Коучингът като инструмент за мениджъри

На 31.10.1992, вестник New York Times публикува смайваща история на първа страница.

След повече от 350 (!!!) години, Ватиканът признава, че е допуснал грешка относно Галилео Галилей. През 1633 г. Инквизицията принуждава Галилео да се откаже от теорията си, че Земята се движи около Слънцето. В публичен процес и под страх от изтезания, той се отрича от теорията си. Но твърдо убеден в науката си, на излизане от съдебната зала, Галилей се провиква „И все пак тя се върти!“ Което му донася домашен арест за цели осем години преди смъртта му през 1642 г.

Историята на Галилео е учудващо добра метафора за случващото се с коучинг в света на мениджърите.

Въпреки десетките изследвания в последните години за ползите от коучинг културата в организациите. Въпреки страхотните примери на някои от водещите световни компании като Google. Въпреки заявките на следващите поколения за предпочитанието им към подобни мениджърски стилове… В огромна част от съвременните организации коучингът не се използва достатъчно

Колко години ще са нужни на ръководителите да го признаят и въведат като мениджърски стил?

Присъствието

Как присъства коучингът в организацията?

Най-често, през външни коучове, които работят с топ мениджмънта за отстраняване на конкретни поведенчески дефицити или развитие на дългосрочни проекти. По-рядко, до работа с външен коуч достигат мениджъри и експерти на средно ниво, обикновено като част от тренинг програма. На това ниво се раждат и част от съпротивите. Кои са те ще разберем след малко.

Друга форма – за нуждите на организацията да бъдат обучени (или назначени) вътрешни коучове. Обикновено, тяхната дейност е насочена към развитието на потенциала на компанията. Работят най-вече за кариерното израстване на талантите и често смесват коучинг с менторство, съветване и тренинг.

И последно, а може би най-важно. Коучинг присъства в някои компании като всекидневен стил на работа и инструмент на мениджърите както за постигане на резултати, така и за развитие на хората. Отчитан като полезен навик №1 в Google, според Сундар Пинчай, СЕО, е инвестиция в грижата за хората. Според мен – почти вълшебен начин мениджърите да работят по-ефективно и вдъхновяващо.

А според много мениджъри – просто още едно нещо, за което нямат време (разбирай – желание)!

Коучингът – какво е?

В някои организации, коучингът просто е несъвместим с културата.

Например там, където бързите резултати са възможни с по-директивни подходи и мениджърите работят в условия на по-високо текучество. По-любопитно е, че в други организации, които се опитват да въведат коучинг, той… не успява да се наложи. Какви са причините?

Ето някои мои наблюдения, събирани в последните три години в различни компании.

Каква е твоята причина да не използваш коучинг подход?

За мениджърите работи твърде добре друг мениджърски стил. И той им носи нужните резултати. Дори да има негативи, те остават незабелязани… до определен момент, когато развитието на мениджъра забавя или спира. Пример – Ана, способен team lead, управлява хората си повече директивно и това работи чудесно, когато времето е основен фактор за изпълнение, защото тя дава правилни нареждания. Минусите – Ана често се чувства претоварена, защото решенията и идеите „трябва“ да идват от нея. А нито един човек от екипа и не е получил развитие в компанията за близо година.

Коучингът не е подходящ за тяхната работа. Според Захари, 36, ръководител на лаборатория, коучингът е 60 минути формален разговор. Той е участвал в тренинг програма, в която е имал възможност да работи с коуч. Затрупан от работа, Захари е видял ползите, но форматът, инструментите и нуждите му са несъвместими с коучинга за ръководители. И най-вече няма време да води със всеки от хората си едночасови разговори.

Коуч = обучител. Вяра, 39, мениджър в търговска фирма, знае, че имат такива хора в офисите в София. Била е на техни обучения. За нея подобна роля е невъзможна, защото признава, че няма уменията да я изпълни добре. И има твърде много оперативна работа, за да учи хората си.

Какво виждате в примерите?

Три основни проблема – време, роля, натоварване.

Време, защото всеки мениджър ще ви каже, че има твърде много задачи вече и няма капацитета за още отговорности. Само че коучинг стилът не е изцяло роля, а по-скоро нов начин да правиш същите неща, по-ефективно. Водейки същите разговори, дори за по-малко време, с по-ефективни инструменти.

Вместо да ползваш SMS, да чатиш в Messenger.

Това отговаря и на проблема с ролята. Вместо изцяло нови отговорности, си вършиш старата работа. Все още си мениджър, а не коуч. И като мениджър даваш повече пространство за идеи и принос от хората ти. Което, сякаш парадоксално, ще реши проблема с натоварването. Защото ще позволи на хората ти да вършат повече значима работа.

Което за теб ще означава по-малко спам задачи и повече истинска работа.

И вместо заетия човек, който няма търпение да свърши работа, за да се прибере и да поработи на спокойствие, можеш да бъдеш човек, който просто се прибира у дома с вече свършена работа и достатъчно време за друго 🙂

А кои са уменията зад коучинг като инструмент за работа?

Вижте тренинг програма Коучинг умения за мениджъри, в която развиваме умения за ефективна и резултатна ежедневна работа. Програмата е достъпна в гъвкави тренинг формати, присъствено и онлайн, на български и английски език.
Вземете оферта на rosen@rosenrashkov.com или на 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации