любопитство като лидерска суперсила?

Дали „любопитство“ е предимство или недостатък за ръководителя?

Започнах да си задавам въпроса преди няколко месеца. В тренинг за комуникацията във виртуални екипи посочих любопитството на лидера като начин да мотивира хората си. И се изненадах, когато някои от участниците реагираха остро.

„Любопитството погуби котката.“ – припомни ми дама, с леко язвителен тон. – „То е да се бъркаш се в работа, която не е твоя!“

И ме провокира, защото „любопитство“ от години е сред водещите ми ценности. Затова, в деня след тренинга пуснах кратък пост, в който попитах „Как провокирате любопитство в хората си?“ А коментарите бяха много полярни – че е недостатък и трябва да се избягва. Или че е предимство, което да развиваме целенасочено.

И ако потърсите „любопитство“ в речника, ще намерите и там тези две нагласи:

А ето защо аз вярвам, че то е не просто предимство, а Суперсила за лидери…

Организационно любопитство

„Любопитството е неподчинение в най-чистата му форма.“

Думите са на Владимир Набоков, авторът на „Лолита“. Тук може би си мислите – ОК, за изкуството това е нормата. Но в света на бизнеса с неговите строги правила?

Сред най-горещите теми за организациите в последните 60+ години е „Управление на промяната“ и това е съвсем нормално. Светът става все по-сложен и нови, неочаквани предизвикателства се появяват всеки ден пред бизнес лидерите. А какво е любопитството, ако не катализатор на промени?

За лидера то е именно неподчинение към „тук е така!„-културата и организационното status quo.

„Какви са другите, по-добри начини да правим това, което правим сега?“ В този смисъл любопитството е едновременно смирение да приемеш, че нямаш всички отговори И смелост да излезеш от зоната на удобството, задавайки трудните въпроси, които никой друг не задава. Лидерството е смелост да приемеш, че има други, по-добри начини (от моя, твоя, нашия начин) и да ги потърсиш.

Къде са? Какви са? Кой/какво би могъл да ни ги покаже?
Кой и/или какво би могло да ни отведе до тях?

И ако това ви звучи твърде абстрактно или наивно… Всъщност е видим процес в десетки компании. Например в Microsoft, където Сатя Надела, движен от любопитство лидер, успя да трансформира един тромав, самодоволен мамут в модерна, учеща организация. Вижте неговите идеи:

Как да направите прехода от Know-it-all към Learn-it-all култура

А компаниите, които вярват, че имат всички отговори? Много от тях вече просто не съществуват.

1-to-1 любопитство

И ако любопитството е много важно за лидерите, за да определят визията на екипа и компанията, то е дори по-важно в работата им с хората. Защото любопитството е търсене на потенциал!

Може би познавате коучинг инструмента Джохари? Целта му е да разшири осъзнатостта за личността, изследвайки 4 големи области:

Според мен, една от истинските отговорности на лидера е да работи с хората си в долната половина на този инструмент.

„Фасадата“ е мястото, в което ние знаем за себе си някои неща, които избираме да скрием от другите – съзнателно или не. Мислете за чувства, страхове, ограничаващи вярвания, които всеки от нас носи в себе си. С времето те се превръщат в пречки пред развитието на хората.

Когато лидерът изгради достатъчно доверие към човека и прояви здравословно любопитство към зоната на фасадата?

Ще подкрепите хората си да извадят на светло своите ограничения и да работят по тях. А когато расте един ваш човек, ще расте и целия екип. И ако това ви звучи твърде абстрактно или наивно… Спомнете си за всички онези случаи в кариерата си, когато сте виждали, че някой до вас има достатъчно потенциал за успешна следваща крачка, но просто не се решава да я направи.

Казаното до тук важи и за непознатата област.

Понякога самите не знаем какво има в нея, то е невидимо и за останалите. И за да разберем, нужно е… познайте какво? Правилно, любопитство! Приемайки, че има неща, които все още не знаем за себе си, че всеки човек има непозната област, лидерите могат да изберат да я търсят съзнателно.

Какво ли има в моята непозната област? Къде ли се намира тя?

Едно от най-вълнуващите лидерски пътешествия са „великите географски открития“ на нови таланти, силни страни и идеи.

И сигурен начин да достигнем изцяло нови пространства е чрез любопитството да изследваме нови неща. Добър пример за лидерска практика е работното време, което някои компании и екипи „подаряват“ на своите хора да работят по несвързани пряко с работата проекти. Например в Google, където тази практика е довела до вълнуващи проекти като появата на Gmail, Maps, AdSense & Oxygen.

Нагласата

„Любопитство.“

Така ние, хората нарекохме космическата сонда, която изпратихме на Марс. Защото любопитството е и естествената, основна човешка нужда да търсиш. Нова информация, нови изживявания, нови идеи.

„Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.“ казваше някога Пипи Дългото чорапче и тези думи лесно можем да отнесем към лидерите, чиято задача е да търсят правилните неща.

Когато сте любопитни, вие отключвате нови възможности – за себе си, за екипа си, организацията.

Когато не давате веднага отговорите, а оставате една идея по-дълго любопитни, вие създавате пространство за израстване. Когато сте любопитни, оставате гъвкави и не позволявате на предубежденията да изкривят вземането на решения. И за да бъдете наистина любопитни, мислете не в оценки и категорични мнения, а във въпроси. Например…

Към коя тема, човек или дейност бих проявил/а любопитство днес?
Какво обикновено приемам за даденост, а бих искал/а да полюбопитствам за него?

Как да развиеш здравословно лидерско любопитство е част от тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която изграждаме основано на комуникация лидерство. Програмата е достъпна присъствено и онлайн, на български и английски език.
Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com или се свържете с мен в LinkedIn: Росен Рашков

p.s. Още суперсили за лидери:
Да поискаш помощ
Емпатия
Смирение
Уязвимост
Слушане

0 коментара

Подобни публикации