Как да изградите лично доверие

Количеството доверие в един екип определя резултатите му.

Повече доверие означава открито поставяне на проблемите и конфликтите. Не само лидерът, а и членовете на екипа се държат отговорни помежду си за изпълнението на целите и ангажиментите. Хора се чувстват сигурни и работят спокойно.

Има ли доверие, има екип.

А когато доверието липсва? Ангажираността е различна, защото хората са несигурни, крият информация и проблеми. Екипът се разпада на групички и страда изпълнението. Хората бягат от отговорност и лидерът се превръща в надзирател.

И в първата част на статията говорихме за изграждане на доверие в професионализма ти. Ако сте я пропуснали или имате нужда да си я припомните, вижте я тук. А днес ще говорим за второто, дори по-важно измерение.

Доверието в личен план, основата на всички наши отношения.

Професионализъм + Характер = Доверие

Характер е неосезаемо понятие.

Но той си има и своите реални проявления в нашите поведения, нагласи, мисли и разговорите ни, в които ги показваме на света. Характерът е причината да се свържем емоционално с някои от хората в екипа, или да избягваме други.

Доколко се харесваме и познаваме като хора ще определи доколко ефективно ще работим като колеги.

Ето самооценка, която бихте могли да направите, независимо дали сте лидер или не.

Оценете по скалата от -5 (изобщо не харесвам) до +5 (харесвам) вашите колеги. Понякога, причините да (не) харесваме някого могат да са напълно несъзнавани и все пак да определят отношението ни към човека.

Затова, когато имате своите оценки, поразсъждавайте на какво се дължи всяка от тях. Най-вероятно ще се наложи да редактирате първата си чернова. Най-вероятно ще се наложи да редактирате и мнението си за някого – заради предубеждения, които сте осветлили.

А ето и предизвикателство: изберете колега с по-ниска оценка и през следващите три месеца се постарайте да я повишите с една единица. Защо това би било полезно за вас и за екипа?

Формулата на доверието в екипа

Изграждане на доверие в човека – на какво да обърнете внимание?

Контекст и грижа.

Те са много свързани помежду си и са дори по-важни при работа от вкъщи.

Когато работим с други хора всеки ден, ние научаваме неща за тях. В директни разговори или подочута информация, с времето „Иван, 28, експерт планиране“, се превръща в „Иван от „Младост“, но всъщност от Плевен, чака дете през лятото, почитател на Dubioza и колоездач“.

И колкото повече контекст си създаваме за човека, толкова по-силно се свързваме. Толкова по-големи са шансовете да се разбираме правилно и да постигнем това, което искаме. Неслучайно, в лидерските книги един от най-срещаните съвети е „Опознайте хората си!“

Пример от моята практика: мениджър на съседен екип ми сподели, че е разочарован от търговец, който има спад в представянето и мисли да го освободи. Предложих на колегата да преместим Мартин при мен и да му дадем втори шанс. За кратко бяхме работили заедно и имах добри впечатления от човека.

И в първия ни разговор се постарах да разбера по-голямата картина на Мартин, вместо да обсъждаме работата.

Какво се оказа?

Съпругата на Мартин е започнала работа след майчинство и има главно следобедни смени в местна клиника. И понякога няма кой да вземе децата им от градина, което създава сериозен стрес за младите родители. Налага се да разчитат на приятели и съседи. А когато е повдигнал въпроса за промени в графика си, Мартин е получил отказ, повече от веднъж.

Вместо да реша проблема сам, аз го поставих на следващата среща на екипа.

Хората ни, някои от които също родители, предложиха решение с графика, включително и семейството на един от тях да помага. Ефектът върху Мартин?

В следващите три години той беше сред топ търговците на този екип и в компанията.

Грижа

Поуката от историята?

Когато познавате по-голямата картина на хората си, ще вземете по-информирани решения, свързани с тях.

И тези решения ще имат благоприятен дългосрочен ефект, защото развиват в хората един особен, много ценен вид доверие – че вие виждате в тях Човек, а не просто колега и служител. И се грижите за тях по причини, надхвърлящи чисто професионалната им полезност.

За един лидер това не означава да влезете в ролята на приятел и изповедник.

Много по-ценно за хората ви би било да бъдете техен ментор, адвокат на добрите им идеи и човек, който би премахнал препятствията пред доброто им представяне и професионалното им развитие. А те, както видяхме и от историята на Мартин, не винаги са строго професионални.

За да ви се доверят, покажете им, че сте не само добър професионалист. Защото, по думите на Теди Рузвелт,

„Никой не се интересува колко знаеш, докато не разберат колкото те е грижа.“

Като лидери и колеги, ще откриете, че хората около вас са надеждни, когато те не само притежават уменията, знанията и способностите да си свършат работата добре, но когато имат някой в своя ъгъл, който иска най-доброто да се случи за тях.

Защото доверието винаги е това – „коктейл“ от работна етика и лично харесване в различни пропорции. Каква е вашата?

Изграждане на доверие е тема от тренинг програми Ефективност за мениджъри и Резултатно-ориентирана комуникация, в които развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на 0878921000 – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации