Мениджъри за първи път

Много символично, от първо число всеки месец, стотици таланти за първи път в живота си стават мениджъри за първи път. Също както се случи и с мен преди… сякаш цяла вечност, но и все едно вчера.

Защото едва ли някога ще забравя вълнението, но и притеснението от онези първи дни.

Вихрушка от задачи, всеки иска вниманието ти, толкова много за учене и правене. А сред всичко това за мен (а вероятно и за вас) са изплували въпроси като „Справям ли се?“ и съмненията, които се прокрадват вместо отговор.

Поглеждайки назад към своя мениджърски дебют, към грешките и уроците му, бих си позволил да предложа няколко съвета на всеки, който е ръководител за първи път:

Вие сте на първото стъпало. Не сте пристигнали!

Стотици мениджъри не успяват да отидат по-далеч от първата си ръководна позиция. Или остават твърде дълго на нея, защото я приемат като някаква форма на награда за усилията си до тук. Обзети са от особено самодоволство, което спира развитието им.

Истината е, че започвате съвсем ново пътешествие.

И за да го извървите успешно, нужно е:

Да не се сравнявате!

Свръхестествената лекота, с която по-опитните ръководители на вашето ниво вземат добри решения, може да ви потисне и демотивира – защото сравнявате своето неопитно аз (от едва 3-4 дни на позицията) с някой, който има години опит.

Вместо това, сравнявайте се със себе си – нека днешният ви ден бъде по-добър от вчерашния. Така фокусът ви ще бъде върху вашето учене и израстване.

А към опитните хора около вас гледайте за вдъхновение – ако те го могат, значи и вие можете (да се научите).

Да бъдете себе си!

Не се опитвайте да бъдете всичко за всеки в екипа ви, невъзможно е!

Вие сте на позицията заради качествата и уменията, които вече сте показали, но много повече заради потенциал, който някой е видял във вас. Сега, вашата отговорност е да развиете този потенциал.

Старайте се да взимате собствени решения в рамката, с която разполагате и се доверете на себе си – че можете да намерите свои отговори.

Да признаете слабостите си!

Всеки, включително и вие, ги имате.

Преди малко споменах търсенето на отговори. И по-често няма да знаете какви са те, защото се изправяте пред изцяло нови за вас въпроси.

Важно е да не забравяте – в пъзела на вашия екип, вие сте само едно от парченцата и не можете да се справите без тези около вас. Когато нямате добър отговор, потърсете помощ.

Ще се изненадате колко много ще научите от хората (и за себе си)! 

С пожелания за успешно и вълнуващо кариерно приключение,

Росен

п.с. Чудесен ресурс с полезни техники и идеи за нови ръководители е Welcome to Management: How to Grow From Top Performer to Excellent Leader на Ryan Hawk 

No alt text provided for this image

А за практична и вдъхновяваща тренинг програма, проектирана специално за мениджъри за първи път във вашата компания: Rosen Rashkov.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни публикации