Ежедневна суперсила

Вярвате ли, че общувате по-ефективно в сравнение с колегите си?

Имате ли нужда да подобрите уменията си за общуване?

Тези два въпроса задал Уилям Хейни на над 8000 мениджъри и лидери от различни области. И познайте какво!

Почти 100% от тях били убедени, че комуникират по-ефективно от другите. И поради това те смятали, че нямат нужда да подобряват общуването си. Но виж, хората около тях… те определено се нуждаят да поработят върху уменията си. (Всъщност как отговорихте вие на двата въпроса?)

В реалността… По-малко от 25% от лидерите били считани за добри комуникатори и от околните.

И може би се досещате вече. Ключовата разлика е умението да чуеш хората си. Странно как нещо тъй малко има такъв голям ефект! Но дали умението „слушане“ е наистина „малко„?

В свят на разсейвания, които постоянно разкъсват вниманието ни между нови и нови стимули, комуникацията сякаш става все по-накъсана и плитка.

Във време, когато имате намаляващо време за хората си, да ги чуете наистина, би могло да бъде вашата суперсила – независимо дали сте лидер на екип, организация, във вашето семейство или на самите себе си.

Ето защо…

Слушане и свързване

„Слушането е мост към доверие и уважение.“

Думите са на Десислава Иванова, тренинг експерт в голяма, динамична организация. И не биха могли да бъдат по-верни!

Защото по природа, ние обичаме да говорим за себе си, харесваме вниманието към нас и ценим моментите, в които някой прояви интерес към нас. И ето една лидерска история, която чудесно илюстрира казаното:

В края на 19-ти век, лейди Джером, майката на Уинстън Чърчил, имала рядката възможност да вечеря в последователни дни с двамата най-големи британски политици (и заклети врагове) в този момент – Уилям Гладстон и Бенджамин Дизраели. Разбира се, хората били любопитни как ги намира лейди Джером. А нейният отговор?

„След като вечерях с г-н Гладстон, си помислих, че той е най-интересният човек в Англия. Но след като вечерях с г-н Дизраели, си тръгнах с чувството, че аз съм най-интересният човек в Англия.“

Но би ли работило това в бизнес среда?

Дори още повече – защото когато лидерът слуша хората си, им дава възможност за принос, а чувството, че допринасяш е сред най-силните ни мотиватори.

Чрез качествено слушане, „лидерът създава среда за споделяне и желание да се говори в служителите, което е важно, за да се генерират нови идеи, предложения.“ – сподели ми Михаела Маркова, HR мениджър – „И това в крайна сметка повишава авторитета му, защото създава усещане за значимост в хората му. “

Когато темата е "слушане", някои лидери изпиват неудобство.
Какви са твоите приоритети в слушането?

Посланието, което отправяте индиректно, когато слушате, е „Мнението ти е желано и важно (ти си важен) за мен!“ А когато в екипа вярваме, че лидерът ни цени, успяваме да изградим дълбоки и трайни отношения чрез откритост и продуктивни разговори дори по трудни теми.

Развитие и слушане

Тук можем да тръгнем в две посоки.

Първата е развитие на хората и капацитета на екипа като цяло. Мислете за „слушане“ като за инструмент, с който помагате на хората си да споделят идеите си и да ги развият. Подкрепяте хората си да говорят за бариерите пред самите тях и отбора, вместо да замитате под килима проблемите.

Но за да се случи това, нужно е да сме наясно, че слушането е умение, коeто има своите нива.

И ако искаме да развиваме хората си, няма да стане с „Какво каза?“ -слушане. Това е първото, плитко, механично ниво, в което ние мултитаскваме и просто чуваме човека отсреща, докато правим и нещо друго. Но дори не извеждаме смисъл от неговите думи.

И какъв е ефекта?

Наскоро имах среща с ръководител на държавна институция. Дамата ме покани, за да обсъдим тренинг програма по комуникация, която предлагам – и от която, според нея, хората и силно се нуждаят.

По време на срещата тя прие няколко телефонни разговора и дори повика човек от екипа си в офиса да му даде някои задачи. Двадесет минути след началото на срещата аз я поканих да направи кратко резюме какво сме обсъдили до момента.

Тя ме погледна озадачено: „Наистина, за какво говорихме до тук?!!“ – и се разсмя – „Ето, предаде ми първия урок!

Следващото ниво е най-често срещано според мен в офис комуникацията – да, но...“

Когато сме на това ниво на слушане, целта ни е… да отговорим. И някои лидери, движени от импулса да добавят стойност, отговарят с указания, дори за неща, които не са им непременно ясни.

