Нека да ти разкажа за двама от моите клиенти. Да ги наречем Мария и Иван. Те се включиха в моя коучинг програма с еднаква идея – да оформят и постигнат свои лични цели. 

Мария мечтае да напусне корпоративната си работа и да започне собствен бизнес. Фокусирахме се върху изчистването на визията за тази мечта. И когато имахме ясна картина как би изглеждала самостоятелната и практика, как би се чувствала Мария, колко би искала да печели, преминахме към планирането. 

Какво е важно да знаеш за твоите цели

Photo by Tim Graf on Unsplash

Ако от един клиент печелиш 200 лева, колко клиенти са нужни в месеца, за да покриеш разходите си? И колко са нужни да имаш чистата печалба от 3000 лева. Ако искаш да имаш тези клиенти след 1 година, колко трябва да имаш след 6 месеца. И как да ги развиеш? 

Така мечтата започва да се оформя като план с малки и лесно изпълними стъпки.  По-малко въпроси от мен, повече рефлексия от Мария в процеса – върху реални действия и последователни идеи. Вървим напред. 

Иван и неговите цели

Какво искаш да имаш в живота си след 5 години? Този въпрос е ключов. Може да бъде преформулиран по различни начини – кой искаш да бъдеш, къде искаш да стигнеш. Зависи от целите на клиента – лични, кариерни или бизнес. На този въпрос Иван нямаше отговор. 

А когато не знам къде искам да стигна, където и да отида няма да ми хареса. 

Photo by Samuel Zeller on Unsplash

Хора като Иван срещам често. Лесно е да ги познаеш – по нагласите! Например – че отговорността за твоите цели е някъде извън теб. В тази компания повишенията до старши мениджър се случват по естествен път – но трябва да изчакам решението на ръководството… пет години. А във всички останали компании?  Каква всъщност е целта ти тогава – по-високата позиция или конкретно одобрението на ТОВА ръководство. 

НЕ ЗНАМ… 

Отговорът е често срещан и познат на моите колеги коучове.

Неясната цел често не е цел! Тя е продукт на неудовлетворение от сегашното качество на живот. Тя е продукт на липсата на принос, смисъл и развитие за конкретния човек. 

Photo by Ed 259 on Unsplash

Когато Иван отговори с „Не знам“, той блокира възможните посоки на разговора. За да му помогна да тръгне отново напред, аз мога да го предизвикам. Може би не знаеш отговора за своите цели като цяло. А с кои детайли вече си наясно? Ако отново получиш облак прах, вместо отговор… 

Какво със сигурност не искаш в живота си след 5 години? И бързо се нахвърля списък с 5-10 неща, които Иван иска да избегне от тук нататък. Въз основа на тях вече можеш да градиш. 

Цели – философия 

Нямам цели. И какво от това? При всичкия шум напоследък около поставянето на цели е малко дразнещо, признавам. Като някаква TV реклама, за която решаваш, че е „много зле“ и се върти постоянно по всички канали. 

Рано или късно, в живота си започваме да чувстваме нуждата от промяна. Промяна към какво? След промяната, как ще бъде различен живота ми? Тук идва огромният конфликт – дали да излезеш от зоната си на комфорт, извън която са новите, вълнуващи и опасни предизвикателства. Или да играеш на сигурно и да останеш при познатото. 

Photo by Daniel Jensen on Unsplash

В един свят, който често продава промяната като плашеща и ненужна, личните цели могат да ви помогнат да определите какво наистина искате, да направите план, да направите първата крачка и след това да повторите, докато не започнете да виждате резултати. И това мотивира!

На страха очите са големи. А на амбицията? 

Цели – още няколко ползи…

Когато създадеш лични или професионални цели, за да подобриш живота си, те ти дават посока и смисъл на ежедневните задачи.

Имаш причина да се събудиш сутрин, път, който да следваш и енергия да изпълняваш СВОИ задачи. Фокусът е върху усилието и със сигурност повишава удовлетворението в края на деня. 

Photo by Estée Janssens on Unsplash

Това е много по-добре от безцелното лутане през живота. Когато постигаш свои цели, изчезва фрустрацията, че не успяваш в нищо. Или че само се хабиш за някой друг. 

Твоите цели повишават нивото на лична отговорност. Като следваш една цел, изграждаш дисциплина, съсредоточаваш вниманието си и изграждаш съзнателно нови умения, за да управляваш по-добре времето и живота си като цяло…

Добре, но ти ни обеща и практика на целите, може би си мислиш ти…

Цели – практика

Обещах и изпълнявам! От линка по-долу можеш да изтеглиш БЕЗПЛАТНО работен инструмент, който да използваш, за да създадеш лична визия. Можеш да го използваш за различни периоди – след година, 6 месеца, три месеца. Зависи дали краткосрочни или дългосрочни са твоите цели. 

Нужни са ти само двайсетина минути в спокоен размисъл, в които да поставиш себе си в центъра на своя свят и да развихриш въображението си за това какво би искал/а да постигнеш.

Инструмент за лична визия

И ако желаеш да продължиш работа по твоите цели, задай ми въпросите си на rosen@rosenrashkov.com 

0 коментара

Подобни публикации