Какво научих за ценностите в 100 коучинг сесии

Ценностите са идеи и принципи, които са и „движещата сила, и посоката“ в живота ни. Така ги определиха участниците в уебинара „Лидерство и ценности“, който имах удоволствието да водя за програмата на ICF България.

Ценностите изграждат личните ни системи на вярвания и са скелета на целите, мечтите и плановете през времето на живота ни.

А днес ще споделя с теб какво научих от клиентите ми в коучинг и в тренинг зала. Ще ти представя авторски модел, по който все още работя и би ти дал възможност да погледнеш на своите ценности по нов, системен начин.

Ценностите имат свои нива..

Добра метафора е да помислиш за ценностите като за глава лук. Пластове, които да обелиш, за да достигнеш до…

А може би малко избързах. Да започнем от самото начало – някъде през юни 2018, когато по време на тренинг попитах мениджърите на производствена компания какви са техните ценности.

И почти всички посочиха еднакви теми – честност, почтеност, трудолюбие, упоритост, компетентност. Непосредственото ми наблюдение беше свързано с липсата на „здраве“ и „любов“ сред изброяванията. А в следващата секунда зададох въпрос, който смълча залата. И от който се роди идеята за модела.

Кога за последен път направихте компромис с тези свои ценности?

Общите ценности

Каня те да направиш за себе си същия експеримент. Попитай хората около себе си кои са техните ценности. Първо ще се появят общите.

Някои от тях вече споменах и лесно ще ги разпознаеш, защото са изповядваните ценности на обществото. В тях сме възпитани още от деца и е нормално да се появят първи в съзнанието ни.

Само че… Именно те не са реални ценности и компромисите с тях са почти ежедневие за много хора.

Една история от последните дни:

Мой приятел влиза със семейството си в квартален магазин, където за момента са единствените клиенти. Докато избират зеленчуци обаче, влиза още един човек, после още един и още един. На малка площ, въпреки мерките за социална дистанция, се събират общо 8 човека. Моят приятел възмутено сподели, че явно за продавачката безопасността на хората не е такава ценност, както печалбата.

И се изненада, когато отбелязах, че безопасността очевидно не е ценност и за него. Поиска ли някой да спазва дистанция от теб? Не. Излезе ли от магазина? Не. Върна ли наблюдение на продавачката, както аз на теб сега, че допуска нарушение на правило? Не.

Моделът на ценностите
Какви са твоите „ядрени“ ценности?

И примерът е показателен за общите ценности, които посочваме, но при възможност заобикаляме. И не е нужно да се осъждаме твърде строго – просто част от човешките ни несъвършенства е. Добри сме, почтени сме, трудолюбиви сме, а засичаме хора на пътя, опитваме да излъжем системата и все има някоя задача, в която не сме вложили своите 100%, а най-много 30%…

Следващото ниво

Значи, отвъд тези общи ценности, има някакво друго ниво, които са по-значими за нас. И когато в коучинг поканя клиента да влезе по-надълбоко, се появяват ценностите на средата. Те имат приоритет пред общите, например искаш да си добър човек, но като мениджър притискаш хората с някои не-добри практики, за да постигнеш цели.

Това са нормите на организации и общности, в които се реализираме. Обикновено ги развиваме отвън навътре – наблюдаваме влиятелните други около нас и копираме поведения. Fake it till you make it – стратегия, която предполага, че имитирайки например увереност, компетентност и ориентираност към резултати, човек може да ги реализира на професионално ниво. И ако съвпадат с нещо по-дълбоко вътре в теб, се реализираш успешно и си в хармония със себе си.

Само че… се случва тези възприети поведения и ценности да не работят за теб и опитите да ги придобиеш те изтощават. Защото се налага да преодоляваш силни вътрешни съпротиви. И стигаш до момент в кариерата си, където очевидно успяваш, погледнато отвън. А вътре в себе си жадуваш за промяна… Защо?

Какво влияние има средата

Ценностите в ядрото

Мястото на истинското ти АЗ нарекох „Ядрото“ в модела. Защо – тук са всички идеи и принципи, които отстояваш докрай. В тях вярваш твърдо и непоколебимо. Например – Левски и идеята му за свободата. Или борбата на Малала за достъп до знание.

И ако ги осъзнаеш, те са наистина горивото и посоката на живота ти. Но защо „ако“?

Защото, показва моят опит, нужно известно време да „обелиш лука“ и да премахнеш наслояванията от общи и възприети от средата ценности, за да стигнеш до „ядрените ценности“. В коучинг често към тяхното разкриване са ориентирани началните сесии. В лидерските тренинг програми също работим за изясняването им.

Защото когато човек е намерил Ядрото, решенията стават очевидни. И тъй като няма съпротиви по тях на ниво личност, мотивацията за постигането им е по-силна и дълготрайна.

Разбира се, за всеки човек ядрените ценности са различни. Те се проявяват отвътре навън и ни правят спонтанни и автентични. И колкото сме по-близо до тях в работа и личен живот, толкова повече смисъл, удовлетворение, свобода и радост чувстваме.

И сега, задачи за теб

Каня те да помислиш за своите ценности и да ги разположиш по кръговете в модела. Избери своя цел или решение и го разгледай през призмата на различните ценности. Вярвам, че ще постигнеш любопитни резултати.

Темата за ценностите е понякога подминавана, но важна част от развитието на ръководители и организация. В тренинг програмата „Ефективност за мениджъри“ работим сериозно за по-доброто разбиране на „горивото и компаса“. Сега програмата е достъпна и онлайн в Zoom.

Поискай оферта за тренинг на rosen@rosenrashkov.com или организирай коучинг сесия за екипа си, в която да подредите ценностите си по вдъхновяващ нов начин. Свържи се с мен на 0878921000 и ми разкажи повече за нуждите и целите на своя екип/компания. Ще те подкрепя в работата по тях.

0 коментара

Подобни публикации