Случвало ли ви се е да сте недоволни от състояние, в което се намирате?

При мен, а и при много други хора, които познавам, е често срещано явление. И въпреки неудовлетворението, понякога оставаме твърде дълго в това положение. Една възможна причина е липсата на цел – и от там – на мотивация, която да ни задвижи.

Друга причина – умората. Физическа, умствена или емоционална, тя ни нашепва да спрем за миг. Да се подредим и презаредим преди следващата крачка.

Само че, оставайки твърде дълго в едно състояние можем да нарушим сериозно баланса в ежедневието ни. А чрез натрупване – и дългосрочно.

Двете измерения

Попаднах на тази теория в книга на Маршал Голдсмит и тя ми помогна да осъзная процесите в живота ми на и извън работа.

Вярвам, че ще бъде полезна и за вас с перспективата, която представя. Тя разглежда нашите всекидневни действия в две основни измерения – краткосрочно удовлетворение (щастие) и дългосрочни ползи (смисъл).

Коуч Росен Рашков разказва как да оценим баланса си с коучинг инструмент от Маршал Голдсмит

„Щастието“ в теорията е удовлетворението от самото занимание. Можем да го измерим с прост въпрос – „От 1 до 10, колко задоволство имам, правейки това сега?“

„Смисълът“ – според Голдсмит – са положителните резултати от дейността. Най-вече – дългосрочните ползи за развитието ни.

„От 1 до 10, какво би било дългосрочното положително влияние върху живота ми, ако успешно завърша това, което правя?“

Петте състояния

Давайки своите конкретни отговори, ние попадаме в някое от петте състояния, формулирани от Голдсмит – Оцеляване, Жертване, Поддържане, Стимулиране, Успяване.

Оцеляване – е форма на своеобразно робство. Това са дейности с нисък % на краткосрочно удовлетворение и нисък % на дългосрочни ползи. Не ни зареждат с положителни емоции и бъдещите ползи от тях са незначителни.

За мен Оцеляване в предишна работа бе писане на протяжни мейли, които отнемат време и енергия, рядко някой изобщо чете, но се изискват всеки понеделник според фирмените стандарти.

В личен план Оцеляване би било наливането на усилия във връзка с токсичен партньор, който отговаря на старанието с неблагодарност.

Жертване е всичко, което правим, без да носи радост СЕГА, но има сериозни дългосрочни ползи. В личен план – ставането сутрин в 5, за да тренираш или усвоиш ново умение. В работа – часовете извънреден труд, които те доближават до нова позиция.

Това е избор, който много хора правят често.

Важно е да не забравим, че твърде много време, прекарано в състояние на жертване, ще доведе до един мъченически живот – много постижения и малко радост. Може би – прегаряне?

Професионален коучинг модел за оценка на личен и професионален баланс и развитие, представен от коуч Росен Рашков

Състояние на Поддържане

Каня ви да си представите всички ваши дейности, носещи умерено количество щастие и смисъл. Нещата, около които си създаваме зона на комфорт, влизат тук – пазаруване, готвене, чистене, работни срещи, пътуване до работа и т.н.

Имайки твърде много от тях в чинията си, получаваме „златната среда“ – нито страхотен, нито прекалено лош живот.

В изборажението това е сивата, най-малка област – защото голямата част от нея приемаме за даденост и често се случва да омаловажаваме значението и. Наричаме я „нормалните неща“ – и поради тази причина често се изненадваме колко голям дял има в живота ни.

Що е то Стимулиране?

Състояние, в което правим неща с голямо краткосрочно удовлетворение, но малко дългосрочни ползи.

Да изгледаш цял сезон на сериал, да прекараш час от работно време в социалните мрежи, да изпиеш 1-2 питиета с колеги след работа, оплаквайки несгодите на работата и още много неща, които с нуждата „да разпуснеш“ обикновено оправдаваме.

Когато имаме твърде много Стимулиране в живота си, натрупваме мигове на удоволствия, които обаче са „dust in the wind“ за дългосрочните ни успехи.

Успяване – оптималното състояние

Намираме се в Зоната на осъществен потенциал – или „поток“ – както още я наричат.

Всички дейности, които бихме определили като своето истинско призвание – щастливи сме СЕГА от това, което правим и то дава сериозни плодове в нашето БЪДЕЩЕ.

В личен план – часовете, в които родителят отделя внимание на развитието на детето си, могат да бъдат забавни сега и с огромно бъдещо значение. В професионален план – създаването и реализирането на една добра идея сега, ще обогати портфолиото ти и ще повиши стойността ти като професионалист в бъдеще.

Животът, прекаран в успяване, е живот, изпълнен с радост от постиженията, които имаме. Много често в това състояние работа и личен живот се сливат – помислете за художници и музиканти например.

Как да използваме всичко това?

Аз бих ви поканил да направите моментна снимка на баланса в живота си – можете да използвате за отправна точка отрязък от време, с който се чувствате комфортно – седмица, месец, времето от началото на годината. Нужно е да си зададете само един въпрос:

Каква част от времето си на работа / извън работа прекарвам в Оцеляване, Жертване, Поддържане, Стимулиране, Успяване?

Коуч Росен Рашков разказва как да оценим баланса си с коучинг инструмент от Маршал Голдсмит

Разбира се, ако желаете да влезете по-дълбоко, можете да вземете лист и хартия и да си разпишете всички дейности, които лично вие включвате във всяко от тези състояние.

Когато изясните какъв е моментният ви баланс и към какъв баланс се стремите, можете да вземете решение – какво да спрете да правите, да продължите да правите или да започнете да правите.

Професионален коучинг инструмент за оценка на личен и професионален баланс и развитие, представен от коуч Росен Рашков

А ако имате нужда от допълнителна подкрепа и различни инструменти в изграждане и поддържане на своя личен баланс, ще се радвам да ви съдействам със своята коучинг експертиза. Свържете се с мен на 0878921000 или rosen@rosenrashkov.com

0 коментара

Подобни публикации