работа с конфликти

Уменията за работа с конфликти са ключово условие за професионален успех, според мен.

Първо, конфликтите са неизбежни. Второ – справянето с тях създава възможности, укрепва отношения и оформя характера. Обратно, неумението да разрешиш конфликтите си, има цена. Плащаш я с нервите и здравето си.

И тези важни уроци не учим в училище. Повечето попиваме още в детските си години, когато научаваме, че конфликтите са нещо лошо. И е добре да ги избягваме. А когато не е възможно, поне да ги омекотим, вместо да се конфронтираме. Така заучаваме решения, които работят краткосрочно. Дългосрочно се превръщат в неработещи модели. Ето някои от тях…

Убеждаване вместо решения

Тактики, насочени не толкова към разрешаване на противоречията, колкото към опитите да убедите другия да направи нещо, което не иска. Или да спре да прави нещата, които би продължил да прави.

Ласкателство – опитите да получим желаното чрез мили думи. Или да избегнем конфликта чрез комплименти, които обикновено не са искрени. Виждали сте го в анимационните филмчета и работи добре и безопасно при хора, с които имаме еднократни взаимодействия. В офиса убеждаването някой да свърши определена (нежелана или извънредна) работа, защото „ти го правиш най-добре“ е класическото проявление.

Минусът – рано или късно идва усещането за несправедливост и изостря отношенията.

Обещания и убеждаване

Работа с конфликт през обещания е да заявим, че ще направим нещо по-късно, за да избегнем конфикт сега. Например – когато не искаш да кажеш директно „НЕ“, отлагаш ангажимент. И заради принципното нежелание да работиш по задачата, рискът е изобщо да не я свършиш.

Кога работи?

Според степента на важност за другия, може и да не забележи. А ако им е важна, ще ти досажда и притиска, докато я свършиш. И докато не събереш смелост да кажеш „НЕ“, вероятността за по-сериозна конфронтация ще се увеличава.

Убеждаването е дори по-често срещано за избягване на конфликт.

Понякога не съзнаваме, но… С опитите да използваме логика, за да променим нечие поведение или позицията, за да докажем колко сме прави, наливаме масло в огъня. Правим го, за да им покажем, че те грешат, или да намалят очакванията си. И рискуваме да превърнем конфликта от професионален в личен.

При получаване на месечните цели в компания, където работех, някои колеги започваха да убеждават мениджъра, че целите им са нереално високи или обективно неизпълними. В началото, мениджърът се вслушваше и правеше корекции. А защото цифрите отиваха при друг колега, там се случваше същото… Докато целия екип влезе в конфликт за разпределението на целите.

Манипулацията е сходна, но и различно решение за работа с конфликти. Възможно е да имаме нещо, на което другия държи и търгуваме със зависимости, вместо да работим с противоречието. „Ако искаш да ти одобря отпуска през седмица Х, ще трябва да…“

Работа с конфликти - какво да не използваме

Работа с конфликти през насилие

Понякога, работим с конфликтите, като използваме насилие. Вербално, психическо или физическо, винаги е най-лошата опция.

Всеки се е срещал със заплахите в своя професионален път. За съжаление, в някои екипи са мотивационна норма. При конфликтна ситуация, заплаха е оръжие с откат. Възможно е да получим исканото, като заплашваме да причиним други вреди, ако не се съобразят с нас. „Ако не получа до час справката с продажбите, ще ти дам няколко задачи за през уикенда.“ Откатът е върху отношението и към мениджъра, и компанията.

Срамът е отклоняване от темата на конфликта с посочване на други, често минали грехове. Някои мениджъри го ползват публично, за да изразят безпокойство, шок или неодобрение от поведението на друг, обикновено по морални причини.

„Жалко за всички книги, които си прочел, щом не можеш да мотивираш хората си да продадат 10 интернета. Нима само ти имаш проблеми?“ – ме порица пред целия екип мой мениджър, вместо да решим проблема с техническата изправност на услугата. А след няколко такива случая, хората в екипа спряха да поставят проблеми, за да избегнат осъжданията му.

Физическо насилие – дори да е само забиване на показалец в гърдите на някого, е признак на безсилие. Емоциите не ти позволят да видиш друга възможност, освен да задушиш конфликта. Най-вероятно след това отношенията не могат да бъдат поправени.

По-добрите начини…

И когато вече знаете какво не работи, няколко думи за по-добрите практики.

Стара поговорка гласи:
– По какво умния се различава от мъдрия?
– Умният знае как да се измъкне от трудна ситуация. Мъдрият изобщо не се оказва в нея.

За да възпитавате умни и мъдри ръководители, създадох специален тренинг модул за работа с конфликти. Изследваме в дълбочина видовете конфликти, добри практики, идеи и принципи за разрешаването им – в практичен, готов за употреба вид, през активен коучинг подход.

Той е част от тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмата е достъпна присъствено и онлайн,в гъвкави времеви формати, на български и английски език.
Вземете оферта на rosen@rosenrashkov.com или 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации