Обич и обратна връзка

През уикенда млада дама ме помоли за съвети относно писането на статии. Споделих и какво работи за мен в подготовката, писането и редактирането. А после тя ми зададе уместен въпрос: „Росен, а от какво да се пазя?“

И спонтанният ми отговор беше: „Обратна връзка от хората, които те обичат!“

Преди 6 години, когато правех първите си опити за писане, статиите ми бяха тромави, неясни и изпъстрени с грешки. Обаче… когато питах за мнение любимата жена, сестра ми или някой приятел, те любезно ми казваха, че е добър текст, полезен и интересен.

И защото им вярвах, произвеждах още от същото. А то просто не беше добро. И се чудех защо хората не реагират на публикациите ми. Търсех причините в алгоритми на социалните мрежи, часове и дни на публикуване, трикове за дигитален маркетинг и т.н.

Без резултат.

Ръководителите и обратната връзка

Как това се отнася към ръководителите?

Във всички онези случаи, когато вие като мениджъри трябва да посочите проблеми или да коригирате поведение, а вие поставяте отношенията на първо място. И за да не нараните човека, към когото имате симпатии или обща история вие ще кажете „Справяш се добре“ когато…

Реално, има проблем… Но вие сте много по-загрижени за добрите ви отношения, отколкото за решаването му.

Водени от емоционални причини, спестявате неприятните факти. Уверявате ги, че нещата са добре, вместо да им посочите какво би трябвало да променят в работата си. А това е проблем, защото обратната връзка, движена само от безусловна обич е неискрена.

И защото е невярна, е безполезна.

Тя не дава ясни насоки на хората какво да променят и как да израстват от грешките си. Когато спестявате грешките, осигурявате краткосрочен комфорт, но човекът ще тъпче на място, защото в някакъв момент се появява „достатъчно добре“-нагласа. И защото не е маркирано, поведението, което не харесвате, остава същото.

И това задълбочава проблема, защото хората мислят, че всичко при тях е наред. Но все пак нещата не се получават и явно… Виновни са другите – хора и неща. И започват да обвиняват тях, а това руши отношенията.

Когато обясних това на младата дама, тя се разсмя.

И си припомни момент от своите тийнейджърски години, когато искала да стане певица. Движена от обратната връзка на родители и роднини, Т. посетила няколко конкурса, където все не успявала да се пребори с конкуренцията. И защото чувала, че се справя добре, не се и замислила, че не и достига нито талант, нито работната етика, за да успее в подобно състезание. По-скоро обвинявала журито и „типично българската“ система за избор на победители.

И се отказала.

Какво да направите?

Моментът на истината дойде, когато човек, на който се възхищавам, ми даде честна, конструктивна обратна връзка.

Петър откровено ми каза, че имам някои добри идеи, но реализацията им е ужасна. И защото заедно гледахме мои текстове, нямаше как да отрека. Повторенията, грешките и прекалено дългите изречения или параграфи си бяха там. Същите грешни, прекалено дълги изречения, които важните за мен хора така „харесваха“.

Ето върху какво трябваше да работя първо. И то здраво!

През 1841-ва, Ралф Уолдо Емерсън пише в свое есе за хората, които са наши „beautiful enemies“.

Прекрасните „врагове“ – които ни обичат достатъчно, за да искат да вървим напред. Но не ни обичат чак толкова много, за да премълчават грешките ни. Обратната връзка от тях не винаги ще ни харесва, защото ни показва и недостатъците ни.

Без да ни атакуват лично, ще ни мотивират да си решим проблемите. А подходът им, макар и критичен към нас, ще подобри отношенията ни, защото виждаме, че държат на нас и сме им благодарни, че ни подкрепят в израстването. За което ни предлагат и подкрепата си.

А вместо финал два въпроса към вас.

Кога се изкушавате да дадете „обичлива“ обратна връзка и на кого? И имате ли в момента своя „прекрасен враг“ – а ако отговорът ви е „не“, помислете кой би могъл да бъде за вас такъв човек?

Ролята му за вашето развитие би могла да бъде безценна!

Качествената обратна връзка е тема от лидерските тренинг програми Ефективност за мениджъри и Резултатно-ориентирана комуникация, в които развиваме основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски. Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации