Този текст е продължение на статията „Как да изберете (добър) лидер?

5. Вродените качества на лидера

Спорът дали лидер се раждаш или се научаваш да бъдеш, е безкраен.

Вярвам, че лидерството е сбор от умения, които човек може да развие с упорита и целенасочена работа. Вярвам, защото повече от 10 години помагам на хора да го бъдат по-добри ръководители и техните резултати показват, че е мисия възможна (за всеки)!

Въпреки това, не мога да отрека, че всеки стартира своето лидерско пътешествие с различен потенциал. Някои я наричат „харизма“, други – „емоционална интелигентност“. Понякога ние просто харесваме някого и много по-лесно създаваме емоционални и социални връзки с тях. И заради качеството на тези връзки, сме готови да ги следваме.

Рискът?

Понякога „харизмата“ е така силна, че я считаме за единственото условие да поставим някого на лидерска позиция. Но така неволно го проваляме, защото недоглеждаме нуждата от компетентност на лидера. Или, защото този човек е „любимец“ на друг лидер, си затваряме очите за пропуските му и така създаваме по-сериозни конфликти.

6. Етикет

Може би сред най-подценяваните качества в един все по-неформален свят.

А в него влизат толкова много неща – облекло, поведение, обноски, език на тялото. Професионалният външен вид е от огромно значение, защото „по дрехите посрещаме“ посланието, което отправят към нас. Бихте ли следвали човек, който няма достатъчно уважение към себе си да спазва добра лична хигиена? Как бихте реагирали на лидера, който всеки път, когато иска вниманието ви, ви тупа по гърба или ви дърпа за ръкава?

Понякога е трудно да отговориш какво е приемливо и какво не на работното място.

Задаваме си въпроси, които нямат лесни отговори, защото разбиранията за личното пространство са много индивидуални. Лидерът има възможност да моделира „правилата за движение“, ако съзнателно ги пречупи през ценности като уважение и учтивост.

Въпрос, който може би не си задаваш – къде би било нужно да подобриш етикета си – лично за теб и в екипа ти?

7. Лидерски умения

Да си в екип, в който лидерът няма лидерски умения е като да се возиш в кола, управлявана от сляп шофьор.

Когато се налагаше да наемам хора за ръководна роля, се стараех да чуя какво казват колегите им в екипа (неофициално, разбира се). Дали е човек, който учи и помага на другите? Или е по-скоро „вземащият“ тип? Готов ли е екипът да последва лидера? Колко тежи думата му сега?

Учудващо е колко рядко обаче лидерите (и кандидатите за ръководни позиции) инвестират време да оценят своите лидерски умения.

„Ако не беше това обучение, може би никога нямаше да се замисля къде имам лична работа за вършене.“ – сподели ми Ина, мениджър от търговска компания. За четири години като ръководител, тя никога не бе минавала обучение – нито въвеждащо, нито за развитие на умения. Самооценката, която правим в началото на лидерската програма за нея – и за повечето и колеги – те определиха като „момент на пробуждане„.

Но ако мислите, че Ина е изолиран случай, вижте графиката:
В топ 3 на проблемите на съвременните компании са „пропуски в уменията“ на лидерите

Според доклада „Бъдещето на работата“ на WEF, смайващите 41,2% от лидерите в организациите по света имат пропуски в уменията си. Та това е всеки втори!

Добрата новина е, че все пак това са умения, които могат да бъдат усвоени с подходящите усилия – тренинг програми, коучинг решения, менторство и индивидуална работа. Понякога е достатъчна дори кратка самооценка или честна обратна връзка, която да ни помогне да осъзнаем, че някои от обективните затруднения в работата ни са факт, защото нещо ни липсва.

И ако се върна към спортната метафора от първата част на статията – за да бъде ефективен, от един спортист очакваме да тренира всеки ден с възможно по-добри треньори. Ако искаме добри лидери в бизнеса, колко често и как трябва да ги тренираме?

Със сигурност не както Ина – едва когато е (почти) твърде късно.

А ако търсите комплексни решения за развитие на вашите лидери, вижте тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която работим за основано на комуникация лидерство. Програмата е достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете повече информация на rosen@rosenrashkov.com или на 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации