Личен план за развитие - статия и инструмент от коуч Росен Рашков

Твоят план за развитие е рамката за всичко, което искаш да постигнеш някой ден.

Създаваш визия и започваш да я случваш. Добрият план акцентира върху всичко, което правиш. Помага ти да вземаш по-добри решения, основани на кариерните ти цели и представа за успех. Предпазва те от грешни стъпки в кариерното ти пътуване – най-често когато следваш чужди планове.

Или, ако се отклониш временно, е ориентир към правилен за теб път.

Още причини да имаш личен план за развитие

1. Имаш възможност да градиш върху своите таланти и силни страни, да учиш нови умения, които ги допълват. Така ще увеличиш увереността си.

2. Означава по-малко стрес и несигурност в теб. Действаш според ясни цели. Допускаш по-малко грешки, отколкото ако действаш първосигнално или предимно ре-активно.

3.  Спестяваш време – вършиш значимата за теб работа и отпада излишното. Когато имаш план, подреждаш приоритетите си по-лесно.

Как личният план за развитие ти помага да вървиш напред към професионалните си цели - статия от коуч Росен Рашков

Създаване на визията

При пътуване към непознато място, включваш GPS – и посочваш къде искаш да стигнеш. Когато си зададеш ясна кариерна цел, се появяват и начините, по които да стигнеш до нея.

В Едноминутен мениджър, Кен Бланчард дава съвет всяка цел да бъде записвана на отделен лист, с не повече от 250 думи.

Например: до 01.06.2020 искам да съм на позиция Senior manager в международна компания с минумум 2000 служители и възможност за продължаване на кариера в чужбина. Искам да отговарям за екип не по-голям от 50 души, да получавам заплата Х … лв и следните социални придобивки…. Културата, която търся, е…

Изследване на ресурсите

В следващите 3 полета търсим ресурсите, с които разполагаш или трябва да придобиеш по пътя към целта.

  1. С какво вече разполагам
  2. Какво е нужно да придобия
  3. Какво да спра да правя

Първо, опиши онези умения и знания, с които вече разполагаш за постигането на целта. Това е солидната основа, на която искаш да стъпиш.

За примерната цел – Senior manager – вече притежаваш МВА и 5 години мениджърски опит в национална компания.

Също – езикови компетенции, сертификация за софтуер или обучение за умение, което да подобриш. Всяко поле изисква размисъл. С какви свои поведения, нагласи и странични занимания трябва да спреш, за да вървиш уверено към целта?

Например – на какво ще кажеш не, за да освободиш четири часа седмично за езикови курсове?
Какви лични поведения и слепи петна трябва да премахнеш, за да си успешен в новата роля?
Може би се нуждаеш от коуч или ментор.

За да планираш успешно кариерата си, е необходимо само да отделиш 1 час...
Правилното планиране и подготовка предотвратяват плахото представяне

Линия на времето

Следващите стъпки са много важни.

  1. Да разбереш от какво е съставена голямата цел – добре свършената работа по визията помага много!
  2. Да изградиш веригата от постижения, които ще те приближат от целта – както в линия на времето, така и с ясен краен срок за всяка малка цел.

Какво ще ти дадат тези две стъпки? Мотивация – защото малките цели изглеждат много по-постижими. И няма стрес – планирането ти дава сигурност и устойчивост. Също стабилност – на твоя личен график и финанси, ако предвиждаш инвестиции в себе си.

Преминаваме към действие!

В книгата“Единственото нещо има чудесен въпрос за определяне на първа стъпка. Препоръчвам ти я, а въпросът е:

Кое е това Единствено нещо, което мога да направя, така че, след като го направя, всичко останало да стане по-просто или ненужно?

Колкото и да е голяма целта ти, ВИНАГИ можеш да направиш нещо още днес. Например – да помислиш какви нагласи ще те изведат до успех и да ги свържеш с определени поведения.

Пример: Нужна нагласа – решителност и дисциплина. Поведения – За да стигна навреме от работа до езиковата школа, няма да поемам нови задачи след 16.00. Слагам reminder кога да тръгна.

Успехът идва

Поемеш ли отговорност за стъпките, успехът ще дойде!

Дори и в началото да е непълен, е нужно да почетеш своите усилия и да се наградиш за тях подобаващо. Може би е странно – често мениджърите забравят да се награждават. Или го отлагат до постигане на 100% от целта и резултатите. А когато се случва редовно, след всяка малка цел, отпразнуването на успеха държи мотивацията жива.

И гради устойчивост пред лицето на неуспеха.

Plan za razvitie - statia ot coach Rosen Rashkov

И последно – определи си ясни критерии кога целта е изпълнена и какво изпълнение ти е нужно да продължиш успешно напред. Тази малка стъпка те пази от излишен перфекционизъм и ще ти спести време и енергия, които да вложиш в движение напред.

ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО ШАБЛОН ЗА ПЛАН НА РАЗВИТИЕ ОТ ТУК

Надявам се, че намираш тази статия за полезна и ако е така – моля те да я споделиш с други мениджъри. Инструментът проектирах така, че да ти позволи да работиш успешно и сам.

А ако се нуждаеш от подкрепа за постигане на своите професионални и лични цели, свържи се с мен и ми разкажи повече на 0878921000 – Росен.

0 коментара

Подобни публикации