Три капана в разговорите ви

Понякога ръководителите са дотолкова увлечени в това да предадат посланието си, че разбират, че са попаднали в разговорен „капан“ едва когато той щракне.

Проблемът с капаните?

Промъкват се незабелязано… И редовно. Оставени без внимание, стават част от стила на общуване и причина хората да избягват да говорят с определени мениджъри.

Или, ако се случат, разговорите не постигат нужния резултат.

И защото никой не е застрахован, възможно е да разпознаеш себе си в следващите редове за някои често срещани капани в разговорите:

Поставяне на етикети

Тъпа идея!“ рядко е отговор, който бихме искали да получим.

Но може би самите ние използваме понякога. Поставяме негативните етикети спонтанно, с цел – да предизвикаме промяна в поведението или мисленето.

Вместо това, неволно тласкаме човека в глуха защита, а ефектите на етикетите остават и след разговора.

Нетърпеливите мениджъри, които имат готово решение и бързат да го наложат, са сред най-честите жертви на този капан.

Ако усетите в разговор, че сте залепили негативен етикет, извинете се. И помислете какво ви е провокирало – често зад етикета стои лично предубеждение или недостатъчно разбиране на другия.

Три капана в разговорите: Порой от въпроси

Защо се случва?

Характерeн е за обвиняващите мениджъри и оставя усещането за атака – защото въпросите са някак риторични. И понякога е съзнателна мениджърска тактика.

Целта – да предизвика вина и чрез нея – постигане на определен резултат.

По-различен нюанс има при бързащите мениджъри. Питат те и обмисляш отговор, но друг въпрос вече ти е зададен. Мениджърът вижда „мълчание“ и го тълкува като „незнание“ и добавя нови въпроси, идеи и предложения.

А вие се чудите какво се е случило току-що и дали мнението ви има значение.

Ако пороят от въпроси е сред навиците ви, опитайте това – задай въпрос и след това просто замълчете. Трудно е, но създавате пространство за отговор.

Отклоняване на темата

На повърхността отклоняването показва липса на интерес и уважение към събеседника.В дълбочина се крият дискомфорт или страх.

Например: ръководителят е дал неизпълнимо обещание. Или когато се страхува от определени последици.

Дори и с най-добро намерение да проведе разговора, при първите знаци за опасност мениджърът ще тръгне в различна, безопасна за него посока, оставяйки проблема неразрешен.

Или ще контраатакува с друг проблем, за да запуши устата на човека.

Печели краткосрочно облекчение за себе си, на цената на недоволство и гняв в хората си.

Какво бихте могли да направите? Рядко неудобните теми са напълно неочаквани. Поемете отговорност и поставете на първо място задачата, а не чувствата си. Задайте си въпроса „Какво трябва да бъде направено и от кого?“

Дори и да нямате (не искате) решението, е по-добре да работите по проблема, вместо да създавате „бомби със закъснител“.

p.s. Кои са някои от другите „капани“в разговорите, които забелязвате около себе си?

А ако желаете да подобрите комуникационните умения на ръководителите във вашата компания: „Реултатно-ориентирана комуникация“ е чудесна и практична тренинг програма, а детайли и оферта можете да получите на rosen@rosenrashkov.com и в LinkedIn: Росен Рашков

0 коментара

Подобни публикации