Наричана още и формула на Бекхард, по името на автор, който я популяризира в свои книги през 80-те години, тя е създадена още в началото на 60-те години от Дейвид Глейчър. Целта е да предостави модел за оценка на относителните силни страни, засягащи вероятния успех на програмите за промяна в организацията.

Идеята е „купена“ и после – бързо забравена. Любопитно, на всеки десет години някой учен я изтупва от прахта и започва да работи върху нея в опити да оптимизира или изведе своя формула на промяната.

Така, през годините тя достига и до Катлийн Данимилър, на която дължим съвременния и вид.

Съставките

„Н“ е за недоволство – чувството на лично неудовлетворение от текущата ситуация, резултати, състояние на отношения. На ниво личност, недоволство е силното вътрешно чувство за нужда от промяна.

„В“ е за визия – представата за бъдещето, което искаме да създадем, променяйки сегашната ситуация.

„ПС“ са първите стъпки, с които започваме движението си от настоящето (точка А) до желаните промени (точка В).

„ПП“ е противопоставяне на промените – това е напълно нормална емоционална реакция, която се опитва да защити вече изградени навици, психологическа сигурност и вярвания на личността.

Формула на промяната – как работи?

Погледнете елементите в лявата страна на формулата. Всеки от тях може да се прояви и самостоятелно.

Мениджърът може да изпита недоволство от процеси и процедури, които му създават затруднения. Може дори да го заяви гласно или да го демонстрира чрез работата си.

Или може да се прояви визията за бъдеще, в което бюрократични затруднения за него не съществуват – например мислене (и търсене) на компании с различна култура. Day-dreaming, както още е известно.

Има ги и първите стъпки – мениджърът да поеме отговорност и да опита да се справи с предизвикателството. Или да отвори jobs.bg и да пусне random CV в няколко различни компании.

Рядко, само един от тези елементи е достатъчен за устойчива и качествена промяна

Най-силен стимул да преодолееш съпротивата възниква от синергията на трите елемента в тази формула на промяната. Защо е така?

Представете си недоволство от статуквото, което не е подкрепено от визия. Не искаш да си тук и не знаеш къде искаш да бъдеш. В казуса от по-горе, мениджър, който само недоволства, може да бъде от мрънкащ, до хейтър. И дори да направи някакви стъпки за промяна, ако липсва визията зад тях, те ще генерират само още недоволство…

А мениджър, който има само визия? Дори и да се реши на първи стъпки, когато липсва недоволство, няма да има достатъчно мотивация да излезе от зоната на комфорт. И ето така се раждат започнати и недовършени проекти – статуквото е приемливо почти колкото визията.

Как да приложите формулата за себе си?

Ако имате затруднение да осъществите важна за вас промяна, първото, на което можете да обърнете внимание, е кой от трите елемента ви липсва или е недостатъчно изразен в процеса.

Въпрос, който можете да си зададете в процеса – с какво вие сами блокирате развитието на този елемент? Възможно е да става дума и за слепи петна в поведенията и ограничаващи вярвания, които не можете да видите сами. В този случай, работа с коуч може да осветли какво криете сами от себе си.

Тази формула на промяната използваме и в тренинг зала, в програмата „Ефективност за мениджъри„. Любопитно е за участниците от един екип да видят колко различни могат да бъдат поводите за недоволство, както и детайлите на визията. На ниво екип, именно тези разлики се превръщат в препятствията, върху които мениджърите да работят чрез създаване на подходящи нагласи и поведения, които да доведат до успешна промяна!

0 коментара

Подобни публикации