индивидуални срещи

За две измерения е нужно да помислиш, ако искаш продуктивни 1-to-1 срещи.

Първо – честотата на разговорите, които имаш с хората си за управление на тяхното представяне и развитието им. Как подхождаш към организацията им? Показваш какъв приоритет има за теб индивидуалната работа с хората, когато ги планираш внимателно или са „ако остане време“. Една от най-честите заблуди на мениджъра – когато е всеки ден сред хората си, всичко се „оправя“ на момента и няма нужда от 1-to-1. А после минава тримесечието… И „изведнъж“ нещо, останало незабелязано, се е превърнало в тенденция за човека…

Второто е качеството на разговорите ви. Или стойността, която носят – не само за теб, но и за хората ти. Тя се измерва по резултатите от твоите 1-to-1 срещи. Каква част от решенията в срещата се случват наистина? И какво количество позитивна промяна имаш след тях, са добър критерий.

А къде най-често попадат твоите срещи?

Ниско качество, ниска честота

Да започнем с най-лошия вид.

Случват се рядко, когато проблемът или слабото представяне са факт. Високо директивни, често преминават в отправяне на обвинения и търсене на отговорност. Преобладават негативните емоции.

Друг вид с ниско качество е срещата без решения. Често, мениджърите се оплакват, че влизат в среща, за да говорят за нуждата от още срещи, и губят времето си. И на хората си. Противоотровата е да не приключваш разговор без яснота – „кой ще направи какво до кога„.

Чести 1-to-1 срещи с ниско качество

Здравей, микромениджмънт!

Според моя опит, точно това се случва. Чести срещи, в които основно говори мениджъра и налага своите възгледи и решения. Служителят привидно се съгласява и после прави, каквото знае. И защото проблемите се повтарят, появява се нуждата от още срещи.

Още една причина за ниско качество и висока честота са срещите, в които двете страни не следват плана. Появяват се различни проблеми, които „изяждат“ времето и ако има някакво решение, то не засяга истинските или най-важните проблеми.

Което налага още срещи.

Две измерения е нужно да вземеш под внимание, ако искаш да имаш продуктивни 1-to-1 срещи.

Редки, качествени срещи

А понякога просто има твърде заети мениджъри.

И те биха искали да си свършат работата добре. Само че не им стига времето. Биха провели качествен разговор, но все изниква нещо. Отлагат за по-удобен момент. Понякога обаче е твърде късно.

Когато се окажеш в това положение (а ти ще се окажеш), важно е да изясниш за себе си кои са „кактусите“ в твоя екип. Това са опитните служители, за които този тип срещи е подходящ. И да разговаряш с тях дори веднъж на 6/12 месеца е ОК. Изяснявайки с тях очакванията за честотата, ще ти освободи време за хората, които са в началото на развитието си или имат нужда от повече грижа.

Чести, качествени срещи

Защо са най-добрата опция?

През 2005-та година, изследване на университета MIT на екипи от 21 организации показва, че честите, качествени 1-to-1 срещи имат различна, по-висока енергия и ангажираност. И е по-вероятно да доведат до висока продуктивност. С какво се характеризират тези срещи?

Всеки в тях говори и изслушва, като запазва фокуса върху съществения проблем – представяне и/или развитие. Така срещите са по-кратки. Всеки допринася и решението е съвместен продукт. За да бъдат такива и твоите срещи…

1. Помисли от какъв график за срещи се нуждаеш за всеки в екипа ти.
2. Насрочи ги предварително и не позволявай отлагане/отмяна.
3. Помисли кое едно решение би донесло стойност за теб, човека и екипа.
4. Придържай се само към топ приоритета.
5. Срещата е диалог, в който повече слушаш.

Темата „Ефективни срещи“ е част от тренинг програма Ефективност за мениджъри и Резултатно-ориентирана комуникация, в които развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации