Колко и какви нива на слушане познавате? И как нещо толкова обикновено може да бъде сред най-важните лидерски умения?

Като всяко умение, така и да слушаш може да бъде развито. Една добра първа стъпка е осъзнатостта, че има различни нива на слушане. Ето някои от тях:

1. Имитирате слушане

 Може би кимате и издавате по някой звук, за да създадете впечатление, че слушате.

Но вие чувате само звука на чуждия глас, не долавяте смисъла. Вниманието ви е някъде другаде – в екрана на лаптопа или може би мислите за лятната си ваканция.

Каквато и да е причината, вие не слушате.

Затова и естествената ви реакция, когато усетите, че е настъпила тишина, е „А! Какво каза?!!“

2. Слушате, за да отговорите

На това ниво вече чувате и смисъл. Но повече обръщате внимание на вътрешния си диалог в търсене на отговор.

Това е типична ситуация при хора, които скачат в прибързани заключения, след като са чули едва няколко думи.

Естествена реакция, когато слушате, за да отговорите, е да прекъснете събеседника или да отхвърлите неговите думи с някое „Да, но…“

Преди да продължим към следващото ниво, нека ви попитам: Как се чувствате, когато усетите, другата страна ви слушат на ниво 1 или 2? А кога самите вие се изкушавате да слезете до тези две нива?

3. Слушате, за да разберете

Ето мястото, където съзнателно търсите смисъла на събеседника си.

Наричано още активно слушане, тук вие правите съзнателни усилия – задавате въпроси, искате пояснения, перифразирате – за да създадете яснота.

И то двупосочно.

Понякога човекът от другата страна сам не разбира себе си. Когато го слушате внимателно, му помагате да си подреди мислите с уточняващи въпроси или потвърждаване, че го разбирате.

4. Слушате с всички сетива

Понякога, в разговори с вас, хората ще задържат свои мнения, притеснения и идеи. Но ако се вгледате внимателно в човека срещу вас, вие ще „чуете“ неизказаното.

Слушане с всички сетива означава да отчетеш езика на тялото и емоциите, които го провокират, да потърсиш метафорите в думите на събеседника и ценностите зад тях.

А когато върнете наблюдение към събеседника – например „Очевидно се вълнуваш, когато говорим за…“ – вие отправяте силно лидерско послание, че е ОК да говорите открито и за по-трудни теми, които иначе бихте премълчали.

Ако на ниво 1 и 2 се раждат неясноти и обърквания, слушането на нива 3 и 4 е мост към доверие и разбирателство.

Поздравления! Направихте първата стъпка към по-добро слушане. Как да продължите? С практика – например, постарайте се днес в разговорите си да слушате на ниво 3 – и забележете какъв ефект има това за събеседниците ви и за вас.

p.s. В нашата тренинг програма развиваме умения за основано на комуникация лидерство. Работата с различните нива на слушане е сред тях. Поискайте оферта на rosen@rosenrashkov.comРосен Рашков

0 коментара

Подобни публикации