Енергия за мениджъри

„Нямам енергия!“

Думи на мой клиент в коучинг сесия. A биха могли да бъдат и на всеки друг мениджър. Увлечени в бясното темпо на работа, с която сме свързани 24х7, понякога забравяме да се зареждаме.

За ръководителя да има енергия означава да има капацитета да работи ефективно. Той е микс от различни видове енергия, от които се нуждаем, за да сме пълноценни. Решения, които включват само един вид енергия, рядко са ефективни. Но пък са често срещани, защото работят краткосрочно.

За да успяваш в дългосрочен план, нужно е да разбираш всеки от пластовете енергия, изграждащи капацитета ти. И, разбира се, да се зареждаш навреме.

Физическата енергия

Е основата за всичко, което правим. Тялото ни се нуждае от кислород, вода, храна. И от качествен сън, въпреки непрестанните опити на мениджърите по цял свят да докажат противното 🙂

Капанът, в който попадат, е мисленето, че тяхната отговорност е да свършат цялата работа… наведнъж.

А после се оказва, че работата наистина никога не свършва, просто ти се изцеждаш. Една различна перспектива, която да обмислите: вашата отговорност е да дойдете на работа в най-добрата си форма. Защото…

Вашите 100% капацитет, когато сте отпочинали, са различни от 100 % капацитет на умореното ви аз.

Вземете пример от спорта – мача започват играчите в най-добра форма. Твърде уморените дори не влизат в игра.

Емоционалното гориво на мениджъра

Само да се наспиш добре не е достатъчно.

За да си ефективен, нужно е да се ангажираш емоционално с работата си. Да поемеш отговорност и да създадеш свои предизвикателства в потока от рутинни проекти. Да поставиш здравословни граници за продуктивни и зареждащи отношения с екипа. Нужно е…

Защото дългосрочното високо представяне е възможно само в определен емоционален спектър.

Често хората очакват емоционалната енергия да дойде от културата на компанията. Възможно е, но според мен е вторичен фактор.

Да създаваш емоционална енергия е лична отговорност.

Защото много по-често културата няма да е оптимална за вас. Или ще работите с токсичен или „затапващ“ мениджър, работещ на своя минимум. Тогава?

Някои начини да се заредите емоционално – опитвайте различни начини, разширявайте ролята си, учете нови неща, които ви движат напред в кариерата чрез по-широка професионална обща култура, балансирайте даване и получаване.

Четири вида енергия са нужни за високо представяне на мениджъра.
Коя енергия ви липсва най-често?
Какви са някои от начините да се заредите с нея?

Фокусът

Умствената енергия е способността да вършиш висококачествена работа, като се концентрираш върху една цел, пренебрегвайки разсейванията, които също искат фокус. А в офис, където постоянните мейл, обаждания и колеги, които настояват за незабавно внимание, да опазиш умствената си енергия за най-важната работа е ключово умение.

Проучване на Udemy ot 2018 показва, че 66% от хората губят фокус по време на работа и може да отнеме до 30 минути да си го върнеш. А когато не си фокусиран, не си ефективен.

Един добър въпрос е какви са източниците ти на разсейване и какво можеш да направиш за всеки от тях (защото можеш да направиш).

Духовната енергия

Е особен вид с уникална сила. Тя произтича от усещането, че работата ти има смисъл и за по-голяма общност или кауза, отвъд теб.

И за кратки периоди ще компенсираш липсата на физическа или емоционална енергия. Жертваш нуждите на тялото и комфорта на емоциите за по-значими резултати.

Когато вярваш, че нещо ИМА ЗНАЧЕНИЕ, то се превръща в източник на енергия.

Чудесен пример са медиците на първа линия, които се борят с корона вирус и работят извънредно и да опазят здравето на пациентите си (непосредствена задача), и да ограничат заразата (голямата кауза).

Рискът – все едно да шофираш не с 90, а със 180 км/ч. Разходът скача двойно и след всяка експлозия на духовна енергия е нужно да се презаредиш добре на другите нива.

Колко добър мениджър можеш да бъдеш?

Отговорът зависи от способността да осъзнаеш, че има различни видове енергия и да се грижиш за себе си така, че да се появиш на работа с оптималното съотношение от физическа, емоционална, умствена и духовна енергия.

Ползата – вършиш повече значима работа, по-качествено и за по-кратко време.

Темата за енергиите е част от по-голямата тема за мотивацията в тренинг програмата „Ефективност за мениджъри“ – която съчетава учене и коучинг с личен мениджърски опит. Достъпна е присъствено и онлайн в различни формати.

Ако в организацията си имате нужда от повече енергия и ефективност, поискайте тренинг оферта на rosen@rosenrashkov.com.

0 коментара

Подобни публикации