ще изисква допълнителен ангажимент в извънработно време. Което ти обаче искаш да използваш за семейството си. Благодариш за възможността (винаги!) и отказваш заради себе си –  защото вече имаш други ангажименти с висок приоритет, които не желаеш да жертваш.

7 великолепни начина да кажеш „НЕ” в офиса

Photo by Isaiah Rustad

Иван идва с новината, че е измолил от шефа да работиш с него по важна за отдела презентация. Знаеш, че в предишни случаи на съвместна работа колегата просто не изпълнява неговата част от задачите, което те натоварва допълнително. Да кажеш „НЕ” е заради него – не желаеш да вършиш двойна работа. Важи за всеки случай, в който причината е в увреждащо нас  офис поведение  на другия.

В заключение

В различни вариации тези техники покриват голям спектър от офис ситуации. И могат да ти осигурят спокойствие, намалявайки стреса от поемането на нежелани ангажименти.

И тези техники работят… само ако ги използваш. Знание без прилагане няма да ти донесе особена полза, затова те окуражавам да ги изпробваш!

Поставянето на правилни граници е важно умение за вечно заетите мениджъри и е сред основните теми в тренинг програмата „Ефективност за мениджъри„.

0 коментара

Подобни публикации