На 12.05.2018 в Търговище имах удоволствието да бъда домакин на събитие като част от Международна седмица на коучинга. В рамките на коучинг сесия в група работихме по темата „Как да вземаме добри решения?“ В тази статия ще споделя някои прозрения от участниците в нея. Как да взема добри решения? Статия-репортаж от коучинг сесия

Какво означава „добри решения“?

„Добри решения са осъзнати и информирани решения.“ Рационалната ни природа иска от нас достатъчно данни за избора, който ще направим. Така че ние се втурваме да събираме факти и мнения. Говорим с познати, четем информация в интернет, допитваме се до своя предишен опит, очертавайки възможностите. 

На този етап рискът е да съберем твърде много информация. Редица експерименти показват, че човек взема добро решение, когато има ограничен брой алтернативи (от 2 до 6). Има ли твърде много възможности… се отдръпваш.

Защо?

От страх да не вземеш лошо решение! И решаваш да не решиш… 

В търсене на добро решение с коуч Росен Рашков

Но и просто събрани факти рядко ще ни послужат добре – те трябва да бъдат и премислени. Но през какви критерии? В хода на нашата дискусия се появиха няколко интригуващи акцента:

-1- Какво е влиянието на моите решения върху другите хора? Най-добрата възможност е win-win ситуация. Изглежда най-логично и все пак това е най-рядката възможност. Светът е пълен с лоши решения, от които все някой губи. Така че, имайки решението си, задай си два въпроса – за кого е добро и за кого е лошо? И ако все още има негативи, какво още може да промениш?

-2- Развитието на решението във времето – особено тези с дълготраен ефект. В груповите разговори на няколко места бе засегнат този въпрос. И забелязах, че нещо липсва. Фокусът е твърде много върху началния момент (вземането на решение) или крайния резултат от него.

А защо си отказваме възможността да бъдем гъвкави? 

Ако си определиш междинни точки…

Ще можеш да промениш решението при променени обстоятелства. Често се случва да започнем нещо и да разберем, че не го искаме наистина. Въпреки това, след като вложат  време и усилия в едно неуспешно начинание, хора и организации продължават да инвестират в него. 

Началните добри решения се превръщат в провал, защото не разбираме кога да си тръгнем/спрем. Защо? Застрашено его! Да докажа, че все пак съм бил прав – особено ако не вземеш под внимание ползите за други, а се целиш само в личните изгоди. 

Така че, взимайки решение с дългосрочни последици, си създай собствена времева линия. И върху нея разположи точки за преоценка. И в тях попитай себе си доколко още си ангажиран с начинанието, какви са новите възможности да стигнеш до резултата и нужен ли ти е още? 

Как да вземем добри решения - групова коучинг сесия

Достатъчно добри решения са ясните решения

Първо, ще те мотивират да действаш.

Ако все още има някакви съмнения от решението ти, те се превръщат в причината да отлагаш изпълнението. Една от най-големите пречки пред растежа ни като личности, е несигурността. Имайки достатъчно яснота, ние имаме и смелост да действаме. 

Второ, яснотата на решението идва от яснотата на целта. Която винаги трябва да имаме пред очите си – не само като ползи, но и рискове – какви са възможните резултати? С други думи, кое е най-лошото, което може да се случи? Какво ще стане, ако направя A, B или C и мога ли да живея с последствията?

Трето, с яснотата идва и отговорността. Това бе едно от най-сериозните прозрения, които сподели участник в сесията. В каква роля взимаш решението си? Колко отговорност носиш и към кого е насочена тя? Когато изолираш света и поставиш себе си в центъра, решението винаги ти се струва много добро. Но дали наистина е така? 

Коучинг помага да осъзнаеш, че дори много личните решения включват отговорност за силите и чувствата, които предизвикваш в хората около себе си. А това неизменно рефлектира в нас под формата на някаква емоция. Затова и добро решение е решението, с което се чувстваш добре. Но… 

Какво е чувството от добро решение?

Хората сме изградени от емоции и елиминирането им от решението не е възможно. Дори опитите за това са вредни! Един от важните акценти бе да изразят чувството от добро решение в цвят с помощта на мандала. 

„Не знам защо използвах точно тези цветове“ чух от няколко различни участници. Но ако се вгледаш какви цветове използваха? Светло синьо и зелено – цветовете на спокойствието. Жълто и оранжево – топлина и сигурност. Лилавото – цвят на страстта –  с която се втурваш да осъществиш идеите си. Бяло – чистота, вяра, надежда. И разбира се – розово, цветът на бъдещето. Какво означава добри решения? Прозрения от коучинг сесия с Росен Рашков

„Доброто решение е като топъл слънчев ден.“
„Прилив на енергия е всяко добро решение.“
„Няма стрес, чувстваш спокойствие и удовлетворение.“ 

Всичко това може да бъде ключ към добри решения

Въпросът е какво ти си вземаш от тази статия? В края на груповата коучинг сесия аз оставих три въпроса за размисъл на участниците. Споделям ги тук с теб:

Какво се промени в разбирането ми за добро решение?
Какво ще направя, за да приложа наученото днес?
Как ще разбера, че взимам наистина добро решение?

И все пак, нека не забравям, че светът е пълен с добри решения, които някога са взети. И никога не са започнати, или не са довършени. Така че, имайки доброто решение, следващата стъпка е просто да го осъществиш.

В крайна сметка, целта – по-добър и продуктивен живот за теб, си заслужава, нали? 

0 коментара

Подобни публикации