Кои са невидимите конфликти за един мениджър

Знаеш ли кои са те?

Може би се чудиш дали заглавието е маркетинг трик или зад него има реален проблем. Нека разберем заедно. Когато се замислиш, какви конфликти в организацията познаваш?

От личен опит – междуличностни, екипни и организационни конфликти. Участваш в тях под една или друга форма. Ако четеш книги за мениджмънт, знаеш, че има конфликти на позициите, конфликти за ресурси, комуникационни, стратегически, ресурсни, конфликти на целите и т.н.

И в цялото това изобилие липсва нещо.

Вътрешноличностни конфликти

Защо „невидими“ конфликти?

Няколко причини. Първо, заетите мениджърите нямат време за хората си и не биха могли да ги видят. Най-често забелязват върха на айсберга – намаляващи резултати и ангажираност. И – ако изобщо реагират – използват някаква форма на тояга или морков.

Второ – виждайки, че има вътрешен конфликт, някои ръководители биха се колебали да действат. Дали не навлизаш в личното пространство на човека? Дали имаш нужните умения за деликатен разговор? Да се намесиш или е по-добре да се преструваш, че няма проблем

Хммм. Трудни въпроси. И те нямат един верен отговор. Но да не направиш нищо никога не е добро решение.

Защото някои невидими конфликти се случват на работа и заради работата. И мениджърът би могъл да започне разговора и ги извади на повърхността. Да провокираш осъзнатост е важна първа стъпка (това е и целта на статията). А скорошно мое проучване в LinkedIn показва, че да не обръщаме внимание на вътрешните си процеси е по-сериозна тенденция, отколкото може би предполагаме.

Невидими конфликти – същността

А невидими конфликти има всеки.

Сблъсъците в теб – на цели, ценности, принципи, желания, задължения – изместват фокуса от работата. И са пречка да вземеш адекватни решения, да действаш по тях. Те са коварен капан, от който не можем да се измъкнем бързо и с обичайните средства.

Една причина – понякога просто нямаме време да се вгледаме в себе си. Чувстваме, че нещо не е наред, но какво точно?

Да осветлиш проблема рано е важно – дори да е в неформален разговор до кафе машината. Споделен опит и насоки биха потушили пожара, преди да се разгори. Помисли за конфликта на ролите при нови мениджъри – дали съм повече шеф или повече приятел и колега? От моя опит, за подреждане на приоритетите понякога е достатъчен един коучинг разговор. Обратно – неадресиран, конфликтът може да се проточи с месеци, да спъне кариерата на мениджъра и да увреди екипа.

Няколко примера

Искам VS Искам“ е наличието на разнопосочни, еднакво силни желания в човека. Да останеш в култура, която харесваш и да потърсиш развитие в нова организация. Невъзможността за избор те парализира в зона на несигурност и недоволство, от която действаш всеки ден.

Искам VS Не искам“ е характерната ситуация, когато една и съща цел едновременно привлича и отблъсква. Например – желаеш нова, по-висока позиция и се страхуваш,че няма да се справиш или че тя сериозно ще наруши баланса ти работа-лично време.

Не искам VS Не искам“ или нуждата да избереш по-малкото зло. Не искаш да работиш извънредно и не искаш да откажеш на мениджъра. По-сериозен казус са съпротивите в екипа, когато мениджърът не е „продал“ успешно голямата картина и хората му не виждат ползите отвъд краткосрочните негативни последици.

Кои са твоите вътрешни конфликти?

Мога VS Не мога“ е вечният въпрос каква част от потенциала си използват хората по време на работа. Какви ограничения си налагат сами, каква самооценка имат. Повече „не мога“ мислене води до демотивация, тревожност и емоционални сривове.

Искам VS Трябва“ – сблъсък между желание и дълг. Често, зад „трябва“ има и конфликт на ценности. Например – лични срещу екипни норми и съпротивите срещу определени практики. Искам продажбата, но за да я направя, трябва да спестя някои истини на клиента…

Тогава?

Ако се замислиш, всеки конфликт започва със ситуация. Обсъдена рано в разговор за управление на очаквания или представяне, тя би могла да бъде разрешена.

Оставена дълго без внимание, се превръща в мотивационно и емоционално свлачище. И скоро след това вътрешноличностните конфликти преминават в междуличностни – искрата се е превърнала в горски пожар. И понякога за справяне с недогледани вътрешни конфликти е нужна специализирана подкрепа от психолог и мениджърът би могъл да препоръча и изиска от човека си да се обърне към такъв.

Разбира се, това е крайна мярка.

За ранна диагностика и превенция създадох специален тренинг модул за работа с конфликти. Изследваме в дълбочина видовете конфликти, добри практики, идеи и принципи за разрешаването им – в практичен, готов за употреба вид, през активен коучинг подход.

Той е част от тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмата е достъпна присъствено и онлайн,в гъвкави времеви формати, на български и английски език.
Вземете оферта на rosen@rosenrashkov.com или 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации