Как да работите с вашите страхове?

Страхът е песен само с една нота и една дума: СПРИ!

Думите са на Елизабет Гилбърт и освен за хората на изкуството, вярвам, че важат с пълна сила и за хората в бизнеса. Когато мениджърът запее тази песен, решенията му стават предсказуеми, неефективни и се превръщат в Берлинската стена на неговите постижения.

Кои са някои от по-често срещаните мениджърски страхове?

Да управляваш хора с повече стаж от теб;
Да кажеш истината;
От негативна обратна връзка (да даваш и получаваш);
Да уволниш човек (и въобще да влезеш в конфликт);
Страх от провал и т.н.

Общото в тези случаи? Мениджърът не взима решенията си през обективна система от критерии. Те са продукт на чувствата им за ситуацията и често са превантивни:

„Ще направя ….., за да не стане …..“

Или – може да постави началото на верижна реакция от грешни и неадекватни решения. Зад които може би стоят още страхове. Възможно е да се появят обвинения към други хора и бягство от отговорност.

Защото страхът е изместил фокуса към опазване на имиджа, а не към постигане на бизнес резултат.

История за страхове

Ето какво ми разказа Стоян, мениджър с 10+ години опит в производствена компания.

– От централата дойдоха на проверка и направиха забележка за разположението на определени машини. Искаха да ги преместим на място, където не е възможно да бъдат преместени.

Нашият шеф не посмя да противоречи на хората от Германия. Не позволи и на мен с колегата да си кажем мнението, че няма как да стане промяната. „Трябва да направим нещо, така наредиха.“ В резултат опитахме, спряхме производството и създадохме рискове за здравето на хората, защото нямахме нужното оборудване за промяната.

Какво се случи след това, Стояне?

– Пълен провал!

От Германия ни взривиха за спряната работа. И пред тях „Вие така ни казахте!“ просто не мина. – засмя се горчиво Стоян – Хората очакваха от нас да мислим и да поемем отговорност. А когато колегата ми на своя глава изпрати в отговор проста схема защо не може да стане, хората веднага се съгласиха, че е най-добре машините да останат където са. Загубихме една работна седмица, десетки хиляди левове и тонове нерви.

Една нежелана и съвсем реална последица

Как да работи мениджърът със страховете си?

Ето предложение от мен.

За да се справи със страха си, първо ръководителят трябва да осъзнае как работи за него този страх. Защото понякога част от тези притеснения и страхове са неосъзнати и са толкова силни именно защото не ги познаваме добре.

Ето какво бихте могли да направите, дори и да не сте ръководители:

1. Запишете всички свои страхове на лист. Така ще извадите на светло притесненията си и дори само това малко действие ще намали силата им за вас. Ако искате да отидете дори една стъпка по-напред, попитайте някой, който ви наблюдава в работата (колега, шеф, хора от екипа ви), какви ваши страхове виждат.

2. Опишете как бихте постъпили, когато ви водят вашите страхове и какви резултати бихте имали. Ако сте честни със себе си, вие вече имате тези истории в практиката си. Добър въпрос за размисъл, който да си зададете след това е каква цена плащате за тях в момента.

3. И последно, опишете как бихте постъпили, ако страхът не е фактор. Как би изглеждала работата (и животът ви)? За какво е нужно да поемете отговорност, за да имате повече от „безстрашните“ последици?

И сравнете резултатите. А в разликите между точки 3 и 2 се появяват много теми за размисъл…

Работата със страховете е част от тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации