Бягство от отговорност

Бягство от отговорност е сред най-опасните подводни камъни за бизнес организациите. А сред най-популярните начини, които можете да срещнете, са тези:

1. „Никой не ми каза какво да правя“

Тук се сблъсквате с човек (служител или мениджър), който, вместо да си свърши работата, ви сервира оправданието „неяснота“. То може да има различни форми:

Никой не ми е казал.

Но аз не знаех.

Къде го пише това и т.н.

Хората получават „възможността“ да са объркани, когато някой ръководител над тях не е поставил ясни очаквания. Също – в екипна култура на микромениджмънт, където някой казва какво да се прави.

Капан, в който попадат мениджърите: когато човекът срещу тях „не знае“, те му „казват, за да знае“.

Но вместо да давате инструкции, проведете разговор за очаквания. Създайте урок от ситуацията чрез въпроси за осъзнатост и отговорност:

Според теб, аз какво очаквам от теб в такива ситуации? (извеждате принцип)

Какво означава добре свършена работа за теб в такива моменти? (осъзнатост)

Ако отново се случи същото, какво би направил/а по различен начин? (ново очакване)

2. „Това не е моя работа“

Известен още като „Това не ми го пише в длъжностната характеристика!“, проблемът, с който се сблъсквате тук е пасивност на човека срещу вас.

И е проблем, защото тя/той виждат пропуски и грешки, които реално пречат на работата ви. Но не правят нищо, защото „това не им влиза в задълженията“.

Защо се случва това? И къде?

Според моя опит, пасивността вирее в екипи, където отсъстват редовните разговори за роли и отговорности. Когато ръководителят не е отделил време да говори с хората за голямата картина, хората „забравят“ от каква сложна система са част.

И когато в тренинг зала получавам възражения от ръководителите по тази точка, им давам за пример спортен отбор по време на мач

Представете си какво би станало, ако играчът просто стои и казва „Това не е моя работа!“?

Когато ръководителите, също като треньорите в спорта, всеки ден говорят къде ти е мястото на терена, как ролята ти допълва и помага другите в екипа и компанията, изискват проактивност и обясняват, че „длъжностната характеристика“ е минимум, а не максимум за успешна кариера, хората много по-рядко ще бъдат пасивни.  

Благодаря ви, че отделихте време за статията ни тази седмица. Надявам се, че разговорът на тема „Бягство от отговорност“ е бил полезен за вас. А ако искате дори повече практични лидерски знания и умения?

Отговорността е само една от десетте важни теми в нашата лидерска тренинг програма, която създадохме за компании, които вярват, че пътят към устойчиви резултати минава през развитието на хората им. Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.com – Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации