Домино ефект в работа на мениджърите

Достатъчно е да бутнеш една плочка, за да събориш всички.

Когато падне първата плочка, тя генерира сериозно количество потенциална енергия, което работи, докато събори всички блокчета.

Домино ефект е неудържимата верижна реакция, която в света на мениджърите е особена система. Първата плочка в нея е нагласата към работата като цяло, към задачата в момента, към екипа или отделен служител и т.н.

Нагласа

Нагласата, казва Юнг, е готовността да действаме или реагираме по определен начин.

Наблюдавах участниците от два търговски екипа в тренинг зала. Видяни отстрани, изглеждаха много различни в обучението. Още в първите активности екип А създаваше дискусии и решения, а екип В, ако участваше, бе основно с възражения…

Сложих пауза и споделих на участниците какво виждам. Малко изненадани, те признаха, че е вярно. Помолих ги да отделят няколко минути, да помислят за своята моментна нагласа, да и дадат подходящо име. Какво се случи?

Екип А – „Възможност“. Екип В – „Не ми се занимава“.

Домино ефект и поведение

Следващата стъпка бе покана към участниците да размислят върху поведенията си в тренинга, дошли от така описаните нагласи. Любопитни и търсещи, незаинтересовани и отричащи.

Мениджърът на екип В поиска кратка почивка.

„Дължа ти извинение, защото днес аз трябваше да отида на важна среща с клиент. И когато разбрах, че вместо това имам обучение, аз реагирах пред хората си. Недоволствам, че е загуба на време цяла седмица и ето го резултата.“

как нагласата на мениджъра се превръща в домино ефект
Твоята нагласа определя поведението ти, а то – резултата…

Осветлиш ли нагласата си, си създаваш избор.

Да останеш в „не ми се занимава“ или да придвижиш себе си към мислене във възможности и ползи от тренинг деня.

Резултат

Някои мениджъри рядко осъзнават, че препятствията между тях и успешно постигнатите цели са в мисленето им. И че те имат свободата да изберат своята нагласа. Ако сегашното им „Аз“ има негативно отношение към целта, това ще доведе до поредица от поведения с недобър резултат.

И за да подобрят този резултат, мениджърите трябва да действат различно.

За да бъде успешно изпълнена целта, каква нагласа е нужна?

Един поглед към хората, които вече се справят добре, е достатъчен за мениджър, който има осъзнатост, че не е в нужната нагласа. До края на тренинга, екип В възприе част от поведенията на екип А, добавиха и търговската си амбиция да се състезават.

Тренингът, който в началото виждаха като безинтересен и скучен, се превърна в „полезен и ценен„, без аз да променям нищо в работата си.

В заключение

Ако като мениджър имате проблем с резултатите, помислете каква е първата плочка във вашия личен домино ефект.

Дали нагласата, която имате е в посока към целта ви, или ще ви отдалечи от нея. Дори да нямате пълната яснота за начина, по който мислите или се чувствате, вижте поведенията си – как работят за вас и как се прехвърлят върху екипа ви. Поискайте обратна връзка от неутрален наблюдател.

Разбира се, резултатите са най-видим индикатор. Доколко харесвате това, което постигате като мениджър? Ако отговорът е „по-скоро не“, започнете с нагласите.

А ако желаете да достигнете до свои собствени научавания в тренинг зала? Поискайте концепция за тренинг на мениджъри и екипи на rosen@rosenrashkov.com или вижте някоя от готовите ни програми – например „Резултатно-ориентирана комуникация„.

0 коментара

Подобни публикации