Целта?

Да придвижиш още една задача напред. Или просто да съкратиш времето на разговора с „ОК, добре, ясно, аз това го знам…“ и да продължиш към следващия приоритет. На това ниво най-често се ражда неразбирането и то води след себе си произволни, често погрешни тълкувания кой какво е казал.

Нуждаете се от практически съвети как да бъдете по-добри слушатели? Ето ви пет от Джулиън Трежър! Кои от тях (не) използвате?

По-важните нива на слушане

Истинските ползи за теб като лидер са тук.

Ако те разбирам правилно“ е нивото, където вие слушате не да отговорите, а да разберете. Задавате въпроси, търсите смисъла на другия и го свързвате със своя.

Борислав, капитан далечно плаване, ми сподели, че едва на това ниво може да научи и разбере настроенията в екипажа. Което пък му помага да вземе по-добри и информирани решения, с по-малки съпротиви, просто защото хората му са били негови „съветници“ в процеса. А по-малко съпротиви означава повече ангажираност. Повече продуктивност!

Има и още едно ниво… Черният колан в слушането!

Очевидно не си съгласен, макар да ми казваш „да“?“ е въпрос, който ще чуете от малко лидери. Те слушат, за да те разберат И да ти помогнат да разбереш сам/а себе си. Защото… Понякога бързаме и просто мислим на глас, докато стигнем до същността.

Понякога искаме нещо да скрием и емоциите ни изплуват на повърхността, въпреки думите, които изричаме.

Слушане на това ниво е да отчетеш езика на тялото, да потърсиш метафорите в думите на събеседника, да зададеш правилните въпроси. То е и да покажеш, че се намирате в среда на сигурност, където няма да осъдиш и отхвърлиш дори неприятни факти или мнения. Тук се решават проблемите, раждат се смисъл и доверие.

Развитие за самите лидери

Представете си този екип!

Ваня има три години опит, макар и на друга позиция, в световен лидер от сферата. Георги има пет години опит в малка фирма, на пазар в различна индустрия. Мария е без никакъв трудов опит, още студентка, но работи тук, защото е клиент и фен на компанията. Димитър е тук от самото създаване на фирмата.

А Лора, техният мениджър, се завръща от чужбина. Завършила престижен университет и има малък опит в компания от Fortune 500.

Измислих си персонажите и екипа.

Но те са и вярна метафора за многообразието от хора и истории, с които работим. Отваряйки се към хората си и техните идеи, лидерът си дава достъп до перспективи, ресурси и обратна връзка, които му помагат да расте.

Професионално – като учи от хората си. Персонално – развивайки емоционалната си интелигентност и емпатия към хората, без които е много трудно да водиш в новите реалности, както сподели с мен Магдалена Бонев, психолог и бизнес консултант с богат международен опит.

И в свят на неочаквани предизвикателства, как лидерът би могъл да запази доверието и авторитета си, когато никога не е правил онова, което се очаква да бъде направено? И то водейки хора, които също нямат опит с предизвикателството (например глобална пандемия)?

Няма смисъл да наемаш умни хора, а след това да им казваш какво да правят. Умните хора се наемат, за да ти кажат какво да правиш.

Един урок от Стив Джобс

Когато Ася Рашкова, коуч, ми припомни този цитат, се замислих за следното: Стив Джобс е създал визията за iPhone. Но…

Не го е направил сам!

Продуктът е станал страхотен заради „умните хора“ и стотиците техни идеи в процеса на реализирането му. И в различните биографии, отвъд трудния характер на Стив, ще откриете ключовото му умение – слушане.

Дай рамката на хората си, вдъхнови ги с идеята, овласти ги да ти кажат какво трябва да бъде направено. Осигури си поток от качествена информация, защото времето, в което шефът знае най-добре, отдавна е отминало. Като лидер, твоята задача е да вземеш най-доброто решение от възможностите, които имаш пред себе си.

Избор от само една (твоята) възможност не е избор!

Лидерът е добър, не защото знае всичко и може всичко (какъв е смисълът от екипа тогава?!). Лидерът е добър, защото има желание да се учи и да се доверява на хората си, вярвам аз. Лидерът е добър, защото успява да вдъхнови хората си и да извади най-доброто от тях.

И когато лидерът наистина слуша хората си, това се превръща в негова суперсила!

Изкуството на слушането е част от тренинг програми Ефективност за мениджъри и Резултатно-ориентирана комуникация, в които развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на 0878921000 – Росен Рашков

P.s. Още суперсили за лидери:
Смирение
Уязвимост

0 коментара

Подобни публикации