Когато WEF обяви своя топ 10 на уменията, чрез които бизнес лидерите ще са успешни в света на Четвъртата индустриална революция, изненадaта бе „креативност“ в топ 3 на класацията.

Странна реакция! Та нали креативността е в основата на бизнеса?

Обучителна програма в осем практически стъпки

Днес тя е по-важна от всякога!

За да оцелее един бизнес в пренаситените от copy-paste решения съвременни пазари.
За да отговори на натиска от търсещи уникалност потребители в общество, което налага Различността като ценност.
За да даде индивидуални решения в един стерилен, рутинен работен ден на служителите, търсещи гъвкавост – за да изберат и да остнат при работодателя.

Ако се огледаш край себе си, ще намериш десетки доказателства за нуждата от креативност в бизнеса.

Но креативност за мениджъри?

Да, не е често търсено качество при избор на ръководители. Все още компаниите искат добри изпълнители за свои мениджъри. Целта – да провеждат стриктно политиките и решенията на топ мениджмънта.

Също – креативността е нематериална и субективна. И поради това – трудна за измерване, а понякога резултатите от нея изискват чакане с години. Да се развие пазарът, технологиите или клиенти, които да узреят за идеята.

Определено, не помага и легендата, че креативността е особен дар, който идва от боговете. И че само шепа хора около нас са наистина творчески личности /виж видеото/.

Едва в последните 70 години започват сериозни изследвания на творчеството. Утвърждава се идеята, че то живее във всеки от нас. Че е набор от умения, нагласи и навици – и следователно може да се изучава и развива.

Какво означава това за бизнеса?

Дали е случайно, че най-ангажираните служители днес са в компании, които ги овластяват да бъдат креативни на работа?

Google отдавна насърчава своите служители да отделят 20 процента от времето си за странични проекти. Но може би не знаете, че… това е практика, родена през 1948-ма година в 3М – компанията, на която дължим Post-it листчетата. Които, впрочем, са рожби на тяхната 15% Program, работеща и днес.

Интензивна тренинг програма, която дава практически умения, техники и инструментие за развитие на креативност

Така че, преди да ме върнете на земята с „Роска, всичко това е много хубаво, но ние сме производствена, търговска, финансова (добавете тук и своята) компания. Това НЯМА как да стане при нас!“ Ви каня да помислите за следното:

Всяка организация има свои правила и вътрешни процедури. Които не винаги дават адекватни решения за различните ситуации от ежедневието. И когато възникнат изцяло нови предизвикателства, нужна е креативност за мениджъри, с която да отговорим подобаващо на предизвикателствата.

Липсата на креативност в работния ден…

Какво се случва, когато креативността в организацията е ограничена до определени нива и отдели?

Служителите са по-скоро колебливи в поемането на инициатива. При неочаквани ситуации, започват трескави процеси на ескалация и километрични мейли. Целта – някой друг да вземе решение. Вместо да бъде създадено в отговор на обстоятелствата от хората, които имат пряк досег с развитието на казуса.

Каква е връзката между креативност и ангажираност?

Творчеството играе огромна роля за мотивацията. Осигуряването на професионално предизвикателна и интелектуално стимулираща работа е от съществено значение за служителите – според много изследвания, вкл. Gallup World Poll – обхванало и България.

креативност за мениджъри е нов тренинг проект за развитие на практически умения от коуч Росен Рашков.

A неангажираност към работата, изразена в липсата на резултати, често може да бъде следствие от липсата на творчество, наричана още „рутина“.

Креативност за мениджъри – ползите

Какво се случва, когато компанията насърчава хората да бъдат креативни?

В своята биография за създаването на SONY,  Акио Морита, че създаването на очакване всеки служител да говори и да предложи идея, е довело до генерирането на над 65 000 нови идеи за една година в рамките на компанията. Творческият дух прави от Sony SONY!

Но, в обикновена компания, какви са ползите от така наречената креативност за мениджъри?

Творчеството е бунт, казват. И в една организация това е смелостта да оспориш „при нас е така“. Смелост да търсиш нови начини и посоки за организационното развитие.

Още ползи?

Творческото мислене е свързано с подхода към проблем или трудна ситуация. Намирането на уникално и креативно решение на всеки въпрос или проблем без отговор. Това е основно „мислене извън кутията“, т.е. нова перспектива за нещо рутинно.

Какво би се случило, ако мениджърите си задават по-често въпроса „Какво е кутията?“

А тя най-често е сбор от правилата и принципите, които битуват във фирмената култура и се превръщат в измеренията, в които се взимат решенията в организацията. Мислете за тези измерения като за стените на кутията.

Мисленето „какво е кутията“ може да се окаже дори още по-ценно.

Когато мениджърите ясно определят „стените“ на организационното мислене, по-лесно откриват кои са реалните ограничения, наложени от принципи, ценности и ниво на развитие на компанията. И най-вече, кои са изкуствените ограничения, които спъват растежа на екипа и организацията – както и цялата съвкупност от лоши решения, взети въз основа на тях. А от това би спечелила цялата компания.

И още ползи…

Креативност за мениджъри може да означава и съвсем обикновени неща – като да задаваш въпроси. Творчеството често започва с „какво би станало, ако…“ или „как можем да…“ и от тези въпроси се раждат империи.

Например – как да събера 1000 песни в джоба на дъщеря ми? Или – как да предложа италианско кафе изживяване в Америка?

Креативност за мениджъри е от полза при простото смесване на различни решения. Къде другаде би свършило работа това, което вече имаме?

Креативност за мениджъри е нова тренинг програма от коуч Росен Рашков

Да откриеш нов контекст за съществуващо решение или да създадеш новост от съществуващи идеи е сред най-работещите техники за креативност.

Синьо хапче против косопад работи учудващо добре за полова сила. Структурата на африкански термитник като климатична система за ултрамодерна офис сграда спестява милиони долари.

Креативността за мениджъри наистина е умение с бъдеще. За бъдещето!

Как да развиете креативност в организацията?

Като автор на текстове, тренинг дизайни и коучинг инструменти, аз почти всеки ден чувствам някоя от многобройните ползи на креативността и за мен тя е привлекателна област на търсения.

Търсейки отговори за себе си, през последните 6 месеца аз предприех необикновено пътуване в изследване на креативността. То ме поведе през хилядите страници на осем книги – от класици като Роло Мей до най-новите изследвания на Даниъл Пинк, десетки статии и часове видеоклипове, филми, интервюта с мои познати фотографи,актьори, режисьори и музиканти, копирайтъри, криейтив директори и други…

Резултатът от всичко това?

Безценни уроци за мен, част от които опаковах в новата ми тренинг програма „Креативност за мениджъри. Изцяло практически насочена, нейната цел е да предостави в 8 стъпки набор от техники и инструменти, които да създадат повече възможности и да направят съвременните мениджъри по-ефективни в справянето с разнообразните предизвикателства на динамичната бизнес среда.

Ако търсите различен начин да надградите професионалните умения на мениджъри и служители в своята компания или търсите практическа лидерска програма, ориентирана към учене чрез изживяване…

Поискайте повече информация и оферта на rosen@rosenrashkov.com или се свържете с мен на 0878921000, за да ви разкажа повече за вълнуващото приключение „Креативност за мениджъри“.

0 коментара

Подобни публикации