Един пролетен ден, в часа на небивало горещ залез…

преди около 20 години, двама млади мъже пиеха бира някъде в Студентски град, за да отбележат вземането на последния изпит – в една и съща специалност, на един и същи университет.

И двамата бяха много сходни – добри студенти, над средното ниво, забавни, амбициозни и – както повечето хора, взели своя последен изпит – пълни с мечти и надежди за бъдещето.

Този уикенд, и заради празниците, и заради приближаващата годишнина от завършването, тези двама мъже, заедно с други техни състуденти, се събраха в курортно градче някъде в средата на България, за да открият, че…

И двамата все още са много сходни.

И двамата са щастливо женени, имат по две деца. И двамата изпълниха мечтата си да останат в София. Дори работят за една и съща фирма, от големите играчи в бранша.

Но има малка разлика.

Единият от мъжете е директор в компанията. Другият е оперативен мениджър от средно ниво.

Причината за разликата?

Може би, също като, мен сте се чудили каква е причината за такава разлика в живота на хората?

Тя не винаги е заради интелигентност, таланти и умения или количество упорита работа… Не е и в желанието за успех, който хората жадуват. Разликата можем да открием, ако се вгледаме каква мотивация движи личността.

Какво ускорява или забавя развитието ни?

Защото едва ли има универсално работещ принцип и всеки от нас, водил хора, знае: вземи под внимание личността, ако искаш да мотивираш служителя.

Но… ако потърсите в изследванията на Gallup за мотивацията, ще видите,че в последните десет години трайно растат нивата на немотивираните служители.

Не само немотивирани, а и “actively disengaged“ – или „хейтъри“, по нашенски.

Какво, по дяволите, се случва на тези хора в компаниите?!! Причината можем да открием, ако се вгледаме в мотивацията, движеща конкретния човек.

Какво я подсилва или отслабва?

За мотивацията по същество

Още от времето на Платон има наблюдения за два водещи типа мотивация.

Те са добре познати сред академичните психолози и изследователи. Все още обаче изглежда не могат да достигнат до хората, които имат най-голяма нужда от тях – мениджърите, търсещи повече ефективност в работата си.

Преди да продължа, представете си паста за зъби. Вашата, която ползвахте тази сутрин. Замислете се, защо избрахте точно нея сред десетки други в магазина?

И възможните варианти са:
– предпазва от плака и кариеси
ИЛИ
– прави зъбите ви бели и дъха свеж.

Това са двата подхода към мотивацията

Макар и широко използвани в маркетинга, в мениджмънта рядко ще ги видите.

За да ги обясним, нека започнем с цел, която много от нас споделят: „да си свърша работата добре“.

За някои от нас, това би означавало създадени възможности за напредък, постижения и награди. Какво можем да спечелим, ако успеем. Ако сте (или работите с) човек, който вижда цели по този начин, имате това, което се нарича promotion focus.

За останалата част от нас, добрата работа е игра в защита. Опит за опазване на всичко, за което сме работили толкова усилено. Когато иаме prevention focus , искаме да избегнем опасността, да изпълним отговорностите си без излишни рискове.

Двата фокуса на мотивацията
Понякога животът ни тласка да разкрием не слабостите си, а неподозираните си сили.
Да се върнем към героите от началото…

Представителите на двата типа фокус работят много по различен начин, за да постигнат една и съща цел.

Те използват различни стратегии, имат различни силни страни и са склонни към различни видове грешки. Единият ни герой е бил мотивиран от похвали и възможности, определящи поведенията и резултатите му. Promotion focus може да се преведе и като фокус на развитие.

Има си и своите недостатъци – хората от този тип често сграбчват импулсивно първата възможност. Или се опитват да побеждават дори и на цената на разбити отношения.

Като лидери могат да прегорят хората си с постоянното подбутване напред, дори и в „организационна мъгла“.

И може би няма да спрат, за да се поучат от грешките по пътя. Понякога им липсва постоянство – в желанието си да направят следваща стъпка, се отказват твърде лесно от проекти, в които е нужно търпение, за да се развият.

И ако към този тип хора бъде използвана prevention мотивация, тя им действа като кофа студена вода.

Prevention focus и мотивацията

Страх да не допусне грешки определя решенията на мъжа, заседнал на средно управленско ниво.

Страгията му – минимални рискове. Обмислял е много подробно и бавно всичко. Понякога е бил дори твърде търпелив – и не е спирал проекти, оказали се задънена улица.

Фокусът на превенцията е за създаване на зона на комфорт. Мотивацията е „да не стане по-зле“.

Истинският импулс за действие би дошъл от изоставането и обратната връзка, която работи за него, е негативната – „Ако не направя…., ще се случи…… (беда)“ – докато при фокусираните към развитие личности е „Ако направя ……, ще спечеля…..“

И ако се опитаме да ги мотивираме с движение напред, те биха се съпротивлявали, ако усетят, че ги „влачиш“ извън зоната на комфорт.

Осъзнатост за мотивацията

Това са двата края на спектъра.

В голяма част от времето лавираме между тях според контекста на ситуацията. И все пак всеки има преобладаващ фокус, който определя голямата част от действията ни.

Коя поговорка е по-скоро валидна за теб:
„Ела зло, че без теб по-зло.“
ИЛИ
„Всяко зло за добро.“

Когато „Георги“ ми сподели историята, ясно видях причините в различните кариерни пътеки на двама толкова еднакви хора – като образование, способности и интереси. За него обаче това все още бе загадка.

Голямата полза от работата в тренинг програми или с коуч е осъзнаването кой е твоят водещ фокус.

И как работи за теб. Също – да се постареш да не го превръщаш в подсъзнателен автопилот, а да си създадеш ясен избор – какво съм на път да избера и какви са другите възможности.

Още 1 важно осъзнаване

Преместването на фокуса от избягване на негативните последици към развитие на собствения потенциал е ключово за израстването ви като лидери.

Prevention-focus се мотивира от създаване на сценарии. Promotion-focus се мотивира от поставяне на вдъхновяващи цели.

И ако сте фокусирани върху запазване на състояние, бих ви предизвикал да поемете само 5% повече отговорност. Така фокусът ви плавно би се изместил към движение и развитие.

В изследвания на Шели Гейбъл, Соня Любомирски и други, доказателствата са в полза на promotion focus – особено в дългосрочен вариант.

Истината е, че и двата вида мотивация могат да ви донесат успех и всеки има своите капани в различен контекст. Всеки носи нещо ценно – смели решения или внимание към детайла – за вас и екипа.

Без баланс между мотивацията на двата фокуса – не е възможно развитието на личността и компанията – да се движим напред, като същевременно запазваме вече постигнатите позиции.

„Мотивация за лидери“ е тема от тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации