Ефектът на Форер и обратната връзка, комуникация, лидерско обучение, мениджъри

Може би бързо ще си спомните кога за последно попаднахте под влиянието му.

Ефектът на Форер е психологически феномен, при който човек получава неясно и общо положително описание, което приляга на възможно най-голям кръг хора, НО го определя като написано конкретно за него и много точно в детайлите.

Парадоксалното е, че именно защото посланията са неясни, те са толкова мощни.

Защото ние създаваме собствен смисъл от мъглявите изречения, като ги свързваме с личен опит, вярвания и очаквания. Възприемаме казаното като „лично“ за нас, защото сме го добавили към представите си кои сме и към какво се стремим.

Бертрам Форер – един от ключовите изследователи на ефекта.

Но знаете ли какво още е усилвател за ефекта?

Ако приемаме хората, които ни предоставят оценките, като експерти и професионалисти. Тук може би първите думи, които ви хрумват, са „врачка“ и „хороскоп“ – и това ще бъде съвсем оправдано. Ефектът на Форер е техен верен съюзник. Но днес няма да говорим за тях.

Вместо това, помислете за обратна връзка.

Ефектът на Форер изкривява обратната връзка

Той е сред причините да не работи популярната „Sandwich feedback“ техника.

При нея негативната част е вмъкната между две похвали. Особено изкушаваща е за неопитни ръководители, които се притесняват да поднесат директно критиката си. Затова те започват отдалеч, например „Като цяло съм доволен от работата ти напоследък“ или „Виждам в теб много неусвоен потенциал.“

Неподготвените мениджъри раздуват похвалите, докато мислят на глас как да поднесат негативната част с промяната на поведенията.

И тя просто може да се загуби в позитивната мъгла. Така служителят може да пропусне или омаловажи проблемите в изпълнението, особено ако не представите ясно фактите за тях.

Защото в същото време човекът може би ще си мисли: „Ето, шефът е видял колко работа свърших в проекта Х“.

Ефектът на Форер е сред причините популярната техника за обратна връзка – „Сандвич“ – да не работи

Още един сценарий

Ефектът на Форер има и тъмна страна.

Когато хората получат неясна негативна обратна връзка, те решават, че не се отнася за тях или просто не е обективна и я пренебрегват…

Имах мениджър някога, който имаше типова реч за работни срещи: „Има сред вас хора, които си мислят, че всичко им е наред, но не е така… Работата ви е проформа… Имаме неизпълнени цели и срокове…“ и така нататък. Монологът завършваше с кратка пауза, поглед към аудиторията и „вие си знаете за кого се отнася това“.

А всички ние си мислехме “ Това не е за мен“ – макар и мениджърът да адресираше реални проблеми.

Какво ни казва всичко това?

Когато давате обратна връзка, направете я:

1. Много конкретна, когато е положителна – за да не създадете грешно впечатление, че хвалите някого без основание.

2. Много конкретна, когато е корективна – за да създадете правилното послание към точните хора. Не използвайте „сандвича“ – вместо това първо постигнете ясно съгласие за нужните промени и едва след това посочете от какво сте доволни. Така първо ще начертаете конкретни стъпки с цялото внимание на човека върху проблема.

А след това ще го мотивирате, показвайки, че сте забелязали и доброто, което прави.

p.s. Всъщност колко значим е Ефектът на Форер? Според няколко изследвания на бизнес екипи, може да се прояви в близо 82% от случаите на обратна връзка.

Даване и получаване на качествена обратна връзка е тема от тренинг програма Резултатно-ориентирана комуникация, в която развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмата е достъпна присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации