Христина Митовска за ролята на йога в грижата за себе си

В Седмицата на грижата за себе си на нашата Facebook страница ни гостува Христина Митовска. Тя е йога учител, коуч, артист, изследовател на живота и пътешественик. Води йога класове и обучения за развиване на емоционална самоосъзнатост.

А скоро стартира и групи за личностово опознаване през арт терапия. Обожава да пътува, обожава сладолед, стриди, цветя и различните проявления на изкуството. 

йога - единение със себе си

Хриси е усмихната и положителната енергия сякаш блика от нея. Дълго преди да се срещнем лично, тя ми повлия в избора на професионално развитие със своето описание – „треньор по щастие“ в LinkedIn. Стана ми любопитно какво пък е това и писах на Хриси, а след това се зарових и в материята на life coaching. Днес тя ще ни разкаже малко повече за йога. 

Какво е йога в три думи? 

Трансформация, свързване, осъзнаване.

Думата йога означава обединение.Единението, което постигаме по отношение на себе си, връзката която създаваме с различните аспекти на нашата същност и превръщането ни в цялостна и пълноценна личност. Също и единението с живота и хората около нас и по-висшата божествена същност.

Всъщност, как се запали по йога?

Запалих се по йога, когато осъзнах, че душата ми гори, изпълнена от въпроси, желание за смисъл и търсене на по-дълбока връзка със себе си и с живота.

Моето обръщане към йога дойде в момент, в който се чувствах истински нещастна, подтисната, объркана, с липса на енергия и воля, смисъл и посока. Започнах с хатха йога, физическият аспект на йога. И постепенно достигнах до много по-дълбоките и трансформиращи измерения на йога.

Христина Митовска за ролята на йога в грижата за себе си

Знам, че в йога има много стилове. Какъв е твоят и с какво е характерен?

Аз съм последовател на класическата йога. Обучавана съм в системата на Шивананда и следвам духовния път на Сатянанда.

Много добре ми импонират ащанга йога и ин йога. Единият стил подпомага развиването на дисциплина и сила, а другият стимулира отпускането, пускането и възстановяването на доверието в живота и момента.

Имаш ли любима техника и какво я прави любима?

Една от безценните йога практики за мен е Йога нидра, в превод йогийски сън. Чрез тази практика се постига много дълбока физическа, емоционална и ментална релаксация. Усещането е за дълбока и пълноценна почива и презареждане. 

(Росен – по препоръка на Хриси аз пробвах yoga nidra и останах приятно изненадан от нивото на енергия, което ми възстанови за около 20 минути. В Youtube можете да откриете много клипове с водена медитация, които да ви помогнат да я изпробвате за себе си). 

Истината е, че когато сме спокойни и балансирани, тогава сме най-истински и свързани с дълбоките нива на креативност и ресурси.

Интервю на Росен Рашков с Христина Митовска

Какво е направила йога за теб като човек?

Практиката ми помогна да открия вътрешния си център и сила. Даде ми смисъл и яснота коя съм, когато съм наистина свързана със себе си.

Йога ми помага да имам по-дълбока връзка със себе си, с тялото, емоциите, ума и по-фините измерения на моята същност. И ми помага да чувствам принадлежност към нещо по-голямо и смислено.

Нашата седмична тема е „Грижа за себе си.” Как йога помага да водим балансиран живот?

Йога е многоаспектна. Включва както физически практики, които целят да изчистят тялото и балансират енергията, така и етични норми, които развиват личността. Също – практики за балансиране на емоциите и ума, за безкористно служене на по-високи идеали.

И всеки аспект на йога в комбинация с нашата вътрешна координатна система, могат да ни помогнат да намерим най-добрият баланс за себе си.

В малките градове предизвикателството е, е няма организирани групи за йога, както и инструктори. Какво е решението, ако все пак искаш да се занимаваш?

Вече има доста online платформи, както и видеа, които могат да бъдат подкрепа в тази посока. Предполагам, че ако има интерес могат да се канят гостуващи йога учители от близки градове, защото когато практиката е водена от опитен учител, тогава ползата и въздействието са несравними. 

Интервю за йога с Христина Митовска

Интервюто ни с Христина е част от инициативата ни Седмица на грижата за себе си, която развиваме на нашата Facebook страница. Целта ни е да провокираме осъзнатост за приоритета, който ежедневно поставяме на собствените си нужди. Също- да повишим нивата на грижа за себе си. 

На тази мисия е посветена и коучинг програмата „РАВНОВЕСИЕ“.  Тя ще ви помогне да изградите балансиран и основан на грижа за себе си живот. Програмата е на специална лятна цена от 240 лв. А за да се включите, е необходимо да запазите своята БЕЗПЛАТНА въвеждаща сесия на 0878 921000 – Росен Рашков. 

Харесайте страницата ни във Facebook – RashkovCoaching за ежедневно ново съдържание. 

0 коментара

Подобни публикации