топ 5 книги за 2020

Колко често през 2020 чувахме, че кризата е и възможност?

Когато става дума за книги и време за четене, за мен се оказа точно така! Особено в първите седмици на lockdown, когато всички планове и ангажименти пропадаха „докато отмине“ пандемията. И внезапният вакуум ми даде повече време за четене – да обърна внимание на някои дълго отлагани или горещи нови книги.

Поглеждайки назад към 2020, ето кои са моите професионални топ 5 книги през годината.

Cal Newport – Deep work

Сред личните ми теми за работа през 2020 бях поставил като номер 2 справяне с разсейванията.

И идеята за „задълбочена работа“ ме привлече първо с подзаглавието си – „Правила за фокусиран успех в един разсейващ свят“. Мислех си, ще си открадна някои техники, които да приложа. Но „Deep work“ е много повече от наръчник за самопомощ – тя дава цялостната философия зад един от най-недооценените фактори за успех в дигиталната епоха.

Нужен ли ви е по-добър професионален фокус?

Способността бързо да овладееш трудни неща и способността да създаваш елитни резултати, както по отношение на качеството, така и по отношение на скоростта, са ключовите предпоставки да успяваш в икономиката на новия век. За да се случи това, нужна ти е „Задълбочена работа“ и как да развиете този модел ще разберете от книгата (Средна Goodreads оценка – 4,2/5)

Тилман Фертита – Млъкни и слушай!

През последните години сякаш се разми понятието „бизнес книга“ – и не го казвам като нещо лошо, защото с навлизането на повече хора като Саймън Синек, Дан Пинк и Адам Грант сякаш открихме изцяло нови светове. Но… Тилман Фертита е написал истинска old-school книга за бизнес – такъв, какъвто си го направиш. Честна, макар и с остри ръбове и с много мъдрост от онази, която идва само с опита.

В книгата ключовата идея е винаги да ти пука за всичко в твоя бизнес. Сред многото, което си взех, беше правилото 95:5.

Повечето бизнеси са склонни да се справят с около 95 процента от това, което правят. Останалите 5 процента правят цялата разлика между тях. Те са елементи, които, ако се изпълнят добре, могат да отличат работата ти и да я придвижат до следващото ниво – или в същото време да възпрепятстват растежа ти, ако не работят добре или ги игнорираш напълно. (Goodreads – 3,92/5)

Моите топ 5 книги: Майсторството

Със сигурност, в друга година едва ли щях да прочета „Майсторството“ 🙂

Нейните 500+ страници искат истинска „задълбочена работа“. И в същото време… Иска ми се да бях прочел „Майсторството“ на Робърт Грийн още при излизането и през 2012-та година… Четейки и мислейки уроците в нея – за професионална и лична етика, за грешките, които правим по пътя си и как понякога само промяна в перспективата променя не просто живота на един човек, а съдби по целия свят.

За какво е книгата?

През живота и постиженията на хора, на които дължим света, който познаваме – Дарвин, Моцарт, В.С. Рамачандран, братя Райт и Алберт Айнщайн – ще имате възможност да обмислите своя професионален път и да го съпоставяте с изведените от Робърт Грийн принципи и похвати за постигане на Майсторството. Или, ще се вдъхновите да тръгнете по нови пътища с разказите за по-малко познати личности като Сантяго Калатрава, Йоки Мацуока, Джон Колтрейн, Марта Греъм – които стартират от дъното и успяват да променят, възродят, преоткрият своята професионална област…

Признавам си, на моменти ми се струваше някак сухичка. А на моменти ми се струваше твърде дълбока и си давах пауза от 1-2 дни да премисля и свържа с моя опит принципите. И когато успявах, чувствах смирение и благодарност. Защото едно е да си повтаряш, че човек се учи, докато е жив и съвсем друго – когато се изправиш лице в лице с уроците си…

Определяна много условно като книга за лидерство, „Майсторството“ е посветена най-вече на изкуството да водиш себе си, според мен и я препоръчвам като такава. (Goodreads оценка – 4,29/5)

„Безкрайната игра“ на Саймън Синек

Може би сте чували за римски бог, наречен Янус?

Изобразяван с две лица, той е сред най-силните човешки метафори, че за всичко в живота си имаш поне два избора… Така е и в бизнеса, където можеш да избереш крайна или безкрайна нагласа и според нея да построиш организацията си.

Каква е разликата?

Крайната нагласа е мисленето, в което поставяш постигането на някакви числа и печалбите на малка група хора пред интересите на компанията, общността, света. Често – за сметка на ценностите и етиката. В тях процъфтява културата на натиска и мързеливото лидерство – както го определя в девета глава Саймън.

Безкрайната нагласа е мислене не само за Q-резултатите, а мислене за поколенията. И успехът в нея се измерва не толкова в цифри, колкото в желанието на хората да допринасят за каузите на безкрайните организации дори и след като излязат от тях.

Срещнах в нета някои негативни мнения за книгата – защото била идеалистична и непрактична. Според мен – неоправдани, защото тя не е наръчник от типа „Как да…“ – а повече цели да породи осъзнатост за възможния избор между крайна и безкрайна нагласа. Също – ако си зададеш въпроса какво означават двете нагласи в моята ситуация, лесно ще успееш да превърнеш философията в поведения.

📌 В предговора Саймън казва, че целта му е да обедини хората, които биха искали да предизвикат крайното статукво. 259 страници по-късно твърдо може да ме брои за част от Справедливата си кауза! (Goodreads оценка 4,21/5)

Моите топ 5 книги: „Екипи без граници“ на Петър Иванов

Може би защото всички имахме нужда от подобна книга през 2020, когато изведнъж се оказахме част от някакъв виртуален екип.

Книга, която дава ценни практични съвети и философията зад управлението на хора, докато работиш с тях онлайн, как да комуникираш успешно и да поддържаш високо продуктивна култура.

Сред най-добрите книги на 2020 за мен се оказа "Екипи без граници"
Книга за настоящето и за бъдещето

Също – ролята на доверието, когато не виждаш (и дори не познаваш хората), опаковано в чудесна метафора за всичко, което може да бъде постигнато със силата на виртуалните екипи. Така че, ако все още имате какво да учите за работата с хора онлайн, препоръчвам я.

И ако тези 5 книги не са ви достатъчни? Още препоръки за книги от мен вижте тук.

А ако желаете да споделите с мен своя препоръка за добра книга, ще бъда лично благодарен 🙂 Можете да ми пишете на rosen@rosenrashkov.com или в Linkedin.

0 коментара

Подобни публикации