“В основата на всяка постъпка лежат позитивни намерения.“

Това гласи четвъртият принцип на Милтън Ериксон. И той би могъл да бъде ключ към разбирането и решаването на някои от проблемите с изпълнението и представянето, които мениджърите срещат ежедневно.

Какво означава този коучинг принцип?

Основан е на вярването, че понякога ние, хората, взимаме решения и действаме, мотивирани от причини, които се намират отвъд съзнателното ни мислене. Остарели емоционални модели, които някога са ни служили в друга ситуация, страхове и ограничаващи вярвания, слепи петна в поведението и заучавания от опит биха могли да окажат влияние върху нас.

И когато това се случи…

На повърхността сякаш действаш в разрез с твоите интереси и намерения. Например – знаеш, че краен срок за задача наближава и въпреки това отлагаш за пореден ден работата по нея.

И дори когато си наясно, че това забавяне може да доведе до негативни последици, ти все пак избираш да работиш по нещо друго… Пък и може да я дадат на някой друг?

Коучинг принцип, който ще ви направи по-успешни

Какви възможности имаш?

Можеш да започнеш да обвиняваш себе си. Или хората в екипа си, ако те се намират в такава ситуация. И може би от опит вече знаеш, че натискът, който оказваш, засилва съпротивите. Не повишаваш продуктивност и представяне, а само нивата на стрес.

Или, вместо да мислиш, че саботираш себе си (че саботират теб!)…

Можеш да осъзнаеш, че зад поведението стои някакво положително намерение. И то идва да послужи на по-дълбоки, вътрешни потребности. Положително, мислиш си ти? Как, ако емоциите, мислите и решенията ми се оказват препятствия към целите ми?

И когато приемеш, че поведението е позитивно, си даваш свобода да изследваш какво стои зад него. Тук идва истинският пробив към разбирането какво управлява решенията ни.

В примера по-горе – не работиш по задачата, защото истинското ти притеснение не е спазването на срока, а негативната обратна връзка, която би могла да последва. И, забележи – тук няма никаква „гаранция“ за нея! Просто, това е твоето мислене, формирано от предишен опит в подобни ситуации, когато работата ти е била осъждана по такъв начин, който те е засегнал не само професионално, а и лично.

Виждаш смисъла…

Преди изискванията на работата, винаги ще поставиш нуждата да се грижиш за себе си. И това е решение, което често е ирационално. Емоционално.

Критиката за неспазен срок е по-приемлива от критиката кой си като идентичност. И това е позитивното намерение, което управлява решенията и действията.

Едва когато приемеш този коучинг принцип, ще достигнеш до изцяло ново ниво на разбиране. Създаваш по-дълбока осъзнатост, от която по естествен начин идва и мотивацията за промяна на нагласи, навици, поведения. Ще се появят научавания и възможности, които ти показват по-ефективни и здравословни начини да отговориш на вътрешните си потребности.

Например…

За да се подсигуриш срещу негативна обратна връзка за работата си, можеш първо да създадеш подробен план за проекта. Да си изясниш критериите на оценяващите какво е „добро“ и какво е „отлично“ изпълнение. И да решаваш позитивно в рамката на този контекст.

Този коучинг принцип е само част от темите, по които работим в тренинг програмите „Ефективност за мениджъри“ и „Коучинг умения за мениджъри.

Те подкрепят съвременните професионалисти да се справят по-успешно с динамичните предизвикателства в работата чрез развитие на по-добри процеси за вземане на решения, поемане на отговорност за справяне с предизвикателства и изграждане на чувство за собственост към целите и приоритетите на компанията, без да забравят за своите лични цели и нужди.

Поискайте повече информация и оферта за нашите тренинг програми на rosen@rosenrashkov.com или 0878921000 – Росен Рашков.

0 коментара

Подобни публикации