Принципи на успеха от най-успешния отбор на света

Сред по-добрите книги, които прочетох през годината, е „Legacy“ на Джеймс Кер.

Посветена е на принципите в културата на All Blacks – отборът по ръгби на Нова Зеландия. А те са най-успешният отбор в историята на спорта за ВСИЧКИ ВРЕМЕНА!!!

Само вижте статистиката! От 1903-та, когато е първият им мач, до края на 2019, когато пандемията спря играта, All Blacks са спечелили смайващите 77.41% от над 580 международни срещи. Вече 118 години, независимо от смяната на треньори и играчи в един много изискващ физически спорт, те създават и поддържат културата, която прави възможно превъзходството им.

Макар и писана през 2013, книгата е актуална и днес с изведените от Джеймс Кер принципи на успеха, 15 на брой.

За вас подбрах три от тях, които виждам по-рядко в бизнес екипите. А вярвам, че са с ключово значение за изграждане на организации с трайно високо представяне. Ето кои са те:

Без тъпанари (No dickheads)

Може би няма да повярвате, но някои от най-любимите ръгбисти на Нова Зеландия никога не са достигали до националния отбор.

Причината?

Семплата, мощна и ефективна философия да изградиш и поддържаш изключителна среда. „Better people make better All Blacks“ – или в превод по-добри хора правят отбора по-добър. Решението съзнателно да не поставяш „гнили ябълки“ в екипната кошница е изстрадано през всички онези случаи, когато определени играчи, талантливи суперзвезди, са поставяли своето Его и индивидуална слава пред нуждите на отбора.

Но за да върви отбора напред, всички в него трябва да гледат и вървят в една посока.

Когато всички съзнателно са поставили нуждите на отбора на първо място? Хората правят екстра усилия един за друг, вършат „черната работа“ на терена, вместо да преследват индивидуални постижения и успехът идва не заради брилянтни игрови стратегии, а от връзките между членовете на екипа и техния колективен характер – нещо, което можем да видим във всички трайно успешни организации.

Обратно – ако позволите в екипа да има тъпанари? Отваряте път за токсични поведения.

Може би сте виждали (или дори сте били) в бизнес отбор, разбалансиран от твърде много Его, където индивидуалните цели на определени хора са пред екипните. Дори и да са успешни за кратко, в дългосрочен план такива екипи губят и се разпадат заради неравномерното разпределение на роли, отговорности и признание, което води до несвършена работа, конфликти и токсична атмосфера.

Принципи на успеха: Създайте среда на учене

Разбира се, работата не свършва с намирането на подходящи като характер изпълнители.

Също както в изграждането на бизнес екип, вие сте селектирали хората заради техни умения и постижения. Само това не е достатъчно, за да ги превърнете в печеливш отбор. Нужно е да ги отведете на следващото ниво.

Нужно е да ги обучите какво означава да си част от този екип. Не само като изискванията на работата, но и на културата на отношенията.

„Лидерите са ученици. Лидерите са учители.“ е сред мантрите на All Blacks, валидна за всеки, който е част от отбора – играчи, треньори, мениджъри. И те се стремят да създават среда на учене и култура на любопитство, иновации и непрекъснато усъвършенстване в три насоки.

Да водиш хората си (визия, ЗАЩО).
Да ги управляваш (чисто оперативно като поведения и резултати).
И да ги учиш как да бъдат по-добри в това, което правят.
В най-успешния отбор на света, хората се учат един от друг, независимо кой в каква роля е.

И са горди да предат своето знание нататък.

Целта

Просто да тренираш ръгби играчи никога не е била целта на All Blacks.

Има едно по-голямо осъзнаване в основата на тяхната култура. Когато развиват отделните играчи и им дават инструментите, уменията и характера, от които се нуждаят, за да допринесат извън терена, те ще развият инструментите, уменията и характера, за да допринесат по-ефективно и в играта.

Така че сред техните принципи на успеха е този: личният смисъл е начинът, по който се свързваме с по-широка екипна цел.

Какво означава лично за теб да си част от този отбор (екип, фирма)?

Да изпълниш своята луда момчешка мечта, да продължиш семейната традиция, да застанеш рамо до рамо със своите герои – са само част от историите в света на All Blacks. По думите на Гилбърт Енока, треньор и психолог:

„Те са на първо място – цел и личен смисъл. Това са двете големи неща. И за колкото повече личен смисъл играете, толкова по-добре играете“. Но какво означава „повече“, Гилбърт?

„Да си част от All Blacks означава да служиш на особено културно наследство – да „обединим и вдъхновим Нова Зеландия“. Като част от него, вашата роля е, заслужавайки веднъж черната фланелка, да я оставите на по-добро място, отколкото сте я получили.“

Смирението пред историята, очакванията ти лично да бъдеш по-добър човек и отговорността, които това носи, издигат играта на All Blacks на друго ниво.

Това ги прави най-добрите в света вече 118 години.

0 коментара

Подобни публикации