Как да работите с конфликти

Как работите с конфликтите може да бъде ключово умение за вашия успех като ръководители.

Партнирайки си със стотици мениджъри в последните пет години, учудващо често виждам хора, които просто ги избягват. Разбира се, това е само един възможен начин за работа с конфликти. И той си има някои плюсове.

Възможно (но малко вероятно) е нещата да се оправят сами. Има я и илюзията, че ако избегнеш конфронтацията, ще си запазиш отношенията с хората. Също като щрауса, който заравя главата си в пясъка, а когато отново я подаде…

Е, проблемите са си там и го чакат, само че междувременно са станали по-големи и по-грозни.

Или поне така твърдят над 99% от мениджърите, с които съм работил. А една причина, която посочват, са страховете на самия ръководител. Но причината ЗАД причината е, че понякога просто не знаем как да постъпим.

И избираме бездействието, за да не влошим нещата.

Ако разпознавате себе си в последните редове, тази статия е за вас. Тя ще ви даде семпла рамка от три стъпки за успешна работа с вашите професионални или лични конфликти. И ето кои са стъпките…

Слушане

За да се случи един конфликт, нужни са поне две страни.

И всяка от тях си има своята история. Понякога мениджърите са една от страните. Понякога са в ролята на медиатор или арбитър, който да реши конфликт между своите хора. Независимо в каква роля сте, важната първа стъпка е да чуете историите на другите.

И то да слушате без предубеждения, а с любопитство.

Ако не разберете как изглежда ситуацията от техните перспективи, едва ли ще намерите win-win решение. Не само защото хората рядко ни дават първо истинските си мисли и притеснения. А и защото понякога самите те се затрудняват да изразят в какво точно се състои проблема за тях.

Но какво означава да слушате с любопитство?

Вместо да опитвате да наложите своята позиция, да задавате добри въпроси. Например: Какво според теб не виждам в ситуацията и е важно да го разбера, за да продължим успешно напред?

Важно е да намерите обща цел при работа с конфликти

Да намерите обща цел изисква първо вие да направите важен преход в съзнанието си.

От „Аз срещу теб“ да преминете към „Ние заедно срещу проблема“. Разликата е, че в в единия случай играете игра с нулева сума. Ако аз победя, ти ще загубиш, а посланието е „проблемът е в теб“, което звучи някак… обвиняващо.

Така бързо и лесно ще разрушите психологическата сигурност, нужна за успешна работа с конфликти.

Съвсем различно е, когато вие и другите се чувствате като съюзници за потенциална победа. Работейки заедно, вие създавате възможности, които не са били видими в началото, когато всеки е отстоявал сляпо своята позиция. И защото никой не се съпротивлява срещу своите решения…

Когато стигнете до съгласие, хората ще бъдат много по-ангажирани да го зачитат.

Създайте правила

Разбира се, само съгласието не стига.

Важна следваща стъпка е да се договорите за правила за работа с последващи конфликти, които и двете страни са готови да спазват. Ето някои примери за подобни правила от моята практика:

Когато се появи конфликтна ситуация, се срещаме и разговаряме, не действаме според предубежденията си.
Ако влошаваме ситуацията, ще спрем и ще се съгласим за неутрална трета страна.
Работим с факти, а не с обвинения.
Отворени сме да чуем с какво, според другата страна, допринасяме за конфликта.

Може би тази стъпка ви изглежда малко наивна.

Но помислете какви ръководители ще бъдете, ако вие лично гарантирате, че разговаряте върху фактите, без излишна емоция, изслушвате се и си партнирате истински. Това НЕ Е наивно! Вместо това, по думите на Томас Крум, ще направите разликата между конфликт и партньорство.

И то – дългосрочна, положителна разлика!

Темата за работа с конфликти е част от тренинг програма Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмата е достъпна присъствено и онлайн, на български и английски език.
Вземете оферта на rosen@rosenrashkov.com или 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации