Лидерски компетенции

Кои са най-важните лидерски компетенции?

От хората на лидерска позиция ще получиш отговори като „стратегическо мислене“, „целеустременост“ и „отговорност“. Или поне тях чуваме най-често от популярни лидери в интервюта, подкасти и книги.

Но…

Как би изглеждал отговорът, ако попитаме „последователите“ на лидерите? Точно това решили да разберат от агенция Gallup. И в продължение на три години, интервюирали над 10 000 човека в изпълнителски роли.

„Кажете ни, какво във вашите лидери има най-голямо значение за вас, за да ги следвате?“

Разбира се, появили се комуникация, способността да развиваш хората си и харизмата.

Но преди всички тях?

Ето тези четири конкретни лидерски компетенции, които хората биха искали да виждат в ръководителите, за да се чувстват ангажирани и свързани с организацията и ежедневната си работа.

Кои са тези лидерски компетенции?

Доверие. To е основата, която прави лидерството възможно. За ръководителя това означава да държи на думата си, да създава ясни очаквания и последици (предсказуемост в поведенията). И дори по-важно: да споделяте вашите затруднения и да искате помощ. От моя опит – да демонстрирате професионално уважение към хората си също помага.

Практическо значение: Според изследването, в екипи, които се доверяват на своите лидери, 50% от хората са ангажирани. Когато „последователите“ не вярват на ръководителя? Само един от 12 е ангажиран на работа!

Състрадание. То е в желанието да слушате. То е в грижата за хората и способността да ги възприемаш като цялостна личност, а не само като служебна роля. Да отчетеш и съвместиш личните им цели с работните.

Как да го развиете: Когато хората ви имат трудни ситуации в работата или живота, вместо да ги притискате за резултати, бъдете там за тях. Слушайте и предложете подкрепа.

Защо да го направите?

Извън чисто човешката страна на нещата, проучването показва, че хората на показали състрадание лидери са значително по-склонни да останат в компанията, имат много по-ангажирани клиенти и са значително по-продуктивни.

Стабилност е вашата способност да създадете пространство, където хората се чувстват сигурни тук и сега. Те усещат, че могат да разчитат на вас, за да отговорите на въпросите им, да чуете идеите им и да адресирате притесненията им. Двупосочната комуникацията е ключова за тази черта.

Хората се нуждаят от стабилност, за да могат да вършат най-добрата си работа.

Практическо значение: Ейми Едмъндсън цитира десетки изследвания, които показват, че екипите с висока психологическа сигурност имат системно по-добро представяне.

Надежда

Четвъртата компетенция може би ви изглежда малко абстрактна и не на място в бизнеса… Но тя има учудващо голяма стойност.

Докато стабилността се фокусира върху настоящето, надеждата се цели в бъдещето. Свързана е със способността лидерите да създадат ясна визия и чувство за правилна посока на развитие – за компанията като цяло и за хората ви като кариера.

Наистина, как бихте работили на място, където не виждате перспектива?

Практическо значение: 69% от хората, които смятат, че техните лидери са ги карали да „се чувстват ентусиазирани за бъдещето“, се определят като „ангажирани“ в изследването на Gallup – и това се вижда в резултатите им.

Но колко от хората, които не виждат надежда за бъдещето, се чувстват ангажирани на мястото, където са?

Само 1%!

И сега…

Когато вече знаете кои са „неочакваните“ лидерски компетенции, ви каня да направите една бърза самооценка.

Ако сте на лидерска позиция, доколко и и как са отразени в работата ви за последните 6 месеца?
Коя от компетенциите получава най-малко внимание от вас на този етап?
С какви малки стъпки бихте могли да демонстрирате всяка от четирите компетенции?

А ако се нуждаете от цялостно решение за развитие на лидерски компетенции във вашата организация…

Включете се в нашите тренинг програми Ефективност за мениджъри и Резултатно-ориентирана комуникация, в които развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Програмите са достъпни присъствено и онлайн, на български и английски език. Вземете оферта на rosen@rosenrashkov.com  – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации