Какви са твоите цели?

Как изглежда човек без цели?

Каква е емоцията, която изразява лицето му? Каква е походката му? Как е облечен?

Затворете за миг очи и си представете такъв човек. Кого си представихте? И как се почувствахте вие, гледайки отстрани този някой?

Признавам си, подведох ви.

Всеки човек има цели. Дори и да не изглежда така, всеки иска нещо от живота си. Разликата е, че някои знаят какво искат.

За други, целите и мечтите са погребани под купища негативизъм, страхове и оправдания. За тях е днешната статия. 

Настоящето

Никога в историята не е имало толкова много и лесно достъпна мотивационна литература.

Никога не е имало толкова много вдъхновяващи видеоклипове в Youtube. Никога в историята не е имало толкова много професионални говорители и експерти по темите за успешно изпълнение на цели. 

Photo by Fab Lentz on Unsplash

И никога в историята на човечеството не е имало толкова много хора без цели

Така че, със сигурност не липсата на знания спира хората да създадат лични цели. 

В своя статия вече ви разказах за оправданието, че нямаме време, когато всъщност нямаме желание. Изследване oт 2017 показва, че средно прекарваме 3+ часа онлайн всеки ден, в браузване и забавления. Време има! 

Моят опит 

Предлагайки на клиенти коучинг програмата за създаване на лични цели „Твоята най-добра година“, срещнах доста откази.

Честно, не очаквах да са толкова.

Реших, че аз бъркам някъде и анализирах отказите.  Като изключим „нямам време/пари“, очертаха се няколко основни казуса зад възраженията.

За един от тях ще ви разкажа днес.

Нямам цели, защото не знам какво искам… 

Е чест отговор при хора, позволили работата да обсеби живота им. Когато нямаш собствени цели, работиш за чуждите – гласи популярна мантра.

Да и не.

И да не работиш за каузата на друг, можеш да „осиновиш“ цели, изхабяващи те в постигането им. Емоционално, физически, психически – те не отговарят на истинските ни ценности и качества. И дори да постигнеш такава цел, липсва удовлетворение. По-скоро се питаш „Това ли беше? А сега какво?

За кого се сети, когато прочете това?

Вярвам, че всеки минава по този път – от детските години, когато ходиш на танци или спорт не за себе си. Или желанието за принадлежност в тийнейджърските години – когато възприемаме нетипични поведения, за да сме част от нещо. 

Тогава?

Добрата лична цел е онази, която произтича от нещо важно за нас.

Започнете с изясняване на ценностите. Целта е да „пречистим“ възприятията си за нещата, които истински ценим. Да си дадем време за размисъл и да се потопим в себе си. Вярвам, че това е първата и важна стъпка, за да създадете истински свои цели.

Photo by Yeshi Kangrang on Unsplash

Едва тогава човек е готов да създаде значима лична цел… Движен от силата на спомените и мечтите, човек открива нещата, които биха придали на живота му щастие и смисъл. 

В противен случай, ако не сте наясно със себе си, ще се огънете. И имайки негативен опит от преследване на други не-ваши цели, ще се откажете.

И това сме го виждали, нали? 

Да се върнем на човека без цели, който си представихте в началото.

Като всеки от нас, той е имал своите мечти за прекрасен живот. По различни причини те се превръщат в прах, носен от вятъра. А това не е нужно да се случва и с вас. 

Photo by Daniel Gonzalez on Unsplash

Може би сте достигнали до етап в живота си, където ви е нужна промяна и не знаете на къде да поемете? Като си поставяме цели и ги постигаме, ние изживяваме съкровените си мечти. И аз ще ви подкрепя в сбъдването им.

Разкажете ми сега на 0878 921000 какво искате да постигнете. И заедно ще създадем план за случването му! 

0 коментара

Подобни публикации