Денят е 08.04.2017 и все още не знам, че ми предстои да науча важен житейски урок…

В Малага съм и очаквам нетърпеливо да вляза в къщата на „Пласа де ла Мерсед“, наричана простичко „Каса Натал„. А изчаквам, защото огромна група шведи са я окупирали и на слабичък английски дамата на входа ми се усмихва „Sorry. No space. Wait, please.“

В самата къща няма нищо забележително – и е нормално, защото семейството я напуска, когато Пабло е едва 10-на годишен. И все пак, в тази къща получих безценен урок…

За колко творби на Пикасо се сещате?

Предполагам, разочарованието е било изписано на лицето ми.

Към мен се приближи любезна възрастна дама и ме попита дали съм очаквал да видя картините на Пикасо – „защото те са в музея на Пикасо в Буенависта. Тук в момента има само около 30-на негови скици…“ Хах, трийсетина?

Мислейки за творчеството на Пикасо, може би ще си спомните първо „Герника“? Или, може би „Старият китарист“ и „Момичето в огледалото“?

„В своя живот, Пабло е създал близо 20 000 /двадесет хиляди/ творби.“

Разбира се, много от тях няма да видите в музеите по света. Груби чернови, скици, преправени по няколко пъти и без особена художествена стойност.

Смелостта да се откажеш от идеите си…

„Знаете ли, младежо… За скиците на „Les Demoiselles d’Avignon“ са били нужни цели 8 тетрадки! Пикасо обаче бил достатъчно смел да се откаже от идея в търсене на още по-добра.“

Задочен урок от Пабло Пикасо за смелостта да имаш идеи и да се откажеш от тях в търсене на най-доброто решение - в изкуството и мениджмънта.

Признавам си, размишлявах по пътя към музея върху тези думи. И тогава ги отхвърлих… Мислех си – та той просто е бил перфекционист. Едва от няколко седмици не бях вече мениджър и все още мисленето ми беше приклещено от корпоративната рамка – „Няма време! Щом се появи добрата идея, работи по нея.“

А после в музея всичко ми кликна!

На стената прожектираха филм, правен в средата на 50-те. В него, Пикасо рисува пред камера и така потъва в създаването на картината, че филмът преминава в поредица от кадри, заснети през 5-6 минути, които показват как се развива творбата.

Редуват се черно-бели и цветни кадри… И тогава идва шокът.

Картината е почти готова след няколко часа работа… Tипично Пикасова риба сред тъмно-синьо море… Изведнъж, Пикасо се вглежда в детайл и с няколко мазвания на четката рибата става дявол, а чернилка покрива всичко, досега създадено…

Няколко пъти в рамките на този снимачен ден картината се променя напълно – просто се появява нова идея, която художникът започва да изследва от нулата!

През 1956 г. Пикасо вече е известен и би могъл да да продаде всяка от тези картини за десетки хиляди долари. Но в творчеството, така и в мениджмънта краткосрочните ползи не винаги са най-важни.

Става въпрос за най-доброто решение. Това прави страхотните художници /и мениджъри/ страхотни – те не се влюбват в своята първа (и заради това – единствена) добра идея.

Урокът от всичко това?

Понякога в бизнеса (и в живота като цяло) очакваме и разчитаме на една Голяма идея. На проблясък от креативност, който ще ни извади от моментното блокиране и ще ни придвижи бързо към целта. И когато идеята се появи, бързаме да я сграбчим. А може би, трябва да си зададем въпроса:

Ако кажа „Да“ на тази идея, на какво казвам „Не“?

Какво би било, ако зачеркнем тази идея – и като Пикасо започнем от нулата? Да, винаги можем да се върнем към първоначалната си идея. Но да се осмелим да я откажем и да търсим нещо по-добро?

Ако вместо търсене на една голяма идея, тръгнеш по пътя да обединиш множество малки приноси в рамките на екипа?

Наистина, страхотните идеи идват много рядко и да се откажеш от една такава си е плашещо. Бързото и реализиране от друга страна, може да доведе до сериозни краткосрочни ползи за мениджъра – повишения, бонуси и всичко останало, което идва с добрите резултати.

Все пак, когато дойде следващата добра идея…

Огледайте я добре. Насладете и се. И си задайте няколко въпроса:
1. Какви ползи ще пропуснем, ако реализираме идеята?
2. Какви проблеми не решава (или създава) идеята?
3. На какви ценности противоречи – лични, екипни, на компания?
4. Как биха подходили към идеята Стив Джобс, Махатма Ганди и Наполеон (или всеки друг значим лидер – като за най-добри резултати на тази техника изберете хора с различен лидерски стил).
5. От 1 до 10, колко биха се зарадвали конкурентите ми да реализирам идеята?

А може би имате нужда от подкрепа в генерирането и развитието на добри идеи и решения във вашата организация?

Вижте тренинг програмата „Креативност за мениджъри“, която е създадена да предостави на мениджърите широк набор от практически инструменти и умения, чрез които да развият творчески подход към работата си.

Поискайте оферта сега на rosen@rosenrashkov.com.

0 коментара

Подобни публикации