Как да изберете лидер

Наричат я “най-важната позиция” в спорта.

От нея зависят резултатите на отбора и пряко или косвено, всяка една неделя, определя съдбата на десетки хора в организацията. Защото въпреки внушителния лидерски екип от 20+ директори, треньори, координатори и капитани на отбора, истинският лидер на тимовете в NFL е техният quarterback.

Той е лицето на организацията и задава тона – не само на терена, но и извън него. Намериш ли правилния човек, полагаш основите за устойчив успех. Не успееш ли, обричаш организацията на години посредственост. Всяка година отборите инвестират десетки милиони долари, за да го открият. И по-често не успяват, защото дори по-важни от физическите качества, са лидерските и социалните умения.

Ако се замислите, в по-значимите лидерски книги има примери от американския футбол.

От Джак Уелч и Джим Колинс, до Саймън Синек и Малкълм Гладуел, изследователи спорят какво прави един quarterback успешен. И когато снощи попаднах на предложените от легендата в NFL Майкъл Ломбарди 7 ключови качества, се замислих колко релевантни са те не само за избора, но и за успеха на един лидер.

Но кои са великолепните седем?

1. Добрият лидер е свикнал да печели

„Победата е навик“, каза Винс Ломбарди. „За съжаление, загубата също.“

В спорта следиш броя победи. В бизнеса – успешните месеци. Когато избирах мениджъри на екипи през годините, за мен постоянството в резултатите бе основен критерий. То показва, че човекът знае какво е нужно, за да бъде успешен и се ангажира да прави всички онези малки неща, от които зависи успеха – не от време на време, а всеки ден.

През 2014-та, за мениджър на търговски екип имах двама кандидати.

Месут имаше фантастино средно изпълнение за 12 месеца от 131%, докато Васил – “само” 114%. Но докато Месут имаше в четири месеца изпълнение под 100%, Васил нямаше нито един месец с изпуснати цели. Заложихме на него и той се оказа пример за постоянство и на новата позиция.

Години по-късно, си говорихме с Месут, вече собственик на малък бизнес. И той ми призна, че сред по-трудните неща за него е било да промени нагласата си за “почивните” седмици и месеци, които са щели да потопят бизнеса му…

Но също толкова важно е как печелиш.

Вярвам, че всеки е работил около лидери, които постигат високи резултати на висока цена. През 2015, в рамките на два месеца 100% от хората в търговски екип в тогавашната ни компания напуснаха заради такъв лидер. А ако нямаш екип, не можеш да работиш. И те каня да помислиш…

Какво е и какво не е здравословна победа – за теб, за екипа ти и за компанията?

2. Устойчивост

Добре!”

Според бившия “тюлен” и експерт по лидерство Джоко Уилинк, това е най-добрият отговор на неприятните ситуации. Защото проблемът е и възможност. А трудностите са неизбежни за мениджърите и за нови ръководители са направо гарантирани.

В своя TED talk на Реджина Хартли дава интересен поглед към устойчивостта.

Да намериш човек, който е преодолял сериозно препятствие не само в работата, но и в личен план, и все още е успявал да намери начини да печели, е ключов фактор за успех.

Да, предишното представяне е добър показател за бъдещи постижения, но не е достатъчен. Защото в какво ще се превърнем и как ще реагираме на нещо, което не върви по нашия начин е също толкова важен критерий. Дотолкова, че през октомври 2020, Световният икономически форум включи “Устойчивост” в своите топ 10 професионални умения на бъдещето.

Не само за лидерите, а за всеки от нас!

3. Работна етика

Твоите лични стандарти за представяне.

Какво е допустимо за теб и какво не. Баскетболният треньор Джеф Ван Гънди казва „Най-добрият ви играч трябва да зададе тон за нетърпимост към всичко, което пречи да побеждавате.”

Въпрос, който много лидери не си задават (а би трябвало) е кои техни навици пречат на успеха им. В скорошна коучинг сесия сред ключовите прозрения на производствен директор бе, че за една година на позицията, нито веднъж не се е замислял дали и колко често прекъсва хората си и кога се изключва с досада от разговорите.

Едва когато създадохме задачата да следи поведението си в срещата, той видя (д)ефектите от своето поведение. И от коригирането му.

Разбира се, работната етика включва още много неща – например как развивате…

4. Професионална интелигентност

Как растеш на позицията, на която си?

През 2019 зададох този въпрос на над 170 мениджъри в тренинг зала и близо 90% от тях отговориха, че не полагат специални усилия. Разчитат най-вече на работния си опит. Но всеки лидер трупа опит ежедневно, а едва малцина се възползват истински от него. Опит и развитие са две различни неща.

Една причина е, че ръководителите се гордеят с труда си и качеството на работата им ги движи напред.

Те са прави за себе си, че са стигнали до тук само с практическото знание, което сами създават. Недостатък за тях е, че с времето те може би превръщат своята позиция в единствената правилна гледна точка и по този начин започват да забавят развитието си. Друг недостатък – неспособност да предадеш голямата картина – в организацията или индустрията, защото затрупани от оперативни задачи, сме ги изгубили от поглед.

Един страхотен начин да растете през опита си е да си дадете време за рефлексия и да извадите уроци и принципи, значими за вас.

Следва продължение….

А ако търсите комплексни решения за развитие на вашите лидери, вижте тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която работим за основано на комуникация лидерство. Програмата е достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете повече информация на rosen@rosenrashkov.com или на 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации