4 лидерски роли

„Хаос!

Хаосът започва да ми влияе и да ме управлява. Създавам драма със самия себе си, защото почвам да търся в мен вина, а не решения. Истинската ми цел е управлението на хаоса.“ – това е част от заявката за коучинг разговор на Александър, директор на производство в международна компания.

В среда на динамични промени и ръстове на обемите, предизвикателството пред него е как да увлече екипа си и да ги превърне от създатели на хаоса (всеки със свой план) в съмишленици.

„Изглеждате ми като оркестър, в който всеки свири собствена мелодия.“ – върнах наблюдение на Алекс.

Така се роди великолепна метафора, която развихме в разговора до 4 лидерски роли. Използвайки всяка една от тях, мениджърът успешно би превърнал хаоса от екипни „звуци“ в хармония. Но кои са тези роли?

Лидерски роли: Композиторът

Как „музиката“ от главата ми да достигне до хората, които би трябвало да я изпълнят?

Това е вторият въпрос, който би трябвало да си зададе един лидер. Той води след себе си логичното продължение – „какво би било нотната тетрадка за мен и екипа ми?“ или нещата, които даваме на хората си, за да бъдат правилно информирани и да сме не само на една страница, но и да „свирим“ от едно и също място, в едно и също темпо.

А кой е първият въпрос?

Според мен – каква е музиката в главата ми? Защото в ролята на „композитор“, изграждайки визията и стратегията за екипа си, лидерът първо трябва да си изясни дали ще свири опера или джаз, с какви музиканти разполага и т.н. Ролята на композитора изисква мениджъра да размишлява и да изчисти мелодията, преди да я разпише.

А когато я предаде на хората си, нужно е да излезе от ролята и да бъде…

Диригентът

„Ние не дирижираме оркестри. Ние дирижираме хора.“

Мисълта на Уилям Ревели важи и за мениджърите. Като диригенти, те задават темпото по вече създадената мелодия. Очаква се повече да слушат, за да хванат фалшивите тонове в своя оркестър. В работата на мениджъра това са привидното съгласие и неизпълнените ангажименти, решенията на хората да „свирят“ както си знаят, независимо от взетите решения в екипа.

„Диригентът“ е сред най-видимите лидерски роли – ти си отпред и ръководиш.

За много ръководители тя е единствената роля, която изпълняват. И защото не са създали първо музиката, когато оркестърът свири фалшиво и различно, търсят вина в музикантите. Сменят ги, без това да им реши проблема. Но когато си свършил добре композиторската работа, по-лесно е да овладееш хаоса, защото всеки знае какво се очаква от него.

Коя от ролите може би пропускаш в работата си?

Солистът

Понякога е нужно лидерите да дадат личен пример.

И влизат в ролята на солисти, част от оркестъра. За един мениджър това са моментите, когато е част от по-голям екип, върши оперативна работа (в компанията или с клиенти), менторства и развива свои хора. Ключовата дума тук е „заедно“ и отношенията са повече партньорски, отколкото ръководни.

А понякога тази роля се превръща в капан за мениджърите, които се опитват да свършат всичко сами. Когато твърде дълго си „солист“ в своя екип, ще прегориш, а хората, вместо които свириш, ще напуснат.

За да не се случи това, важно е да използваш ролята на…

Зрител

Моментите, в които слизаш от сцената.

Отдръпваш се и слушаш. Зрителят ще даде своята обратна връзка с аплодисменти или ще направи нужните корекции в изпълнението. Виждаш как „звучи“ работата ти в по-голямата организационна симфония. Така, ще можеш да се върнеш към ролята на композитор и да промениш мелодията, да смениш темпото като диригент или като солист да свириш друга партия, може би на друг инструмент (проект). Което те кара да се замислиш…

Как би изглеждала твоята работа, погледната през метафората?

Едно бързо упражнение, което можеш да направиш – оцени каква част от времето си прекарваш във всяка от четирите позиции. Къде може би оставаш за повече време, къде може би не стоиш достатъчно. И какви са резултатите за теб и екипа?

А промените, които внесеш, ще създадат твоя собствена хармония!

Работата през метафори е запазена марка на тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която развиваме гъвкаво лидерство с разнообразни стилове. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на 0878921000 – Росен Рашков

*** Метафората е вдъхновена от теорията на Марк Маккъргоу и Хелън Бейли за гостоприемно лидерство.

0 коментара

Подобни публикации