3 житейски умения, които коучинг развива

„Когато футболист работи с треньор, почва например да играе по-добре с глава. При работа с теб какво точно се случва?“ ме попита познат. За да отговоря, останах в примера с футболиста. 

Как бих работил при лош удар? 

Ще попитам играча как чувства удара. До колко е доволен. И какво иска да подобри.

Той иска да отбележи гол, разбира се. 

И какво е нужно да направиш, за да успееш?

Тук идва осъзнаването за дребните детайли, които правят разликата между успеха и провала. Да отскочиш половин секунда по-късно за повече сила в удара. Да завъртиш глава с още 5 сантиметра, за да насочиш по-добре топката. И когато „напипаш“ точния начин, да го превърнеш в навик. 

Три житейски умения, които развиваш с коучинг

Photo by Andy Hall

Задачата на треньора е футболистът да преодолее разлика от половин метър. От топка в аут до гол.

Как работи това в живота?

На практика е същото.

И не съвсем… В спорта ясно виждаш ефекта на едната секунда. Променя съдби, създава герои, разрушава клубове. В живота не броиш секундите и щедро изхвърляш с шепи от тях, всеки ден. 

В живота най-често НЯМА треньор. 
В спорта НЯМА шампион без треньор. 

Майкъл Джордан е шест пъти шампион по баскетбол на NBA. Трениран от Фил Джаксън. Джо Калзаге е двукратен световен шампион по бокс, с 46 победи от 46 мача. Трениран от баща си, Енцо. 

Как коучинг развива житейски умения - коуч Росен Рашков със статия

Photo by Rodrigo Kugnharski

Кариерата на Григор Димитров тръгна нагоре едва след смяна на треньора. Архитект на успехите му е г-н Валверду, с едва седем мача на професионално ниво. 

Всеки ден взимаме решения и правим избор. Всеки ден полагаме усилия.

В спорта целта е победата. В живота целта е щастието.

Коуч Росен Рашков за коучинг като инструмент за лично развитие

Photo by rawpixel

Но в спорта, край страничната линия има човек или екип от хора, чиято основна задача е да ни дадат обратна връзка.

При това неутрална и насочена към постигане на целта. В живота често бързаме и действаме машинално, рядко си даваме време за рефлексия. Запитай се – колко често търсиш онази половин секунда, която прави „удара“ по-точен? Как тренираш своите житейски умения? 

Прогрес, при който учиш от грешките си. А защо преди да допуснеш грешка, не „тренираш“ по-добре?

Да, имаме до себе си хора, които ни дават мнения, съвети, оценки – най-често за конкретни ситуации. И много рядко – за целия път до нашата цел. 

Коучинг и житейски умения

Коучингът е партньорство, в центъра на което си ти. Целта му е да подобриш своите резултати. Как? Като се научиш да си помагаш и мотивираш самостоятелно. Коучът работи с потенциала, който всеки има в себе си. 

Същият този потенциал, за който ние ежедневно си внушаваме, че липсва. Или го потискаме под влияние на външни филтри и внушения. „На мен това ми е проблем… Знам, че не мога… Не знам… Не вярвам“. Понякога сме твърде сурови към себе си. Понякога просто се пренебрегваме.

А коучинг те връща в центъра на твоя свят чрез комбинация от грижа, настойчивост и прозрения. Освобождава те от „Аз не…“ нагласите.

Как?

Случва се естествено, когато преоткриеш вътрешните си ресурси и външните източници на удовлетворение, сила и познание. Растеш, учейки от докосването до света около теб. Развиваш вградените, но забравени житейски умения.

Изграждане на визията

Имаш мечта или цел в бъдещето. А докато правим планове за тях, животът се случва. А има в него и едно нещо, наречено ежедневие. И нищо не е убило повече мечти от него.

Знам, прозвуча драматично…

Но колкото да е голяма целта, живееш и се съобразяваш с настоящето. Но правилно изградената визия е това, което те движи през него.

Коучинг те подкрепя да развиеш визията си – и да останеш свързана с нея. Да я споделиш с другите – така че да ги превърнеш в свои съюзници. Кой трябва да знае за твоята цел? Кой може да ти помогне? На кой етап? Какви са ползите за хората около теб? Какво трябва да направиш първо? А след това? И какво още? И визията става план.

Photo by Alejandro Escamilla

Постигане на резултати

С първите действия идват и резултатите. Първите постижения са критични за крайния успех. В спорта има специална статистика – какво се случва, ако отборът води на полувремето? 67,5% от отборите в NBA печелят мача. 

Силен старт запалва огъня на вярата, ставаш смела и креативна. Не се отказваш, а продължаваш! 

Как помага коучинг?  В оценката на действията. Проследяваш редовно и преглеждаш целите, като променяш курса според нуждите. По-ефективно управляваш своето време. Животът те отдалечава от приоритетите ти, коучинг ги връща на първо място в хармония с ценностите ти.

Представи си, че гледаш назад, след като реализираш целта си. Как стигна до нея?

Гъвкавост

В целите, вярванията и поведението. Животът рядко е само в бяло и черно. Промени се случват постоянно и можеш да скриеш глава в пясъка или да ги приемеш и използваш. 

Коучинг те провокира да мислиш в цветове и възможности. Предизвиква твоите лични суеверия. Учиш се да обновяваш цели и поведения, когато нещата се променят. Напомняш си за минали успехи, силни страни и трудности, които преодоляваш. Но без да ги превръщаш в котви! 

Какъв живот са създали за теб досегашните ти нагласи и вярвания?

Какви модели на мислене и поведение вече не ти служат добре?

Какви житейски умения трябва да развиеш, за да постигнеш целта си?

И те провокира да се развихриш отвъд границите на твоята комфортна зона, разтягайки личността си – също като популярната детска пружина от снимката по-долу. Какво се случва тогава? Аз не знам. Но ти… ти много добре знаеш как се чувстваш, когато си шампион в състезанието на своя живот.  

Photo by rawpixel

P.s. А може би искаш да подобриш тези свои житейски умения? Или ако никога не си опитвал/а коучинг?

Можеш да го направиш сега, като вземеш безплатна сесия и работиш по реална своя цел с мен, коуч Росен Рашков. Разбери повече ТУК и се свържи с мен на rosen@rosenrashkov.com или 0878921000

0 коментара

Подобни публикации