Психологическа сигурност

Темата за важността на психологическата сигурност в бизнес организациите набира скорост в последните няколко години. Но какво се крие зад този термин?

Ейми Едмондсън, водеща изследователка по темата, я определя така:

Психологическата сигурност е най-общо среда, в която хората се чувстват удобно да бъдат и изразяват себе си. По-конкретно, когато хората имат психологическа сигурност на работа, те се чувстват комфортно да споделят притеснения и грешки, без да се страхуват от осъждане или отмъщение. Те са уверени, че могат да изкажат мнение и няма да бъдат унижени, игнорирани или обвинявани за това.“

Защо би била важна за екипа и компанията ви?

Когато я има, хората открито говорят за проблеми и грешки, които спъват изпълнението, създават конфликти и дори водят до инциденти. Печелите повече продуктивност тук и сега. Също – предлагат свободно идеите си и се ангажират в продуктивни дискусии, в които създават стойност за компанията.

Когато няма психологическа сигурност?

 Хората се тревожат, че ако говорят, ще има последици – формални или не. Затова избират да замълчат и много проблеми или грешки остават невидими. А решенията на ръководителите няма да работят, просто защото не са добре информирани.

Накратко, губите продуктивност от неща, които е можело да бъдат избегнати.

Как изглежда?

Психологическата сигурност има някои ключови принципи, които ще ви помогнат да я създадете и поддържате. Сред тях са:

Честност – да представите фактите такива, каквито са, дори и да не са приятни за вас. Да не ги изкривявате, премълчавате или им поставяте субективна оценка.  

Преди години, работех с такъв ръководител, който при избор от възможности, подчертаваше своя вариант с думи като: „Всеки разумен човек би се спрял на…“ – и после всички се „съгласяваха“ и дори не разглеждаха другите опции…

А ето и пример от преди няколко месеца, когато в екипна коучинг сесия, Бисер, опитен лидер, се изправи и сподели:

„Очевидно не приемам добре feedback и бягам от информация, която не харесвам. Мисля, че това пречи на всички да работим по-добре и разваля отношенията ни. Имам нужда от вашата подкрепа, за да се справя…“

А когато си честен за толкова сериозен проблем?

Най-вероятно си честен за всичко останало. И даваш личен пример, че е ОК проблемите да се обсъждат открито.

Уязвимост – дори когато не знаеш или не си сигурен за реакцията на другата страна, да се отвориш и да споделиш своите страхове, несигурност, колебание, както Бисер по-горе.

И го правиш от загриженост за общата цел, на която твоята „слабост“ би могла да попречи. Доверяваш се на хората около теб за възможности и решения и създаваш пространство за хората около теб да се изявят.

(Въпрос за размисъл: как самите вие се отнасяте към искането на помощ?)

Комуникация

И тук мислете най-вече за активен диалог. В който ролята на ръководителя е да слуша и да бъде катализатор, а не филтър за мненията и идеите на хората си.

Комуникацията е и лакмус за текущото ниво на психологическа сигурност.

А то се определя от поведението на ръководителя. Дали изслушвате внимателно притесненията и идеите на екипа си? Дали им помагате да действат по тях?

Или се опитвате да ги заглушите и омаловажите?

Няколко разследвания на големи индустриални и транспортни катастрофи в последните години, показват, че сред ключовите причини за трагедиите са моменти, в които някой е видял нещо нередно и не е посмял да говори.

Обратно, светът на бизнеса е пълен с вдъхновяващи истории за хора, които са имали странни, неподходящи идеи, но някой ги е окуражил да я споделят и развият.  

А останалото, както казват, е история.

п.сТова са само 3 от общо 10 принципа за създаване на психологическа сигурност, включени в лидерската тренинг програма Ефективност за мениджъри – създадена за компании, които вярват, че път към устойчивите резултати е развитието на хората им. Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации