През 1981-ва година, по време на благотворителна вечеря, някой поискал от Андрю Гроув, съосновател на Intel, съвет какво да правят с човек, който не се справя с работата. А отговорът му, семпъл и проникновен, придобил легендарна слава по онова време.

Когато човек не си върши работата, може да има две причини за това. – споделил г-н Гроув – Този човек или не може, или не иска да я върши. Тоест или няма способностите, или му липсва мотивация.

И предложил тест, който можете да намерите и в книгата му “Високоефективният мениджмънт”:

За да установим кое от двете е, прилагаме прост логически тест: ако животът на човека зависеше от свършването на работата, би ли се справил? Ако отговорът е да, този човек не е мотивиран; ако е не – не е способен.

Защо да използвате теста на Гроув?

Първо, ще определите къде имате работа с човека.

Дори животът ми да зависеше от това да свиря на цигулка по команда, не бих могъл да го направя. Но ако се наложи да пробягам километър и половина за шест минути? Вероятно бих успял. Не че бих го искал, но ако животът ми зависи от това, сигурно бих могъл.” – шегува се Андрю Гроув, за да илюстрира теста си.

Сред най-важните задачи на мениджъра е да помогне за високото представяне на хората си. И тестът ви дава избор от две възможности, които ограничават постиженията. Или да работите със компетентността, или с мотивацията на хората.

Когато човекът не знае…

Бихте могли да си зададете някои въпроси.

Какви са възможните причини за незнанието? Те биха могли да са в зоната на отговорност на служителя – например лоша лична организация. Или да са в процесите на самата компания. Например, през 2014-та, в тогавашната ми компания, проверявайки резултатите на мой търговец след въвеждащо обучение, открих, че дамата не познава една от новите ни услуги. Признавам си – първо се усъмних в търговеца. А после проверихме и се оказа, че не е ъпдейтнато съдържанието на тренинга.

Каква празнина има в знанието и как да я преодолеем? Изборът на време, начини и контрол ще определи кога човекът ще се включи пълноценно в екипа.

Когато човекът не иска…

Работата на мениджъра не е “да го мотивира”, а по-скоро да разбере как да създаде среда, в която хората биха давали най-доброто си представяне.

Някои въпроси, които бихте могли да си зададете: Доколко работата предизвиква човека или е под възможностите му? Ако е твърде трудна, тя би го изтощавала. Ако е рутинна, ще води до скука. Какво съотношение от задачи би поддържало интересът им жив?

От каква подкрепа и ресурси се нуждае човекът? Преди седмица, в тренинг зала участник сподели своята история – че е напуснал престижен работодател и добри условия, защото за 18 месеца много рядко е получавал обратна връзка. А на този етап в живота си той иска най-вече развитие. Така че, ако хора в екипа ви са демотивирани, може би е добре да се запитате: С какво допринасям за това – пряко или косвено?

И защото понякогата мотивацията е свързана не с хора, а неща – какво му пречи/помага да бъде своите 100%? Политики, процедури, работно време/място, бонусни схеми и всичко друго, което може би ограничава хората да си вършат работата добре. Премахването на подобни пречки би могло да е ключова за тяхната работа и е във вашата зона на отговорност.

В заключение

Имате ли хора в екипа си, които се представят под очакваното ниво напоследък?

Използвайте теста на Гроув да потърсите причината и въпросите на Рашков, за да създадете своя стратегия, преди да пристъпите към действие. А ако се нуждаете от тренинг програма за лидерите във вашата компания, чудесно решение е Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на овластяване лидерство. Достъпна е присъствено и онлайн, на български и английски език.

Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации