Книги за лято 2022

Лятото е вече зад ъгъла и може би вие, също като мен, очаквате седмиците на почивка, когато ще можете да потънете в някой шезлонг с добро четиво в ръка. И вероятно дори си имате своя купчинка литературни светове, които търпеливо очакват да дойде и тяхното време.

Бих се радвал да споделите вашия литературен избор, а ето на какво се спрях аз за лято 2022:

1. Робърт Айгър – Моето най-велико приключение

Защо: Обичам биографиите и сред най-любимите ми книги са житейските истории на бизнес лидери, спортисти, пълководци. 

Какво очаквам: Подзаглавието на книгата е „Уроците, които научих за 15-те си години като изпълнителен директор“ – така че това и очаквам – споделен опит на лидер-визионер, променил успешно световна компания, въпреки постоянното „Ние в Дисни не работим така!“

Goodreads оценка: 4,41 от 5⭐ при над 60 000 отзива

 Обичам биографиите и сред най-любимите ми книги са житейските истории на бизнес лидери, спортисти, пълководци.

2. Brene Brown – Atlas of the Heart

Защо: През 2012, Брене ме спечели с „Даровете на несъвършенството“ и лекотата, с която говори за емоционалните табута в света на бизнеса и ежедневието на хората. Благодарение на нея, открих идеята за уязвимостта, която от тогава заема специално място в моя малък свят.

Вече изгледах няколко епизода от „Atlas of the Heart” в HBO, така че имам представа какво да очаквам от атласа на Брене Браун – забавно, изпъстрено с метафори изследване на спектъра от емоции, които изпитваме ежедневно, но може би не разбираме докрай.

Goodreads оценка: 4,39 от 5⭐ при над 18 000 отзива

3. Джоко Уилинк – Лидерство: Стратегия и тактики

Защо: „Extreme ownership” бе сред най-добрите четива за ръководители, на които съм попадал през последните години със своя no bullshit подход:  

История, която се случва някъде на бойните полета в Ирак, но в нея по особен начин разпознаваш себе си. Принцип, извлечен от ситуацията, в лесен за употреба и запомняне вид, както и незабавен пример за приложението му в света на бизнеса или в личния ти живот.

Какво очаквам: Още от същото, моля!

Goodreads оценка: 4,45 от 5⭐ при над 4 500 отзива

4. Ryan Hawk – The Pursuit of excellence

Защо: Следя подкаста на Райън вече три години и харесвам проникновените му разговори с някои от най-успешните хора на планетата. Възхищавам се на търсещия му дух и на страхотната работна етика, с която се подготвя за всеки от близо 500-те епизода, благодарение на които открих много нови автори, идеи и перспективи.

Какво очаквам: Съчетание от микса, заради който обичам The Learning Leader Show: изпълнени с прозрения лични истории, както и изведени от тях инструменти, практики и стъпки за действие, с които по-лесно да стигнете до своето следващо ниво, каквото и да е то.

Goodreads оценка: 4,42 от 5⭐ при 48 отзива (издадена е в края на януари 2022)

Петата от моите книги за лятото

Очаквам да ми я предложите вие в коментарите.

През годините, някои от любимите си четива открих благодарение на неочаквани препоръки от непознати хора в онлайн пространството. И това лято, отново си оставям пространство за очарованието на неочакваните литературни открития. И ще бъда благодарен да споделите с мен някоя от специалните за вас книги, а се надявам и вие да сте намерили добра идея сред моите предложения.

Честит празник и приятно четене!

А за още препоръки от мен вижте и Моите топ книги за 2021

0 коментара

Подобни публикации