Присъствие: супесила за лидерите, но какво точно означава това?

Какво означава „присъствие“ за теб?

Когато попитам участниците в лидерската ни тренинг програма, обикновено получаваме толкова различни отговори, колкото са хората в групата.

Защото лидерското присъствие е сред неосезаемите суперсили, които разпознаваш, веднага щом видиш в действие, но е трудно да опишеш. И, честно казано, рядко се замисляш от какво точно е съставено.

А то е смес от различни умения, нагласи и черти на характера.

Например: Способността осъзнато да забелязваш и/или разбираш как се свързваш с хората. Как възприемат теб и посланията ти, особено невербалните и емоционалните. Също – възможност да си гъвкав/а: да направляваш ситуацията, но и да адаптираш себе си към нея. Присъствие е и способността да запазиш фокус – като потиснеш вътрешния си диалог или устоиш на различните разсейвания от средата. Например – не присъстваш в разговор, ако в същото време четеш мейл или когато си залепил/а етикет на събеседника – и спираш да слушаш.

И всичко това постигаме, когато сме „истинското си Аз“ и просто му позволяваме да се прояви – пише Ейми Къди в bestseller-a си „Присъствието“.

Една от по-добрите книги на тема "присъствие" е едноименното изследва на Ейми Къди, професор в Харвард Бизнес Скул.

Присъствието е динамично.

То е едновременно влияние вън от нас и вътрешно „състояние, в което спираме да се тревожим какво впечатление оставяме в околните„. Лидерът не се преструва на нещо, което не е. Присъствието е автентичност, вяра в своята мисия и ценности.

Присъствието е да разбираш коя/кой си в момента, да приемаш и цениш себе си. И да работиш осъзнато с това, което си – чрез избор на думи, поведения, нагласи, за да постигнеш нужните резултати.

Присъствие = суперсила?

Въпреки всичко, което знаем за лидерството, учудващо често се среща вярването, че присъствието е нещо вродено.

Или го имаш, или го нямаш.

Което е проблем: според изследване от 2017, около 72% от хората, които вярват, че присъствието е вродено, не мислят, че биха могли да го придобият. Следователно, няма да положат съзнателни усилия за развитието му. А това ще повлияе на кариерното им развитие. Как точно?

Друго изследване, на CTI от 2013, показва, че доброто лидерско присъствие е ключов фактор за 26% от всички повишения сред членовете на Американската асоциация за устойчив мениджмънт.

Може би ще си кажете: Е, не е толкова много в процентно отношение.

Но лошото (или липсващо) лидерско присъствие се оказва преграда пред промотирането в близо 68% от случаите – особено в модерните компании, които правят преход от по-токсичните стилове като микромениджмънт към по-автентично, приобщаващо и емпатично лидерство. Или, както посочват авторите на проучването: „Само присъствието няма да ви доведе до повишение… но липсата му със сигурност ще попречи на вашия напредък.

Тоест, самата нагласа, че е възможно да развиете своето лидерски присъствие – и че това е ваша отговорност, ви дава сериозно конкурентно предимство. А няколко прочувания на високоефективни екипи от 2014, 2018 и 2019, показват: където има позитивно лидерско присъствие, има повече креативност, мотивация и задържане/развитие на талантите.

И ако цифрите ви се струват твърде абстрактни, нека видим…

Какво мислят самите ръководители?

Попитах трима мениджъри на различни позиции и с различен опит. Доколко важно е според вас лидерското присъствие?

Мануела, 35, управляващ директор: „Изключително важно! Когато лидерът е насреща за теб, ти го чувстваш. Изслушва те и вниква. Действа ти успокояващо. Присъствието на лидера е центъра, около който се върти екипа.“

Емо, L&D мениджър: „Ние сме социални животни и са ни много важни сигналите от околната среда. Присъствието на лидера говори директно на нашата интуиция. То задава атмосферата в един екип. Чувстваш го, виждаш го, предава се неусетно и определя как ще работим.“

Теди, 44, търговски мениджър: „По скалата от 1 до 10… може би 12! Работила съм с мениджъри, които те карат да се чувстваш „малък“ в тяхно присъствие. Работила съм с мениджъри, които ме карат да мечтая и летя. С първите никога не съм постигала кой знае какво. Заради вторите съм това, което съм днес. Те винаги са били Там за мен.“

Как да развиете своето лидерско присъствие?

Предлагам ви някои добри стъпки, които бихте могли да изпробвате още тази седмица.

Първо, отделете време да поразсъждавате кои са вашите съставки за добро присъствие? Как се представяте – за всяка от тях? И после помислете какво бихте могли да направите, за да се подобрите само с 10% в едно умение. Например, ако сте включили „търпение“ – какво би ви направило по-търпеливи през следващия месец?

За да направите още по-осезаема идеята „лидерско присъствие“…

Помислете за хора, които олицетворяват вашето разбиране за лидерско присъствие. Така ще можете да си „откраднете“ трикове и добри практики или да осветлите „съставка“, която сте пропуснали. Точно това се случи с мен преди години. Когато за пръв път се замислих от какво е изградено, аз си записах „слушане, търпение, спокойствие“.

Но когато сравних разбирането си с лидери, на чието присъствие се възхищавам?

Видях, че съм пропуснал „уязвимост“ и „смирение“– което отвори нова и важна посока за развитие пред мен.

И ако вече сте изградили своя представа… практикувайте!

Изберете си област за подобрение – например овладяване на емоции – и съзнателно наблюдавайте себе си в различни ситуации. Какво ви задейства? Кои емоции се проявяват най-силно? И използвайте различни начини да ги изразите по-здравословно.

Бъдете отворени да приемете уроците, които сами създавате за себе си.

А ако се нуждаете от тренинг програма за позитивно лидерско присъствие във вашата компания, чудесно решение е Ефективност за мениджъри, в която развиваме умения за основано на овластяване лидерство. Достъпна е присъствено и онлайн, на български и английски език. Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации