Самоувереност - статия от коуч Росен Рашков

От какво е изградена самоувереността? 

Задавайки този въпрос на различни хора през седмицата, получавах любопитни отговори:
От устойчиви умения за прилагане на знания+желание за постигане на добър краен резултат +комфорт в непозната ситуация.“

От интуиция, риск, после опитности, които се осъзнават и се прилага наученото, и вяра.“

Самоуверена съм, когато вярвам в/доверявам се на себе си. А го правя, когато опорната точка и отговорността за изборите ми, мненията, отношенията ми с хората е у мен. „

За мен тя е изградена от уменията,знанията,вярата в себе си,че мога да се справя в определена ситуация.“

В обобщение би могло да се каже, че самоувереност е сбор от нашите свобода, отговорност, осъзнатост и приемане – все ключови ценности в коучинг. 

Самоувереност и коучинг – процесът

На този етап от живота си всеки от нас има достатъчно примери, че истински устойчива самоувереност се гради отвътре навън. Това е един от уроците на израстването ни – че изградената отвън навътре оценка за самите нас е крехка и краткотрайна. И че нищо не изтощава така, както борбата за чуждото одобрение, в която отдаваш свободата си на избор срещу признание с неясен срок. 

Или – ако ми позволите една кулинарна метафора, в една картофена супа изградената от самите нас увереност са картофите, а външните фактори за нея – това е солта. Тя добавя вкус, но и без нея все още имаме картофена супа. В обратния вариант какво имаме? 

 И в коучинг процес, една от първите задачи е клиентът да изследва сам баланса на своята самоувереност – на какви вътрешни и външните източници разчита.

Самоувереност, недоволство, благодарност

Представете си един спектър, в двата края на който има недоволство и благодарност. Когато ни движат чужди очаквания, винаги има място за недоволство.

Ако искам да отговоря на очакванията за добър професионалист в офиса, аз ще остана два часа след работа. Ако искам да отговоря на очакванията на партньора си, който иска повече време с мен, ще си тръгна навреме. Проявени едновременно, тези очаквания гарантират, че аз ще създам мислено недоволство в главата си и ще избирам между по-малкото разочарование.

Или, както ми написа наскоро една дама, постоянно съжалявам, че денят не е 36-часов. 

В коучинг едно от най-важните научавания е всъщност припомняне.

Благодарност за усилията, положени днес. А тя е възможна, когато имаме създадени собствени критерии – или по думите от началото – опорната точка за отговорността и избора е в мен. Аз решавам какво е за мен добре свършената работа.  И съзнавайки, че днес работата изисква повече време от мен, аз да избера как да вложа повече качество в отношенията с партньора си, за да компенсирам малкото качество. 

Създавайки ясни лични критерии и очаквания към себе си, коучинг заменя мисленето в оправдания с мислене във възможности.

А ценностите?

На какво се гради самоувереността?

Сам се уверявам, Аз се уверявам. А кой съм АЗ като автентичност? Аз съм сборът от моите ценности. Когато осъществявам чужди ценности, се появява неудовлетворението. Когато осъществявам своите ценности, намирам своя смисъл. И това ме прави устойчив. 

Ако се боря за нещо, което не е мое, мога да се откажа по пътя към него. Имам такива клиенти – които се хвърлят към неизпълними цели, но все пак ги искат. 

И изследвайки ги в коучинг, откриват, че не са техните, а чуждите очаквания. Те се променят и създават несигурност, а това променя цялата структура на вътрешния ни живот. 

Появява се вътрешният критик, който налага ограничения

Статия на тема самоувереност от коуч Росен Рашков

Ако се боря за нещо, което си е мое, аз ще изградя устойчивост. При поява на предизвикателства и пречки, ще бъда креативен или ще се осмеля да потърся помощ. Ще се уча. 

Коучинг е процес, насочен към бъдещето, което създава чрез постигане на цели. И постоянна подкрепа да подхождаш към тези цели от лична позиция.

Ти какво искаш?
Какво е ценно лично за теб? 

А изясни ли докрай личните ценности и цели, човек получава стабилна вътрешна основа. Тогава аз имам доверие към себе си. Тогава вътрешният диалог не е критика, а продуктивен размисъл. И тъкмо тази духовна свобода да осъществиш себе си дава смисъл и цел на живота!

0 коментара

Подобни публикации