Екипно развитие и екипен коучинг

Колко нови хора имаш в екипа си за последните 12 месеца?

Ако ситуацията ти е сходна на компаниите, с които работих през последната година, отговорът ти ще бъде – поне един. Да включиш пълноценно новите хора е предизвикателство в организации, които използват формата на класическите екипи – например производства, търговски организации и услуги.

А всички онези отрасли, които изискват да преосмислим разбирането си за екип?

Ако се огледаш наоколо, ще откриеш например крос-функционални, виртуални, agile, matrix, network екипи. Постоянната промяна в технологии и бизнес модели засяга и екипната структура в търсенето на по-добри резултати и повече ефективност. Хора влизат и излизат в екипите. Тогава, един добър въпрос би бил

Как да подравним лично и екипно развитие?

Защото, понякога да се включиш от една култура в друга, сменяйки екипа дори в рамките на компанията, може да се чувства като сцена от „Бързи и яростни„.

И да заработи бързо на пълни мощности, екипът се нуждае да изравни стандарти на работа, да повиши нивото на доверие и разбиране между членовете си, да формира своя „химия“.

За да се случи това, традиционните форми на обучение и тийм билдинг не винаги са най-доброто решение. Особено в екипи със сравнително къс живот или разпръснати в различни региони, да се отдели цял ден за обучение на място е мисия невъзможна. Не само заради логистика и разходи, а и заради обема работа, който не ти позволява да се откъснеш.

Срещите на екипа? Допреди няколко години се провеждаха в конферентната зала с часове. Днес нормата се измества към 30-минутни събирания онлайн през телефон или лаптоп. И въпреки че срещите стават по-лесни за организиране технологично, от ефективността им все още какво да се желае…

Едно добро решение е екипен коучинг

В нови или недобре функциониращи тимове, коучинг за екипно развитие би могъл да работи добре в няколко насоки. Неговата цел е да помогне на хората да се свържат по-добре помежду си, да установят норми на резултатно-ориентирано общуване.

И всичко това – в кратки, резултатни сесии с висока вътрешна стойност.

За разлика от коучинг за представяне, където фокусът е повече към стратегията и целите, повишаване на продуктивността, в коучинг за екипно развитие целта е изграждане на отношенията и доверието, които да позволят свободна обмяна на идеи и feedback. Ето как би могло да се случи…

Здравословна работна етика

В проведено от мен допитване преди време, сред основните причини за напрежение в екипите бе посочена различната работна етика на хора от различни екипи и култури.

В друго допитване, което и в момента върви на моя LinkedIn профил, личната работна етика е водещата причина за екстра усилия в работата и въпреки това е сред по-малко обсъжданите теми в офиса.

https://www.linkedin.com/in/rosenrashkov/

И когато в екипна коучинг сесия помагам на екипите на мои клиенти да изградят принципи и идеи на здравословна работна етика, която да свържат с поведения в контекста на целите си, е често посочвано като най-ценен takeaway от сесията.

Размисъл

Всеки е пътувал по българските магистрали и познава до болка неравните участъци, непоправяни с години.

Същото е и в екипите – които, гонени от нови задачи и крайни срокове, са приели неравностите по своя път за даденост. А когато си дадат пространство за размисъл, се оказва, че „тук не е така“. Просто екипът е избрал да се движи в това платно. А неравностите в общуването е много лесно да бъдат загладени, ако ги осветлиш.

Друга полза – размисъл по въпроси, които обикновено не се задават, а отговорите им са ключови за мотивация и ангажираност. Ето някои силни въпроси от сесии на мои клиенти.

Въпроси, които биха дали тласък на вашето екипно развитие.
Коучинг и екипни конфликти

Изграждането на навици за отворен диалог, в който да се адресират свободно емоционални и поведенчески модели, както и преходът от конфликт на личности към конфликт на идеи е третата ценност, която посочват участниците в екипен коучинг.

Трансформацията е възможна, когато всяка страна излезе от крепостта на своето мнение и се отвори за различни перспективи. В пространството на коучинг сесия, където няма осъждане и оценки, да създадеш отворен диалог без емоционален заряд е основна разлика спрямо работни срещи, в които всяка страна се бори да защити своята идея.

Разбира се, има още ползи, уникални за всеки екип, преминаващ през екипен коучинг. И ако разпознаваш в описаните предизвикателства своя team, бих могъл да те подкрепя в справянето с тях. Разкажи ми повече и поискай оферта за екипен коучинг на 0878921000 или на rosen@rosenrashkov.com.

А ако имаш интерес към екипен коучинг, виж още:
Коучинг на екипи: неочаквани ползи
Екипен коучинг и тренинг – разликите

0 коментара

Подобни публикации